“Репортери”: България не е добър ученик по свобода на словото

10.12.2010 /15:11 | Автор : Авгелина Пискова | Източник: БНР/“Хоризонт” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В европейските класации България е част от страните, които са най-зле поставени, от тези, които са най-назад в сравнение с останалите страни от ЕС, смята генералният секретар на “Репортери без граници” Жан-Франсоа Жулиар.

Г-н Жулиар, стана дума за свободата на словото, от една страна, и за икономическото развитие, корупцията и организираната престъпност, от друга. Как виждате свободата на словото в този контекст?

Свободата на словото не върви добре. Днес има много повече врагове на неговата свобода, отколкото преди няколко години.Тогава предимно държавният апарат се разправяше с журналистите и свободата на словото.

Днес икономиката взема връх. Има все повече хора и групировки, които искат да накарат журналистите да  млъкнат. Имам предвид и държавния апарат, но и групировки, които упражняват икономически натиск, дружества, които искат да
затворят устата на журналистите.

Става дума за лобита, за хиляди, свързани с мафията, които не искат да се осветли криминалната им дейност. И наистина остава усещането, че става
все по-опасно да си журналист във все повече страни.

Не говоря само за страните, където има война като Афганистан и Сомалия.
Опасно е и в държави, където има например политическа криза.

В този смисъл къде поставяте България и каква е представата за нея по отношение свободата на словото?

България не е добър ученик по отношение на свободата на словото. В европейските скали тя е част от страните, които са най-зле поставени. Знаете, че всяка година се публикува класация  на страните за свобода на словото. България е от тези, които са  най-назад в сравнение с останалите от ЕС.

Защото у вас има групировки, част от организираната престъпност, които понякога действат изключително  чрез насилие, в това число и чрез убийства, какъвто беше
случаят с един журналист преди 2 години.

Така че България е част  от тези страни, където има риск, в това число и за живота на журналистите, когато разследват чувствителни теми. Остава усещането, че българските власти все още не са взели предвид достатъчно този проблем и не са задействали достатъчно средства за борба срещу тези явления и защита на журналистите.

Сигурно сте чували за групировки в България, които купуват медии и чийто произход е твърде неясен?

Да, наистина. Знам за финансиране на медии на България, което е твърде неясно. Има усещането, че у вас, както и у нас, собственици купуват медии не за да информират българите, а за да  обслужват личните си интереси чрез тях.

Тоест чрез тях те си купуват влияние или за политическите си интереси, или за
икономическите. А това никак не е чисто.

Смятате ли, че интернет пространството, и по-точно блогосферата, спомага за свободата на словото или пък има обратния ефект?

Блогърът има пълна свобода на словото. По-интересното е това, което той прави с нея, защото тази свобода има смисъл, когато е полезна и е в полза на общата информираност.

Проблемът на блоговете и блогърите като цяло е, че там има всичко - и най-доброто, но и най-лошото. Вярно е обаче, че интернет играе основна роля, особено в тези страни, където традиционните медии не са свободни.


Сподели в
 

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

Вестникът описва случаите с американските журналисти Андре Влтчек и Серина Шим, мистериозно издъхнали в течение на тази година на турска територия.

05.12.2020/17:25

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки