Иван Тодоров: Какво научих от уроците на „Стани богат”

02.06.2011 /08:04 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Винаги съм се стремял да не пропусна това предаване. Не знам с какво са се обогатили зрителите на вечерните представления на Иван и Андрей, на Станислав Трифонов.

 

Какво им дават сутрешните кафета на Гала /един дявол само знае как е същинското й име/, турските филмови поредици, които сякаш никога няма да имат край, както до неотдавна бе с техните американски събратя.

Но от „Стани богат” само през май научих:

- кой и как създава хомеопатията
- защо и кога Съветският съюз е изключен от Организацията на народите
- колко глави има в Новия завет и колко са евангелията
- какво значи сафари на суахили и Хаинбоаз на български
- кой е бащата на волейбола
- къде се намира камъкът, бележещ началото и края на света
- къде хората имат по 4 имена
- как се превежда от гръцки Йоан Кукузел
- какво значи в превод Магнаурската школа

Повечето от тия въпроси бяха за по 3000 лева и нагоре. За да стигне до тях, всеки участник трябва да мине през по-простички, по-елементарни. Но много народ се препъва тъкмо на долните стъпала. И тук проличава

значението на новинарството

Защото в доста от случаите питанията са свързани със събития, за които се съобщава понякога два-три дни в информационните рубрики на всяка медия.
Например: чия инициатива е „Да спасим живота на хиляди хора?” /Отговорът е – на КАТ/.

Или: Кой ще трябва да плаща „данък чалга”? /Таксиметровите шофьори/. Защо датският режисьор Ларс фон Триер бе обявен за персона нон грата на завършилия неотдавна кинофестивал в Кан? /Заради изразената от него подкрепа на Хитлер и хитлеризма/.

Който не слуша и не гледа новини и не се интересува от ставащото всеки ден по света, „се дъни”. И си тръгва от студиото разочарован, попарен, нестигнал до въпросите, които изискват и много знаене, и интуиция, и щипката късмет, която винаги е добре дошла.

Велико предаване е „Стани богат”. То се откроява с катедрална хубост сред панелната конфекция на съвременната ни телевизионна журналистика.

...Преди 40 години тогавашният доцент /а сетне и професор/ по история на чуждестранната журналистика в СУ Дафин Тодоров имаше любима фраза, с която помпеше самочувствието и самоувереността ни като студенти-първокурсници. Повтаряше, потретяше:

„Хората се делят на две – журналисти и други!”

Убеждаваше ни артистично, че трябва да сме любознателни всеки ден.
Да сме амбициозни.
Нестандартни.
Да импровизираме.
Да не се стряскаме от трудното.
Да търсим и да намираме цаката и на най-непревземаемата крепост.

Вгледате ли се в прежните няколко реда – в тях са частиците на свястната журналистика. Това са ключетата към успеха и в „Стани богат”.

Жалко, че в него много рядко на стола срещу водещия сядат вестникари. Колкото по-често се появяват, толкоз по-скоро ще бъдат взети и непревзетите вече 10  години 100 000 лева. И покойният Дафин Тодоров ще може да рече усмихнат свише: „Казвах ли ви?”


Сподели в
 

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02

В Турция са арестували кореспондента на дубайската телевизия "Ал Арабия" Зейдан Зенглу във връзка с работата му по отразяване на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на сайта на телевизията.

14.10.2019/09:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки