Йордан Матеев: Журналистиката е най-интересната професия

11.12.2010 /08:46 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Член е на УС на Българската макроикономическа асоциация. Работил е като репортер в "Плюс-минус" на БНТ, икономически редактор в "Капитал" и главен редактор на изданията на The Economist в България. Йордан Матеев е главен редактор на сп. Forbes за България. Прочетете какво казва той пред Андрей Велчев в специално интервю за сайтът СБЖ .

Г-н Матеев, на какво дължим появата на сп. Forbes на българския пазар?

Специфичната концепция на Forbes прави изданието интересно по цял свят.  Съответно при намиране на подходящ местен партньор с минимални разходи и без поемане на допълнителни рискове издателите на списанието си осигуряват допълнителни приходи, при това в тежък период за печатните медии. От своя страна, българският издател „Атика медия България“ поема риска да инвестира в българско издание на Forbes, защото вижда бизнес възможност. В основата на това бизнес решение със сигурност стои виждането, че в България има ниша за такова с

Снимка: Андрей Велчев
писание. И успехът на специалния ни годишен брой е доказателство, че това е така.

Как приемате обръщението- ресорен журналист и трябва ли според вас журналитът да е строго и тясно профилиран?

Аз нямам проблем с профилирането на журналистите, дори напротив. Най-общо, навсякъде специализацията подобрява качеството и ефективността. Има дори теория, според която за разлика от неандерталците, хората, които са били по-слаби физически, са оцелели заради специализацията. И по-конкретно, на базата на моя опит смятам, че в бизнес журналистиката без ресори качеството на продукта и ефективността  биха паднали значително.
Информационната революция ни принуждава да се профилираме, защото не е възможно един човек да следи в детайли информационния поток в много сфери. Светът става все по-сложен за разбиране и не може да очакваме всички да разбират от всичко. Не е възможно също и да се поддържат постоянни контакти с ключовите хора от много сфери. По принцип забогатяването идва от произвеждането на даден продукт за по-малко време. Липсата на ресори увеличава времето за производство на единица продукт с определено качество.

Защо въпреки кризата на печатните медии, определени издания като вашето имат толкова добри резултати и завиден брой читатели?

Качествените медии винаги ще бъдат успешни. Хората имат нужда от интересна, полезна и достоверна информация. Знанието е важно за успеха и ще продължава да се търси, независимо от промяната на каналите, по които то стига до потребителя.

С каква Ви ангажира централата на Forbes?

Най-важното е, че аз споделям същата философия. Forbes възхвалява предприемаческия дух и свободните пазари и гледа с подозрение на държавната намеса в икономиката. Всички, които следят журналистическата ми работа знаят, че това идеално пасва на моята ценностна система. Харесват ми и концепцията на списанието, високите етични стандарти, умелото съчетание на полезна и любопитна информация, бизнес историите, начинът, по който то успява да бъде различно от всички останали. Вдъхновява ме това, че имам възможност да се уча от най-добрите в света и да внеса това знание в България.

Ще бъде ли родното издание на Forbes новият инструмент на капиталиста в България?

Това зависи от българския екип, който ще произвежда около 60% от съдържанието. Не виждам причина да не оправдаем слогана на Forbes (Инструмент на капиталиста) и съм оптимист, че българските мениджъри и предприемачи ще открият в списанието информацията, която ще ги направи по-успешни.  

Какъв е шансът да станете най-влиятелното издания на бизнес пазара у нас?

При положение, че говорим за издание с 93-годишна история, което отдавна се е превърнало в институция, шансовете са високи. Но за мен най-важното е спечелим доверието и интереса на българския бизнес.

Не ви ли безпокои фактът че “Атика Медия България” има имидж на  издател на по-развлекателни списания? Или това затваря профилът ви и така ставате пълно  семейство?

Нямам притеснения в това отношение. За мен по-важен е имиджът на успешен издател, защото теоретично финансовите неуспехи на издателите пречат на редакционната независимост. “Атика Медия България” е издател с дългогодишен опит на българския пазар и има поредица от успешни лайфстайл издания. Бизнес моделът, който компанията прилага е доказано успешен и не виждам причина той да не проработи за българския Forbes. 

Как попаднахте в икономическия сектор?

Аз съм икономист по образование, по-точно магистър по финанси. По-интересното е не как попаднах в икономическия сектор, а как попаднах в журналистиката, при положение, че исках да се развивам в банковата и инвестиционната сфера. По случайност точно когато през 1994 г. доста известният тогава Инвестиционен фонд „Развитие“ стана външен продуцент на предаването „Плюс-минус“ по БНТ аз бях стажант в отдела на фонда за ценни книжа. 

Дори не бях се замислял да стана журналист докато продуцентът на предаването  Елена Вълчева не ми предложи. Тя ме извика в студиото в НДК, погледна ме през камерата и каза „Става“. Известно време съчетавах и двете работи, но в един момент трябваше да направя избор и аз предпочетох журналистиката. Въпреки това още дълги години се възприемах повече като икономист отколкото като журналист и няколко пъти се опитвах да се върна във финансовата сфера. Но някаква голяма сила ме тласкаше обратно към медиите. Докато в един момент осъзнах, че журналистиката ме прави много по-щастлив.

С какво Интернет промени читателите на специализирана литература и медии?

Само преди 15 години с моите колеги в телевизията диктувахме текстовете на секретарка, която ги пишеше с печатна машина под индиго в няколко екземпляра. Интернет и високите технологии променят всичко, включително и поведението на читателите. Невероятно приключение е, че живеем в толкова интересни времена. Но всеки, който не се адаптира ще претърпи вреди.

Дойде ли краят на пресата?

За мен няма съмнение, че дните на пресата са преброени. Всяко ново успройство за четене е поредният пирон в ковчега на пресата. Моята прогноза е, че до 5-10 години масови печатни издания няма да има.

Европейски ли са българските медии?

Географски да, но като качество вероятно са там, където сме българите като доходи спрямо останалите европейци – в края на класацията. Според мен има голяма зависимост между развитието на едно общество, в частност богатството, и нивото на журналистиката. Затова подкрепяйки информационно българския бизнес Forbes България косвено ще вдига качеството на българските медии.

Мотивирайте с няколоко изречения младите журналисти?

Ще опитам с едно. Журналистиката е най-интересната професия.

Можете ли да направите паралел между The Economist и Forbes?

Като мисия и философия няма съществена разлика. И двете издания имат ясни ценности, които им позволяват да заемат твърди и последователни позиции. Основната разлика е, че The Economist е по-абстрактно и по-силно ориентирано към държавите, политиката и политиките, съответно то е интересно основно на най-едрите предприемачи, политиците и обществено най-активните хора. Forbes е по-конкретно и по-фокусирано върху бизнеса, бизнес лидерите и бизнес моделите. Затова то е най-полезно и интересно на мениджърите и предприемачите независимо от мащаба на бизнеса им.

Кажете малко повече за осмия годишен конкурс за студентско есе. Темата му тази година е "Знаем ли какви трябва да бъдат държавните разходи за образование и наука?”

Конкурсът се организира от Българската макроикономическа асоциация. В него могат да участват всички студенти, които имат интерес в областта на икономиката. Победителят ще получи награда 750 лв. и възможност да представи есето на годишната конференция на асоциацията. Критериите за оценка са добри познания за българската и световната икономика, използване и цитиране на подходяща литература, оригиналност на стила и убедителност на изложението. Повече информация може да се намери в сайта на асоциацията.

А трябва ли да има разделение на властите и в медиите, каквото искат да въведат във висшето образование т.е. да има един финансов управител и отделно Главен редактор? Опитът показва, че където има такова разделение на властите, няма финансова криза и изданията са по-свободни дори като медийна политика. Приложимо ли е в България?

В етичните правила на Forbes пише, че трябва да има строго разделение на редакцията и отдела, който се занимава с бизнеса. Такива правила има и в много български медии и целта им е да елиминират влиянието на рекламодателите върху съдържанието. 
Но България е нова демокрация и това правило трудно изпълнява целта си, особено сега, когато икономиката стагнира и много от медиите изпитват финансови затруднения. Все още личните отношения в бизнеса не са заменени с формалните отношения, характерни за развитите демокрации. Всяка нотка на критика в медиите се възприема като лична обида от издателя и се наказва, например като се отреже рекламния бюджет.

Това е проблем на цялото общество, който няма лесно решение. Но важното е, че качествените издания полагат усилия да спазват правилото.    

Сподели в
 

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

Вестникът описва случаите с американските журналисти Андре Влтчек и Серина Шим, мистериозно издъхнали в течение на тази година на турска територия.

05.12.2020/17:25

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки