“24 часа” и “Труд” ще излязат на борсата

17.12.2010 /09:42 | Автор : Паола Хюсеин | Източник: “24 часа” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това съобщи Огнян Донев,един от новите съсобственици на досегашната ВАЦ Медийна група България.

Огнян Донев е роден на 22.12.1957 г. Учи в Хамбург и Виена. Завършва МИО във Висшия икономически институт в София. През 1986 г. защитава докторска степен по икономика в Берлин. Мажоритарен собственик и изпълнителен директор на “Софарма” АД. Участва в борда на директорите на „Унифарм” АД, „Софарма Трейдинг” АД, „Доверие Обединен Холдинг” АД и др.

Владее немски, английски, руски и италиански. Преди 40 дни почти единодушно е избран за председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Женен, има двама синове.

Досега сте отказвали участие в медийни проекти. Защо решихте да купите “24 часа” и “Труд”, г-н Донев?

Не ми е материя. Аз и сега в този проект съм финансов инвеститор. Не мога на моята възраст тепърва да стана специалист по медии. Има хора, които са много по-напред с материала.

Това, от което разбирам, е финансиране и инвестиране в правилен момент, респективно публичност на инвестицията. Оттам идва и приказката, че съм най-големият борсов играч, което е незаслужен комплимент.

Но наистина на Българската фондова борса съм един от първите 5  професионални инвеститори, за което даже ни издадоха удостоверение. От първата петица трима са мои служители.

Виждате, че ние наистина сме ентусиасти на това поприще. Така че със сигурност ще се опитам да убедя своите партньори, че най-добрият начин за ръководене на една медия е придаването й на публичен статут.

Тоест вестниците ще излязат на борсата?

Да, вторично публично предлагане на Българската фондова борса, въпреки че тя не е развита, колкото би ни се искало да е.

Това какво ще донесе на вестниците?

Ще даде по-голяма плурализация на собствеността, по-голям достъп на всички желаещи да бъдат съсобственици на медията. От друга страна, ще гарантира по-голяма независимост на самата медия и на редакционната й политика.

Англичанинът милионер Ричард Брансън, собственик на компанията “Върджин”, е против борсата, защото смята, че там всички са мошеници.

Някой път и мои колеги, особено тези, които се радваха на срива на борсите, правят грешката да ни оценяват, че като говоря за борсата, имам предвид спекулирането там.

Да, аз съм голям участник на борсата, но тя за мен е инструмент да осъществявам своите идеи. Аз не купувам акции на някаква фирма, за да ги продам по-скъпо след месец.

Това е професията спекулант, но не в българския смисъл на думата. Купувам акции само на компании, в които ме интересува аз трайно да присъствам, и много рядко продавам. Главно пазарувам.

Защо искате да имате вестници?

Факт е, че се въздържах 2 години в условията на финансова и икономическа световна криза както аз, така и управляваната от мен компания “Софарма” от големи инвестиции.

Не знаехме дълбочината на кризата, до каква степен тя ще ни засегне. Доброто е, че реално в нашия бранш, в който аз оперирам, криза няма. Икономическите показатели се качват и затова проявяваме известна смелост.

Казват, че се е увеличила продажбата на антидепресанти и затова фармацевтичните компании не усещат кризата.

Ние не сме големи специалисти в областта на антидепресантите. Много важен момент е, че не “Софарма” купува ВАЦ, компанията няма никакво участие в тази сделка. Само аз като физическото лице Огнян Иванов Донев, с личните си пари и финансови възможности.

След като сключихте сделка, означава ли, че кризата свършва?

Що се касае до бизнесите, в които аз съм инвестирал, да. За жалост има сектори на икономиката, за които това не може да се твърди все още. Някои имат плахи признаци на излизане от кризата. Други още дълги години няма да излязат, а някои можеи да умрат.

Строителството ли имате предвид?

Всички казват строителството. То също не трябва да се разглежда като нещо цяло. Има жилищно, ваканционно - по морето, по планинските курорти, което определено не е нещо, което скоро ще се съживи.

От друга страна, в България има голям дефицит на инфраструктурно строителство. Така че изкуството на строителните фирми е да се препрофилират. Инфраструктура и пак инфраструктура - всички българи ще сме много благодарни.

Но ето текстилната промишленост. У нас производството на памучен текстил също няма големи шансове. Затова колегите трябва да се преориентират от простото производство на плат към колкото се може по-сложна конфекция, с която да са конкурентоспособни спрямо силното турско и китайско производство.

Това са нормални неща и именно кризата ще помогне в някаква степен да се осъществи иначе несъстоялата се структурна реформа на българската икономика. Виждате и металургията. Това, че “Кремиковци” няма бъдеще, беше ясно на всеки българин, но агонията трая прекалено дълго.

Къде поставяте вестникарската индустрия?

Вестникарската индустрия също е нещо, което ще остане винаги. Но вътре в този сектор ще настъпят някои изменения. Хартията ще намалява все повече и електронните носители ще се увеличават. Това е процес, който със сигурност ще се състои в България през следващите 10 години.

Вие къде четете вестник - в интернет или на хартия?

Аз не съм типичен представител, защото чета всичко - и едното, и другото. Но съдейки по моите синове, те ненавиждат хартията. Което не значи, че тя ще отпадне, но все по-голям процент от хората ще използват електронните медии.

И това е нормално, не е само в България, ние следваме световните тенденции. Но нито ще отпадне професията журналист, нито вестникарството, ще има електронни вестници, ако щете. Същото е и с книгоиздаването.

Някои ще четат на айпадовете си, особено по-младите, които въобще нямат създаден навик да четат книги. Но много хора ще предпочетат елемента на колекциониране на книгата, на докосването до нея. Независимо че всички поръчваме книги в “Амазон”, аз също прекарвам с удоволствие по половин-един час в книжарница.

Въпреки трудностите не сте се отказали от бизнеса, искате още да придобивате. Това игра ли е?

В един момент е живо честолюбие. Не смятам, че е нещо особено. За мен по-ценно беше, когато колегите ми присъдиха приза “Буров”, а после и почти единодушният ми избор за пр

едседател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. По-голямо признание от колеги надали мога да постигна. В каква степен са обезценени ордените, знаете.

Оттам насетне човек единствено работи от честолюбие, за да се направи нещо хубаво за колкото се може по-широк кръг от хора. Сега най-вероятно от 8000 ще станат 9000 хората, за чиито съдби съм съпричастен.

Затова си длъжен да раждаш добри идеи, да ги внедряваш, те да имат положителните резултати, което пък ти дава възможност да прехвърляш тази сигурност и към всички хора, които вярват в теб.

Коя е най-голямата ви радост в живота? Излезе класация на най-богатите българи и вие сте на едно от челните места в нея.

Това не бива да е самоцел. Ако си в челната 50-ица, е толкова условно дали си малко по-нагоре или по-надолу. Самата методология е условна. Дава се тежест на едни критерии вместо на други. Въпросът е, че по някакъв начин се дава оценка кой кой е в обществото.

Ориентират се също и апашите. Оценяват се активите, които веднъж си придобил, развил, създал. Но не е оценка на личното богатство. Затова и на г-н Гарелов в “Екип 5” обясних, че това не е купчина пари, която стои на масата в хола.

Къде препоръчвате хората да си влагат парите?

Това е като женитбата. Не може да се дават съвети. Всеки трябва да си даде оценка какъв е неговият образователен ценз, познание. Ако има чувството, че не може да се ориентира, да възложи управлението на своя финансов ресурс на професионалисти. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки