Начало
 
 

Тодор Попов: Общото събрание на СБЖ – поглед от Самоков

15.05.2011 /20:39 | Автор : Тодор Попов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тръгна си след близо 2 часа

От 6-7 години съм делегат и председател на 55-о журналистическо дружество – Самоков, в почти всички общи събрания на нашия съюз. Не помня скандал като разразилия се на 14 май, пише колегата специално за сайта на СБЖ.

Предложено бе и се гласува в залата да присъстват само легитимно избраните делегати и членовете на Управителния съвет, Контролния съвет и Комисията по етика.

При обсъжданията се породи конфликт. Известният журналист и мениджър Петьо Блъсков настояваше, че той е делегатът на 105-о дружество. От комисията по организационни въпроси обаче контрираха, че документите му не са в ред.

Настана невиждана какафония

Блъсков много пъти взима думата, за да убеждава присъстващите, че има право да остане на събранието. Намери минимална подкрепа, докато не само Комисията по организационни въпроси, но и много делегати, и председателят на събранието, и председателят на СБЖ също обширно обясняваха, че това е невъзможно.

Наложи се по някое време в залата да се появи и юристът на СБЖ, който да поясни, че Комисията по организационни въпроси е в правото си да взема съответни решения.

Колегата Блъсков настояваше обаче изрично да се гласува, че събранието не го допуска да участва в работата му. Нервите на мнозина се изостриха до краен предел. Измина цял час в безплодни спорове.

Председателят на събранието бе принуден да даде 10-минутна почивка, но и след нея П. Блъсков, от една страна, и почти всички останали делегати, от друга, останаха на своите противоположни позиции.
Изтичаше вече вторият час от началото на форума и той бе заплашен от пълен провал.
Вбесени от нежеланието на Блъсков да напусне залата, десетки делегати започнаха неспирно да ръкопляскат. Това продължи няколко минути и бе наистина нещо невиждано. Поне аз досега изобщо може би през живота си не съм присъствал на подобен скандал. В един момент, когато страстите заплашваха буквално да станат неконтролируеми, Блъсков най-после напусна залата и събранието можа да започне своята работа по същество. В 11,20 вместо в 9,30 ч.!

Уважавам Блъсков заради журналистическия му талант, инициативност, собствено мнение, качества на организатор и на човек с умения в сферата на икономиката, гласувал съм през минали години за неговото избиране в ръководни органи на съюза, но никога не съм си представял, че ще стигне дотам да изправи на нокти над 60 човека, дошли от цялата страна и загубили цели 2 ценни часа и толкова много нерви.

Дори да допуснем, че прав е той, а не всички останали, има ред за обжалване на съответните решения. Недопустимо, скандално и срамно е делегатите на един национален творчески съюз да стават заложници на подобен нелеп казус.

По-късно – от разискванията по същество по отчета за изпълнението на бюджета, доклада на Контролния съвет, бюджета за т. г. и състоянието на имотите на съюза във Варна и Батак, стана ясно и защо толкова много колегата Блъсков е настоявал да остане на събранието.

И от изказванията на много от делегатите се разбра, че той, отделни членове на съюза и бизнесмени правят така, че на практика СБЖ да не може да получава законно определения наем за своите имоти – специално за Международния дом на журналистите във Варна, от търговските обекти в сградата на съюза на ул. “Граф Игнатиев” 4 и др.

Водят се безкрайни съдебни дела, като на практика, както подчертаха доста делегати, целта е имотите да не се поддържат, да падне цената им и те евентуално да се изкупят на безценица, да се приватизират и то от някои от позиция едва ли не на благодетели. Нещо недопустимо и невероятно – членове на СБЖ да работят срещу съюза, но така се получава.

Дай, Боже, все пак нещо да не съм проумял

Дискусиите по тези въпроси – за бюджета и имотите, не са от вчера, те са тема почти на всяко събрание, свидетел съм как години наред членовете на Управителния и Контролния съвет и други деятели на съюза постоянно се занимават с тях, като влагат много сили, време и нерви, но резултатите не са адекватни.

В резултат, разбира се, и на кризата, но и на тези неразбории, бюджетът на съюза пада и от 840 000 лв. през м. г., за тази година бе гласуван в размер на 689 000, т. е. с цели 150 000 по-малко.

Показателно е дори само това, че докато за 2010 г. планираните приходи от наеми са възлизали на 805 000, през 2011 г. те се сриват на озадачаващите 317 000 лв., т. е. около 2 и половина пъти!

Благодарение на коректността на други отделни наематели съюзът ни все пак ще може да продължи да съществува и да развива дейност, но всички можем да си представим каква организация се изисква, за да се оползотворят целесъобразно тези оскъдни средства.

Колко по-голяма работа може да се свърши – и по състоянието на имотите, и по професионалните и синдикалните въпроси, ако всички наематели бяха коректни и не се налага ръководните органи да се занимават постоянно с едни и същи проблеми!

За пример тук ще дам професионално-творческата дейност, за която в миналия бюджет са били заделени 43 000, а в сегашния – едва 22 000 лв. Представете си какво може да се направи с 20 000 в рамките на цяла година от един национален творчески съюз!? Мисля, че това е почти символична сума. Професионално-творческата дейност би трябвало да е една от най-важните, а ние отделяме за нея по-малко от 4 % от всички средства...

Може би не е дооценено значението на тази супер важна дейност, макар че и малките приходи, за които вече стана дума, влияят за това. По различните проблеми съм си записал, че са се изказали общо над 20 колеги, без да броя многобройните реплики и обаждания от място.

На фона на разочароващото начало на Общото събрание, това все пак говори за съпричастие и за обща загриженост за финансовото и материалното състояние на съюза. Дадоха се доста предложения, които, вярвам, че ще бъдат обсъдени от Управителния съвет и от другите органи на СБЖ.

----
Колегите не мълчат, когато се предлага журналисти да се пращат в затвора, когато Светла Петрова се сваля на практика от екран и когато от националната телевизия готвят съкращение на 500 души.

Използвам случая от името на самоковското дружество, а вярвам, и от името на много други колеги, да поздравя членовете на новосформираните дружества на СБЖ в София, Своге, Варна.

Искам да им пожелая да бъдат свидетели и участници в по-оптимистични събития за нашия съюз. Искрено се радвам, че членовете на СБЖ нарастват и че се образуват нови дружества.

Още от последното ОС на СБЖ:     

СБЖ прие рестриктивен бюджет заради длъжници

 

Трите основни точки от дневния ред на Общото събрание на организацията бяха: доклад на председателя на Съюза на българските журналисти за периода между двете ОС, финансов отчет за 2010 г., доклад за одит, проектобюджетът за 2011 г., доклад на Контролната комисия, информация за състоянието но имотите на СБЖ и точка разни.
Дата: 14.05.2011

 

Сподели в
 

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

Изложба на фоторепортерката Елена Кацарска ще бъде експонирана на 21 май в галерия "Кракра" в Перник, съобщиха от културната институция.

21.05.2020/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки