Иван Тодоров: Тъжен послепис за „Телевизионната среда 2001-2010”

21.05.2011 /23:14 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Инициативата, за която 2 пъти известихме, бе чудесна. Кръгла маса с участието на двама професори, трима доценти, един асистент – все авторитети, и без научните санове пред имената им.

Събиране, посветено на цяло десетилетие от историята на съвременната ни журналистика. Домакин – Съюзът на българските журналисти. На който и най приляга тая роля.

И какво последва?

Не се появи нито един студент по журналистика или връзки с обществеността – ни от Софийския университет, ни от Нов български, ни от Университета за национално и световно стопанство, където се преподава вестникарство.

Нито един преподавател от катедрите, които съществуват там. Нито един журналист от БНТ, БиТиВи, Нова телевизия. Сслагам настрани репортерите и операторите, които отметнаха за 15 минути поредния „обект” за деня, пиха по едно кафе и изчезнаха яко дим.

Не видяхме нито един член от Съвета за електронни медии - т.нар. „регулатори” на всички процеси, за които стана дума. Нито един друг медиен експерт – ни от наши центрове, ни българин, член и на някоя европейска обсерватория.

Не се появи на форума нито един от редовно поддържащите рубрики телевизионни критици-наблюдатели.

 А имаше за какво и да се говори, да се пита, да се спори. 

Ето десетина теми:

- защо българското общество става все по-потребителско?
- защо спада или го няма интересът към сериозната, персонифицираната журналистика?
- защо и къде се губят елементите на националното?
- защо телевизионната собственост у нас не е прозрачна?
- защо големите личности в телевизиите ни /почти/ изчезнаха?
- защо западат говорните предавания за сметка на музикалните?
- защо държавата, правителствата и Народното събрание се отказват от активната подкрепа на обществената телевизия?
- защо печатните издания, в класическия им – хартиен вариант, губят територии?
- какво е влиянието на предаванията „Big Brother”, на „Шоуто на Азис”?
- защо противоречивото шоу на Станислав Трифонов привлича най-много зрители?
- поради какви причини то е телевизионният еквивалент на наистина качествената радиопрограма „Хоризонт” на БНР?
За два часа и половина всичко приключи.
 
Въпроси нямаше

 Нямаше кой да ги зададе. Вечерта по телевизия похвалените на кръглата маса излъчиха кратички информации. За себе си. За останалите – нито дума.

Тоя нелеп себичен подход няма нищо общо с обективността, но отдавна вече се превърна в практика, приемана без какъвто и да било ропот.

Продължаваме ли да вървим по тоя друм, няма защо да се чудим защо радио и най-вече телевизионният ни пейзаж ще става все по-равен, по-бозав, още по-скучен. Пленник на уличния език, на пошлото и на бездуховното.

А 24 май е само след два дни. 

Поводът:       

Маргарита Пешева: bTV новините - абсолютен лидер за 10 години

Новините на bTV и „Шоуто на Слави” са абсолютните лидери на десетилетието, показва изследване на доц. Маргарита Пешева за медийната среда у нас през 2001-2010 г., което бе представено днес на кръгла маса в СБЖ.
Дата: 20.05.2011

 

Сподели в
 

До 20 октомври може да се кандидатства за Годишните награди в туризма, за които през 2019 г. ще е четвърто издание, напомнят от министерството на туризма.

20.10.2019/09:07

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки