Начало
 
 

Иван Тодоров: Какво научих от уроците на „Стани богат”

02.06.2011 /08:04 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Винаги съм се стремял да не пропусна това предаване. Не знам с какво са се обогатили зрителите на вечерните представления на Иван и Андрей, на Станислав Трифонов.

 

Какво им дават сутрешните кафета на Гала /един дявол само знае как е същинското й име/, турските филмови поредици, които сякаш никога няма да имат край, както до неотдавна бе с техните американски събратя.

Но от „Стани богат” само през май научих:

- кой и как създава хомеопатията
- защо и кога Съветският съюз е изключен от Организацията на народите
- колко глави има в Новия завет и колко са евангелията
- какво значи сафари на суахили и Хаинбоаз на български
- кой е бащата на волейбола
- къде се намира камъкът, бележещ началото и края на света
- къде хората имат по 4 имена
- как се превежда от гръцки Йоан Кукузел
- какво значи в превод Магнаурската школа

Повечето от тия въпроси бяха за по 3000 лева и нагоре. За да стигне до тях, всеки участник трябва да мине през по-простички, по-елементарни. Но много народ се препъва тъкмо на долните стъпала. И тук проличава

значението на новинарството

Защото в доста от случаите питанията са свързани със събития, за които се съобщава понякога два-три дни в информационните рубрики на всяка медия.
Например: чия инициатива е „Да спасим живота на хиляди хора?” /Отговорът е – на КАТ/.

Или: Кой ще трябва да плаща „данък чалга”? /Таксиметровите шофьори/. Защо датският режисьор Ларс фон Триер бе обявен за персона нон грата на завършилия неотдавна кинофестивал в Кан? /Заради изразената от него подкрепа на Хитлер и хитлеризма/.

Който не слуша и не гледа новини и не се интересува от ставащото всеки ден по света, „се дъни”. И си тръгва от студиото разочарован, попарен, нестигнал до въпросите, които изискват и много знаене, и интуиция, и щипката късмет, която винаги е добре дошла.

Велико предаване е „Стани богат”. То се откроява с катедрална хубост сред панелната конфекция на съвременната ни телевизионна журналистика.

...Преди 40 години тогавашният доцент /а сетне и професор/ по история на чуждестранната журналистика в СУ Дафин Тодоров имаше любима фраза, с която помпеше самочувствието и самоувереността ни като студенти-първокурсници. Повтаряше, потретяше:

„Хората се делят на две – журналисти и други!”

Убеждаваше ни артистично, че трябва да сме любознателни всеки ден.
Да сме амбициозни.
Нестандартни.
Да импровизираме.
Да не се стряскаме от трудното.
Да търсим и да намираме цаката и на най-непревземаемата крепост.

Вгледате ли се в прежните няколко реда – в тях са частиците на свястната журналистика. Това са ключетата към успеха и в „Стани богат”.

Жалко, че в него много рядко на стола срещу водещия сядат вестникари. Колкото по-често се появяват, толкоз по-скоро ще бъдат взети и непревзетите вече 10  години 100 000 лева. И покойният Дафин Тодоров ще може да рече усмихнат свише: „Казвах ли ви?”


Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки