Максим Минчев: Тръгнаха нови е-вестници на 3 континента

26.05.2011 /12:34 | Източник: Стандарт Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Архивна снимка от Първата световна среща на българските медии

Г-н Минчев, темата на 7-та световна среща на българските медии в Холандия е „Медии и пари”. Има ли закрити издания в чужбина заради кризата, пита в интервю шефа на БТА „Стандарт”:

Нашето впечатление е, че българските медии в чужбина живеят добре. Има вестници и списания, които продължават да излизат в хартиен вариант.

Има и такива, които са предпочели по ред причини да минат само на електронни издания. В същото време имаме бум на много нови информационни сайтове и електронни портали.

Нови български интернет вестници през последната година се появиха в Швеция, в Исландия, в Южна Африка, в САЩ. В Атланта има нова българска медия, която има и вестник, и сайт.

В Полша например сега за 24 май тръгна нов вестник, който ще се издава на хартия, но ще има и електронен вариант. Мнозина от тях не се отказват от традиционните печатни издания, което показва, че в тях има още живот.

Но при всички положения още в първия ден на нашата среща имаме дебати по тази тема, които ще бъдат много полезни за всички участници в срещата. 

Министър Томислав Дончев ще разясни как телевизиите, радиата и вестниците да участват в европроекти?

Неговото участие е изключително важно. Повече от ясно е, че има много проекти в Европейския съюз, които биха могли да бъдат полезни на българските медии.

Към този момент твърде са малко българските медии, които ползват ресурсите на ЕС на ред причини - трябва да има солидна предварителна подготовка, съюзници.

"Стандарт" е от водещите вестници, вие вече печелите не един, два или три проекта. Неслучайно главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова ще води този панел, за да сподели технологията за подготовка и печелене на такива проекти, както и за тяхното изпълнение.

Това е изключително важно. Мисля, че това ще е един от най-интересните панели, защото дава нови хоризонти за всички български медии да кандидатстват и да се развиват. Тук става въпрос за техническо оборудване на медиите, за финансиране на отделни кампании.

Защо точно на Холандия се спряхте да бъде домакин на 7-ата световна среща на българските медии? Как избрахте точно тази шестоъгълна катедрала в Хага за официалното откриване на срещата?

Следваме логиката на нашите процеси - отиваме там, където има българска общност, и там, където има действащи български издания. В същото време избираме и държави, с които имаме някакви взаимоотношения.

Ние в Холандия имаме няколко български медии - списание "Диалог", 2 интернет издания, българска диаспора, както и голяма колония от български студенти.

Неслучайно веднага след откриването премиерът има среща с тези студенти в Хагския университет, защото те са положителна пета колония на българската държава. През 2009 г. Холандия е била на първо място като чуждестранен инвеститор у нас.


 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки