Тодор Попов: Общото събрание на СБЖ – поглед от Самоков

15.05.2011 /20:39 | Автор : Тодор Попов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тръгна си след близо 2 часа

От 6-7 години съм делегат и председател на 55-о журналистическо дружество – Самоков, в почти всички общи събрания на нашия съюз. Не помня скандал като разразилия се на 14 май, пише колегата специално за сайта на СБЖ.

Предложено бе и се гласува в залата да присъстват само легитимно избраните делегати и членовете на Управителния съвет, Контролния съвет и Комисията по етика.

При обсъжданията се породи конфликт. Известният журналист и мениджър Петьо Блъсков настояваше, че той е делегатът на 105-о дружество. От комисията по организационни въпроси обаче контрираха, че документите му не са в ред.

Настана невиждана какафония

Блъсков много пъти взима думата, за да убеждава присъстващите, че има право да остане на събранието. Намери минимална подкрепа, докато не само Комисията по организационни въпроси, но и много делегати, и председателят на събранието, и председателят на СБЖ също обширно обясняваха, че това е невъзможно.

Наложи се по някое време в залата да се появи и юристът на СБЖ, който да поясни, че Комисията по организационни въпроси е в правото си да взема съответни решения.

Колегата Блъсков настояваше обаче изрично да се гласува, че събранието не го допуска да участва в работата му. Нервите на мнозина се изостриха до краен предел. Измина цял час в безплодни спорове.

Председателят на събранието бе принуден да даде 10-минутна почивка, но и след нея П. Блъсков, от една страна, и почти всички останали делегати, от друга, останаха на своите противоположни позиции.
Изтичаше вече вторият час от началото на форума и той бе заплашен от пълен провал.
Вбесени от нежеланието на Блъсков да напусне залата, десетки делегати започнаха неспирно да ръкопляскат. Това продължи няколко минути и бе наистина нещо невиждано. Поне аз досега изобщо може би през живота си не съм присъствал на подобен скандал. В един момент, когато страстите заплашваха буквално да станат неконтролируеми, Блъсков най-после напусна залата и събранието можа да започне своята работа по същество. В 11,20 вместо в 9,30 ч.!

Уважавам Блъсков заради журналистическия му талант, инициативност, собствено мнение, качества на организатор и на човек с умения в сферата на икономиката, гласувал съм през минали години за неговото избиране в ръководни органи на съюза, но никога не съм си представял, че ще стигне дотам да изправи на нокти над 60 човека, дошли от цялата страна и загубили цели 2 ценни часа и толкова много нерви.

Дори да допуснем, че прав е той, а не всички останали, има ред за обжалване на съответните решения. Недопустимо, скандално и срамно е делегатите на един национален творчески съюз да стават заложници на подобен нелеп казус.

По-късно – от разискванията по същество по отчета за изпълнението на бюджета, доклада на Контролния съвет, бюджета за т. г. и състоянието на имотите на съюза във Варна и Батак, стана ясно и защо толкова много колегата Блъсков е настоявал да остане на събранието.

И от изказванията на много от делегатите се разбра, че той, отделни членове на съюза и бизнесмени правят така, че на практика СБЖ да не може да получава законно определения наем за своите имоти – специално за Международния дом на журналистите във Варна, от търговските обекти в сградата на съюза на ул. “Граф Игнатиев” 4 и др.

Водят се безкрайни съдебни дела, като на практика, както подчертаха доста делегати, целта е имотите да не се поддържат, да падне цената им и те евентуално да се изкупят на безценица, да се приватизират и то от някои от позиция едва ли не на благодетели. Нещо недопустимо и невероятно – членове на СБЖ да работят срещу съюза, но така се получава.

Дай, Боже, все пак нещо да не съм проумял

Дискусиите по тези въпроси – за бюджета и имотите, не са от вчера, те са тема почти на всяко събрание, свидетел съм как години наред членовете на Управителния и Контролния съвет и други деятели на съюза постоянно се занимават с тях, като влагат много сили, време и нерви, но резултатите не са адекватни.

В резултат, разбира се, и на кризата, но и на тези неразбории, бюджетът на съюза пада и от 840 000 лв. през м. г., за тази година бе гласуван в размер на 689 000, т. е. с цели 150 000 по-малко.

Показателно е дори само това, че докато за 2010 г. планираните приходи от наеми са възлизали на 805 000, през 2011 г. те се сриват на озадачаващите 317 000 лв., т. е. около 2 и половина пъти!

Благодарение на коректността на други отделни наематели съюзът ни все пак ще може да продължи да съществува и да развива дейност, но всички можем да си представим каква организация се изисква, за да се оползотворят целесъобразно тези оскъдни средства.

Колко по-голяма работа може да се свърши – и по състоянието на имотите, и по професионалните и синдикалните въпроси, ако всички наематели бяха коректни и не се налага ръководните органи да се занимават постоянно с едни и същи проблеми!

За пример тук ще дам професионално-творческата дейност, за която в миналия бюджет са били заделени 43 000, а в сегашния – едва 22 000 лв. Представете си какво може да се направи с 20 000 в рамките на цяла година от един национален творчески съюз!? Мисля, че това е почти символична сума. Професионално-творческата дейност би трябвало да е една от най-важните, а ние отделяме за нея по-малко от 4 % от всички средства...

Може би не е дооценено значението на тази супер важна дейност, макар че и малките приходи, за които вече стана дума, влияят за това. По различните проблеми съм си записал, че са се изказали общо над 20 колеги, без да броя многобройните реплики и обаждания от място.

На фона на разочароващото начало на Общото събрание, това все пак говори за съпричастие и за обща загриженост за финансовото и материалното състояние на съюза. Дадоха се доста предложения, които, вярвам, че ще бъдат обсъдени от Управителния съвет и от другите органи на СБЖ.

----
Колегите не мълчат, когато се предлага журналисти да се пращат в затвора, когато Светла Петрова се сваля на практика от екран и когато от националната телевизия готвят съкращение на 500 души.

Използвам случая от името на самоковското дружество, а вярвам, и от името на много други колеги, да поздравя членовете на новосформираните дружества на СБЖ в София, Своге, Варна.

Искам да им пожелая да бъдат свидетели и участници в по-оптимистични събития за нашия съюз. Искрено се радвам, че членовете на СБЖ нарастват и че се образуват нови дружества.

Още от последното ОС на СБЖ:     

СБЖ прие рестриктивен бюджет заради длъжници

 

Трите основни точки от дневния ред на Общото събрание на организацията бяха: доклад на председателя на Съюза на българските журналисти за периода между двете ОС, финансов отчет за 2010 г., доклад за одит, проектобюджетът за 2011 г., доклад на Контролната комисия, информация за състоянието но имотите на СБЖ и точка разни.
Дата: 14.05.2011

 

Сподели в
 

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02

В Турция са арестували кореспондента на дубайската телевизия "Ал Арабия" Зейдан Зенглу във връзка с работата му по отразяване на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на сайта на телевизията.

14.10.2019/09:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки