Светослав Пинтев събра в книга „Българи от ново време”

15.01.2011 /14:07 | Автор : Людмила Габровска | Източник: politika Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Забавни случки с политици, актьори и музиканти включи в новата си книга „Българи от ново време” журналистът от в. „Монитор” Светослав Пинтев (ИК „Сиела”).

Горчиво-смешните срещи, разговори и събития са обединени от едно – отразяват колорита на страната ни през последните години, когато все още се люшкаме в криворазбрания модел на демокрация.

Някои от героите на автора не разбират именно тънката граница между свобода и слободия, други пък са на световно ниво в своята работа. Като например Васил Василев-Зуека и съпругата му Нина Димитрова, които печелят аплодисменти по цял свят.

През май 2010 г. Светослав Пинтев представи друга своя книга: "22 истории със звезди". Един от героите му в нея е бившият президент на САЩ Бил Клинтън, с когото Пинтев лично се срещал.
Освен истории от тяхното минало Светльо Пинтев включва и разговорите си с певици и актриси, както и спомени за срещите си с различни хора като например Далай Лама и неговите пълни противоположности – юначните гларуси от родното Черноморие.

С много самоирония, свежест и проницателност авторът представя калейдоскоп на модерния живот у нас такъв, какъвто е – изтъкан от много суета, но и от стремеж да се запази духовността.

Най-точният пример за това е овчарят бай Антон, който съвсем сам вдигнал църква на връх Чернатица в Родопите, без да се изкуши нито за миг от пари или известност. Това е рядък пример в държава, в която всеки втори има амбицията да е звезда и една от целите за това е активното сърфиране в интернет.

Всъщност именно оттам тръгва идеята за книгата. Светльо Пинтев е провокиран от истерията във Фейсбук заради прогнозата, че светът свършва през 2012 г.:

„Ако по някаква случайност светът не свърши, нека децата ни се ориентират след години какви сме били българите от нашето време. Ще се опитам да го покажа в целия му блясък и мрак, гледано от малката ми журналистическа камбанарийка”.

За тази цел Светльо Пинтев ползва репортерските си бележници, изписани през последните 4 петилетки, когато е бил репортер във в. „Нощен труд” и „Монитор”.


 

Сподели в
 

До 20 октомври може да се кандидатства за Годишните награди в туризма, за които през 2019 г. ще е четвърто издание, напомнят от министерството на туризма.

20.10.2019/09:07

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки