Създадоха сайт с цялото творчество на Тодор Славчев

06.06.2011 /10:25 | Автор : Яна Узунова, Андрей Велчев | Източник: http://photoarhiv-todorslavchev.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Като внучка на фоторепортер, рядко виждах дядо ми у дома. С чанта през рамо, с по два фото-апарата, той винаги бързаше за някъде, да хване поредното събитие", разказва Яна Узунова, създател и администратор на сайта.

Тодор Славчев е роден на 27.12.1900 година в гр.Пловдив. Той е  член на Съюза на професионалните провинциални журналисти от 1932 г., а след 1944 г. – член на СБЖ.

Не е членувал никога в политическа партия. През 1929г. в Пловдив Т.Славчев учредява  сп. „Трудови вести“, което третира въпросите на общественото осигуряване.Списанието е издържано в художествено и техническо отношение, с цветни корици и много илюстративен материал.

През 1931 г. Славчев се установява в София, където „Трудови вести“ продължава да излиза до 1946 г. През 1937 г. към списанието Т.Славчев организира изложба, посветена на борбата срещу трудовите злополуки, която обикаля няколко града в България. Успоредно, Славчев работи в областта на спортната и туристическата фотография, сътрудничи на седмичника „Нашенец“, в.“Днес“, в.“Свобода“.

Евакуиран със семейството си в с.Долни Лозен, на 9 септември 1944г. Т.Славчев пристига в София и заснема множество кадри от този исторически ден в столицата. Участва като доброволец-военен фотокореспондент във II фаза на Отечествената война 1945 г.

На 1 май 1945г. в Унгария, Славчев, заедно с други фотокореспонденти, организира фронтова фотоизложба. След войната е щатен фоторепортер на в.“Свят“, в.“Спорт“ и „За кооперативно земеделие“. Години наред той активно сътрудничи на сп.“Български журналист“, „Лов и риболов“, „Славяни“,“Трезвеност“, „Българо-съветска дружба“, „Български воин“, в.“Литературен фронт“, „Поглед“ и други. Починал е на 23.03.1992 год. в София.

Фото-архивът на Т.Славчев включва:

Политически фигури и събития, Отечествена война, 9 септември 1944 г., Н.В.Цар Борис III, ген.Владимир Стойчев, Георги Димитров, срещи и прояви на СБЖ, български писатели, в. „Литературен фронт“, хумористи, карикатуристи  и художници, чествания на отделни творци, дейността на Българския Червен кръст (БЧК), Дейността на Комитета за трезвеност, спортни състезания, селско стопанство, прояви на Славянския комитет, на Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС), Радио София и много други.

Тодор Славчев е носител на следните отличия: Орден за храброст, званието Фотограф-художник, орден Кирил и Методий I степен, Орден на труда Златен, званието Заслужил деятел на културата, Майсторската награда на СБЖ (посмъртно), както и редица дипломи, грамоти и награди. 

Ето какво разказва г-жа Узунова, създател и администратор на сайта и внучка на Тодор Славчев:

Той се прибираше в своята фотолаборатория на тавана, където работеше до късно. Срещахме се на масата, за обяд и вечеря, когато той ни разказваше къде е бил или какво предстои да снима  днес,  утре, или следващите дни.

Моят дядо Тодор Славчев бе отдаден изцяло на професията си. Неуморим, енергичен, пълен с идеи, а по нрав - ведър, винаги усмихнат и сърдечен. Той съчетаваше в себе си трудолюбие и младежки ентусиазъм,  човешка доброта и вродено чувство за мярка. Той направо се носеше във вихъра на работата си.

Когато той почина през 1992 г., не подозирах колко богат е неговият фото-архив. Дядо ми ни остави в наследство безброй филми и снимки, като част от архива беше сортирал тематично в папки.

През изтеклите от тогава  19 години аз работих по фото-архива -подреждах, правих справки, описвах. И мен работата ме завладя. Но най-ценното бе, че от снимките ме гледаха десетки лица на прочути, не до там прочути, или неизвестни, но достойни хора и достойни българи.

От политици и  патриоти, през обикновени трудови хора и селяни, до хора на изкуството. Историята на България от средата и втората половина на ХХ век оживя пред очите ми. Цялата ми работа по фото-архива за мен бе един сериозен урок по история и по човеколюбие.

Някои от кадрите будят противоречиви чувства, или са много тежки за гледане (9 септември 1944 г., Народния съд) Но снимката е нещо истинско, неподправено, тя тежи със своята автентичност и дава възможност да прочетем отново миналото и, ако можем, да простим.

Много се радвам, че днес, благодарение на новите технологии, на компютрите и сканиращата техника, фото-архивът може да бъде споделен и показан на една толкова широка аудитория, каквато е Интернет.

След всяка публикувана снимка има място за коментар. Нека всеки, който открие себе си или свой близък в снимките, който иска да разкаже спомен или  да коментира – да пише. Сайтът ще се запълва  ежедневно с нови снимки, разпределени в категории. Стотици кадри предстои да бъдат публикувани.     

Очаквайте интервю с Яна Узунова, специално за сайта на СБЖ.                                          

                                                               

Сподели в
 

Съветът за електронни меди(СЕМ)и продължава изслушването на допуснатите кандидати за генерален директор на Българското национално радио(БНР).

26.10.2021/10:07

Повече от 10 години студентите на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, участват в престижно състезание между колежите от цял свят. Състезанието е организирано от Азиатско-американската асоциация за журналистика и включва много въпроси към студентите от различни области.

26.10.2021/08:43

Съветът за електронни медии(СЕМ) започна изслушването на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио(БНР). Днес своите концепции за управлението и развитието на общественото радио представиха Милен Митев и Митко Димитров. Във вторник от 10 часа ще бъде изслушването на третия участник в надпреварата - Иво Тодоров.

25.10.2021/20:17

В Съвета за електронни медии (СЕМ) днес и утре започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио (БНР).

25.10.2021/10:08

Тази нощ е починал бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев, съобщават от обществената медия.

24.10.2021/20:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки