Начало
 
 

Иван Тодоров: Тъжен послепис за „Телевизионната среда 2001-2010”

21.05.2011 /23:14 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Инициативата, за която 2 пъти известихме, бе чудесна. Кръгла маса с участието на двама професори, трима доценти, един асистент – все авторитети, и без научните санове пред имената им.

Събиране, посветено на цяло десетилетие от историята на съвременната ни журналистика. Домакин – Съюзът на българските журналисти. На който и най приляга тая роля.

И какво последва?

Не се появи нито един студент по журналистика или връзки с обществеността – ни от Софийския университет, ни от Нов български, ни от Университета за национално и световно стопанство, където се преподава вестникарство.

Нито един преподавател от катедрите, които съществуват там. Нито един журналист от БНТ, БиТиВи, Нова телевизия. Сслагам настрани репортерите и операторите, които отметнаха за 15 минути поредния „обект” за деня, пиха по едно кафе и изчезнаха яко дим.

Не видяхме нито един член от Съвета за електронни медии - т.нар. „регулатори” на всички процеси, за които стана дума. Нито един друг медиен експерт – ни от наши центрове, ни българин, член и на някоя европейска обсерватория.

Не се появи на форума нито един от редовно поддържащите рубрики телевизионни критици-наблюдатели.

 А имаше за какво и да се говори, да се пита, да се спори. 

Ето десетина теми:

- защо българското общество става все по-потребителско?
- защо спада или го няма интересът към сериозната, персонифицираната журналистика?
- защо и къде се губят елементите на националното?
- защо телевизионната собственост у нас не е прозрачна?
- защо големите личности в телевизиите ни /почти/ изчезнаха?
- защо западат говорните предавания за сметка на музикалните?
- защо държавата, правителствата и Народното събрание се отказват от активната подкрепа на обществената телевизия?
- защо печатните издания, в класическия им – хартиен вариант, губят територии?
- какво е влиянието на предаванията „Big Brother”, на „Шоуто на Азис”?
- защо противоречивото шоу на Станислав Трифонов привлича най-много зрители?
- поради какви причини то е телевизионният еквивалент на наистина качествената радиопрограма „Хоризонт” на БНР?
За два часа и половина всичко приключи.
 
Въпроси нямаше

 Нямаше кой да ги зададе. Вечерта по телевизия похвалените на кръглата маса излъчиха кратички информации. За себе си. За останалите – нито дума.

Тоя нелеп себичен подход няма нищо общо с обективността, но отдавна вече се превърна в практика, приемана без какъвто и да било ропот.

Продължаваме ли да вървим по тоя друм, няма защо да се чудим защо радио и най-вече телевизионният ни пейзаж ще става все по-равен, по-бозав, още по-скучен. Пленник на уличния език, на пошлото и на бездуховното.

А 24 май е само след два дни. 

Поводът:       

Маргарита Пешева: bTV новините - абсолютен лидер за 10 години

Новините на bTV и „Шоуто на Слави” са абсолютните лидери на десетилетието, показва изследване на доц. Маргарита Пешева за медийната среда у нас през 2001-2010 г., което бе представено днес на кръгла маса в СБЖ.
Дата: 20.05.2011

 

Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки