Карл Хабсбург: Първо се интересувахме от радио, сега - от преса

17.12.2010 /23:32 | Автор : Карл Хабсбург: Първо се интересувахме от радио, се | Източник: “Труд” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-н Хабсбург, какъв опит имате в медиите и медийния бизнес, пита новия медиен бос в България в интервю за “Труд” Светослав Метанов:

На практика имам дългогодишен опит. В Австрия първото списание, което започнах да издавам, стартира още през 1986 г. То съществува и сега. С Христо Грозев имаме общи проекти вече 10 години. По-късно към нас се присъедини и Даниел Руц, който е германец.

В началото дейността ни бе съсредоточена в радиото, после се разпростря и върху печатни медии. Когато започнахме радиобизнеса си с радиа в Холандия, тогава всеки казваше, че радиото като медия е умряло.

Ние обаче бяхме сигурни, че то има специална роля и второ - бъдеще. Последните 10 години потвърдиха, че сме били прави. Днес също ни убеждават, че положението на вестниците е лошо.

Всъщност моето убеждение е, че точно печатните медии ще останат и ще бъдат стабилни. Затова инвестициите в тях са интересни за нас.

И все пак интернет не погребва ли хартията?

Не вярвам това да се случи. Правени са достатъчно изследвания, че именно написаното на хартия слово си тежи на мястото. То остава, за разлика от думите, изречени по електронните медии.

Вярно ли е, че сте бил телевизионен водещ?

Да, но това беше много отдавна. Сега, като се връщам към тези години, ми изглежда, че все едно е било в един предишен живот. Имах предаване в австрийска телевизия.

Каква беше тематиката на предаването?

Това беше следобедно предаване от типа "Кой кой е". Може да се приеме като класическо игрално шоу.

А защо решихте да инвестирате точно в България?

Има множество причини. Донякъде заради политическите си ангажименти като евродепутат отдавна се чувствам свързан с България. Естествено е и че за това допринася и приятелството ми с Христо Грозев. Той като българин има особен интерес и следи отблизо всички възможности за инвестиции в страната.

Трудни ли бяха преговорите с ВАЦ?

Доста дълго продължиха, но това не е нещо необичайно. Имаше сериозна конкуренция от други кандидати, но в крайна сметка е важен резултатът.

Вие сте внук на последния австрийски кайзер, познавате ли бившия български премиер Симеон Сакскобургготски?

Разбира се, естествено, че го познавам. Познаваме се от времето, когато бях дете. Винаги съм се интересувал от делата му - какво прави в България и извън България.

Той даде ли ви някакъв съвет по сделката?

Не, никакъв! Сигурен съм, че е разбрал за моето участие в сделката едва когато е прочел за нея във вестниците. Аз съм убеден, че човек трябва да разделя личното от бизнеса. Самият аз на практика съм участвал активно доста дълго време в политиката.

Това, което разбрах през това време, е колко е неприятно, когато някой се опитва да вкарва бизнесинтереси в сферата, в която работи. Аз стриктно избягвам подобно обвързване.

Казахте, че имате познания за българските медии още от началото на 90-те години. "Труд" и "24 часа" се превърнаха в символи на обективната журналистика през този период. Можете ли да гарантирате, че тези медии ще продължат да бъдат свободни?

Преди всичко трябва да се види какво трябва да прави собственикът и какво редакционният екип. Като цяло е важно всичко да почива на добри отношения между двете страни и всяка от тях да си върши работата.

Ако редакцията прави всичко както трябва, очевидно е, че би било грешка собственикът да се намесва. По този начин съм възприемал и досегашните си медийни ангажименти.

Задачата на собственика е да даде етични и професионални норми. И когато редакцията се придържа към тях, той няма причина да се намесва.

- А какво смятате да подобрите като първа стъпка?

Преди да се правят каквито и да е промени, трябва да се направи един добър анализ. На практика първото, което е изключително важно да се направи, е тези много добри търговски марки - "Труд" и "24 часа", да бъдат по-добре представени в интернет.

Съвсем ясно е, че поемаме огромна отговорност. Смятам, че при една толкова голяма структура, всеки просто трябва да си знае ролята и задачата.

Аз не живея в България и е съвсем ясно, че не зная какво се случва всеки ден, но задачата ми е първо да има утвърдени професионални стандарти и, второ - те да се спазват.

Срещнахте ли се с министър-председателя Бойко Борисов, преди да придобиете двата най-влиятелни всекидневника в България?

Не. Всъщност от дълго време не сме се виждали. Имал съм възможността да се срещам с него, преди да стане министър-председател. След това не сме се виждали.

Сега не планирате ли подобна среща? Има нова ситуация, вече сте реални собственици!

Тук не става въпрос за нова политическа ситуация.
Просто става дума за суверенното решение на групата ВАЦ да продаде, а ние да се включим в този бизнес. В случая задачата ни е нашата структура да работи добре.

Често ни питат как ще се ангажираме на изборни кампании. Трябва да се отчита фактът, че през две години в България все има някакви избори. Едно от основните неща в една демократична система е хората да отидат да гласуват. Но например аз като чужденец бих стоял далеч от партийните политически теми в страната.

А вестниците?

Медиите имат една традиционна задача - да дават информация и да подпомагат съществуването на плурализъм в обществото. Мисля, че всеки журналист има собствено мнение. Това е част от правилата на системата, но все пак разбирате, че трябва да има балансираност.


 

Сподели в
 

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

Вестникът описва случаите с американските журналисти Андре Влтчек и Серина Шим, мистериозно издъхнали в течение на тази година на турска територия.

05.12.2020/17:25

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки