“Репортери”: България не е добър ученик по свобода на словото

10.12.2010 /15:11 | Автор : Авгелина Пискова | Източник: БНР/“Хоризонт” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В европейските класации България е част от страните, които са най-зле поставени, от тези, които са най-назад в сравнение с останалите страни от ЕС, смята генералният секретар на “Репортери без граници” Жан-Франсоа Жулиар.

Г-н Жулиар, стана дума за свободата на словото, от една страна, и за икономическото развитие, корупцията и организираната престъпност, от друга. Как виждате свободата на словото в този контекст?

Свободата на словото не върви добре. Днес има много повече врагове на неговата свобода, отколкото преди няколко години.Тогава предимно държавният апарат се разправяше с журналистите и свободата на словото.

Днес икономиката взема връх. Има все повече хора и групировки, които искат да накарат журналистите да  млъкнат. Имам предвид и държавния апарат, но и групировки, които упражняват икономически натиск, дружества, които искат да
затворят устата на журналистите.

Става дума за лобита, за хиляди, свързани с мафията, които не искат да се осветли криминалната им дейност. И наистина остава усещането, че става
все по-опасно да си журналист във все повече страни.

Не говоря само за страните, където има война като Афганистан и Сомалия.
Опасно е и в държави, където има например политическа криза.

В този смисъл къде поставяте България и каква е представата за нея по отношение свободата на словото?

България не е добър ученик по отношение на свободата на словото. В европейските скали тя е част от страните, които са най-зле поставени. Знаете, че всяка година се публикува класация  на страните за свобода на словото. България е от тези, които са  най-назад в сравнение с останалите от ЕС.

Защото у вас има групировки, част от организираната престъпност, които понякога действат изключително  чрез насилие, в това число и чрез убийства, какъвто беше
случаят с един журналист преди 2 години.

Така че България е част  от тези страни, където има риск, в това число и за живота на журналистите, когато разследват чувствителни теми. Остава усещането, че българските власти все още не са взели предвид достатъчно този проблем и не са задействали достатъчно средства за борба срещу тези явления и защита на журналистите.

Сигурно сте чували за групировки в България, които купуват медии и чийто произход е твърде неясен?

Да, наистина. Знам за финансиране на медии на България, което е твърде неясно. Има усещането, че у вас, както и у нас, собственици купуват медии не за да информират българите, а за да  обслужват личните си интереси чрез тях.

Тоест чрез тях те си купуват влияние или за политическите си интереси, или за
икономическите. А това никак не е чисто.

Смятате ли, че интернет пространството, и по-точно блогосферата, спомага за свободата на словото или пък има обратния ефект?

Блогърът има пълна свобода на словото. По-интересното е това, което той прави с нея, защото тази свобода има смисъл, когато е полезна и е в полза на общата информираност.

Проблемът на блоговете и блогърите като цяло е, че там има всичко - и най-доброто, но и най-лошото. Вярно е обаче, че интернет играе основна роля, особено в тези страни, където традиционните медии не са свободни.


Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки