Начало
 
 

Интервю в синьо

09.06.2011 /12:27 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Една необичайна рецензия от колега за колега, за пъстроцветията в жанра, за които не се учи във Факултета по журналистика...

Има и такива пъстроцветия в жанра.
За тях не се учи във Факултета по журналистика. До тях човек може и да стигне подир десетилетия работа в занаята.

Ако искате да разберете кой е „добрият дух” на Созопол.
Ако искате да разберете как са посрещали гостите си старите жители на града.
Ако искате да разберете как се черпи по созополски.
Ако искате да се научите как се пази семейна и родова памет.
Ако искате да чуете стари рибарски песни.
Ако желаете да видите всичките листенца на созополската „роза на ветровете”.
Ако искате да разберете какъв е цветът на детството.
Ако искате да знаете кога и къде спят рибите /не раците/ в морето.
Ако искате да ви се отворят очите как се правят нимфи и русалки за украса на носовете на корабите.
Ако искате да разберете как рисуват големите майстори-художници.
Ако искате да знаете как се ражда морската пяна.
Ако искате да разберете кога рисуването се превръща в радост.
Ако искате да научите езика на морето.
Ако искате да знаете отговора на въпроса: кое е най-созополското време?
Ако искате да се научите да познавате кога и как идва любовта.
Ако искате да знаете как някогашните госпожици в Созопол благодарели на обожателите си за техните китарни и мандолинни серенади, устройвани под прозорците на домовете им.
Ако сте любопитни да чуете „как чайките бият неделните камбани из безкрайната енория на морето”.
Ако искате и вие да знаете от какво се прави най-вкусната созополска салата.
Ако искате да понаучите поне малко как се сътворява и кръщава лодка. И какво сънуват и как си говорят те – лодките.
Ако искате да разберете как умират. И кое е най-хубавото, което може да им се случи.
Ако искате да знаете /а и да познаете/ най- голямото блаженство на морето, което изкушава дори и най-старите рибари.
Ако искате да знаете с кого е приятел соленото дихание – с асмите или със смокините?
Ако искате да разберете коя птица говори най-смислено покрай брега.
Ако искате да знаете в какво е духът на морето.

Ако искате – доберете се до излязлата неотдавна книга на многолетния вестникар /а и „погледар”/ Кирил Янев, кръстена „Интервю в синьо”.
Тя е посветена на починалия вече созополски художник Яни Хрисопулос. Съгражданин и приятел на неуморния и виртуозен Кирил Янев.
Издателската къща е софийска – „Световит”.

 

Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 57 гости

Бързи връзки