Начало
 
 

Иван Тодоров: Елегия за Безеншек и стенографията

19.12.2010 /00:16 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Преди 40-ина години в тогавашната единствена в цяла София Английска гимназия, намираща се зад някогашните царски конюшни - на ъгъла на бул. „Дондуков” и „Панайот Волов”, се появи нисичък, сравнително млад, олисяващ мъж: Райчо Райчев.

Казаха ни – на нас, учениците, че при него ще учим машинопис и стенография. Директорката Бъчварова ли бе уредила, Министерството на образованието ли бе наредило – не знам. Ала за няколко години този човек успя да посвети в тайнствата на бързописа неколкостотин души. Които – сигурен съм – ще го помнят с благодарност, докато са живи...

Самия Райчо Райчев срещах сетне много, много пъти като стенограф, поканен да запише и да дешифрира след това на машина всичко от поредното заседание на Общите събрания и конгреси на СБЖ. А и доста други ценяха виртуозността му.

Безеншек, изписано стенографски
Когато започна да ни преподава, машинописът бе поне за някои от нас нещо познато. От стенографията обаче лъхаше екзотика.У нас тя е рожба на словенеца Антон Безеншек, дошъл в България след Освобождението.

Става щатен стенограф на Народното събрание, преподава и в Пловдив... Преди това обаче приспособява не само за българите, а и за всички южни славяни немската система за бързопис /ако трябва да съм съвсем точен, преводът е „теснопис”/, създадена от човека със странно поне за нашите географски ширини второ и трето име – Франц Ксавер Габелсбергер. Не се пише съвсем лесно и стенографски.

Отделно англичаните имат - щеше да е странно, ако не се деляха от останалата част на Европа и в това отношение! - друга, тяхна метода. Но за нас важен е Безеншек. Скоро се появяват и много негови следовници.

Стенограф в Народното събрание е и Димчо Дебелянов, чудесен бързописец е и Боян Пенев, любимият мъж и на Дора Габе, и на Елисавета Багряна, стотици, хиляди, далеч по-неизвестни от тях.

След началото на миналия век интерес в тая област избуява през 30-те и 40-те години – по времето на масовото разпространение и на есперантото. И до ден-днешен баща ми - архитект на прага на 90-те, винаги, когато слуша новини по радиото, да речем, или друга някаква реч, едва видимо за страничен човек помръдва с показалеца на дясната си ръка – просто пише по въздуха чутото от ефира с научените в ученическите си времена сигли.

Тайнство е стенографията. А владеещите я са своеобразно братство. Помагаше и помага много. Особено в журналистиката. С нея репортерът преборва и най-бързорекия събеседник. Без да зависи от капризите на техниката, прекъсването на тока, изтощаването на батериите, неволното изтриване на записа... Разчитайки единствено на химикалката и листа. И, разбира се – на уменията си, които трябва да бъдат доусъвършенствани непрестанно.

Преди 20 години имаше утвърдени съкращения за БКП, Тодор Живков, производителни сили, производствени отношения, начин на производство, социализъм, капитализъм, революция – ред още думи и словосъчетания, които бяха в неспирен всекидневен оборот. А човек може да си създава и свои. Което – трябва да се признае – е главната причина разчитането на чужда стенограма да е доста главоболна и трудна работа... Но, така е. Всеки обаче, който владееше и стенография, при равни други условия бе предпочитан при кандидатстване за работа в редакция.

В „ПОГЛЕД”, например, великолепно владееше това изкуство Иван Ганев, който бе ставал и републикански шампион в организираните надпревари за бързо писане. Завеждащата Документацията през 80-те Катя Илиева също бе майсторка... И дойдеше ли интересен гост, винаги се разчиташе и на тях. За пълен запис. Уловил всеки нюанс, всяка подробност от изреченото,от споделеното.
Така, както продължава да е и в Народното събрание.

Не сте забравили двете жени, най-често, седящи непосредствено до ораторската трибуна в пленарната зала, нали? А са две, защото се редуват на определен интервал и палката на щафетата веднага трябва да бъде плавно предадена от едната на другата...

Тъй е било и по времето на Дебелянов

Щатни стенографи, доколкото знам, са имали редакциите на почти всички всекидневници. Днес, със сигурност, са оцелели в „Стандарт”. Слава Богу – изписват ги даже в редакционното каре поименно.

Инак чезнат и изчезват като коректорите-стилисти. И от това занаятът ни само губи. Стенография не се учи вече във Факултета по журналистика на Софийския университет. Престана да излиза съществувалото десетилетия списание „Стенографски преглед”, не се мярка никъде и наследникът му „Стенография”.

Защо? Няма умен отговор. А стенографията е с железни правила. Но и поле без бряг за импровизации. Като джаза. Тя пести време. И лови светкавиците на изречените мисли със серкмето на знаците си още преди ехото от гърма им да е отекнало...

Пак тя приучва и на тъй рядко срещания в наши дни краснопис. Майсторската стенограма прилича на хубав източен йероглиф. Това писмо, даже и да се повторя, за добро ще е, напомня тайнопис, напомня шифър.
Всяка дума или съкращение имат свои чупки и извивки на линията, които – веднъж научени – нетрепващата ръка следва подир това все по-бързо и с лекота и устрем. Нататък, нататък... Напред!

За жалост тоя усталък днес не се цени. И си отива

Накрая ще си позволя да използвам калъпа на една крилата фраза. И с носталгична влага в очите и през буца мъка в гърлото ще извикам: „Господин Безеншек! Превалилите билото и слизащи все по-надолу по хълма на дните си български вестникари-стенографи не са Ви забравили и Ви поздравяват!”

Поздрав от обречени...

Ала какво значение има, щом е от сърце?


Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 58 гости

Бързи връзки