Люба Кулезич: Негативните нагласи са досадни мухи - пъдя ги

10.06.2011 /12:25 | Автор : Драгомира Иванова | Източник: сп. Всичко за жената Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


След години работа в различни телевизии, писане по вестници и правене на документални филми, кинокритичката Люба Кулезич като че ли намери мястото си в TV7, където води свое предаване.

В "Насреща Люба Кулезич" тя е променена, някак по-мека и занимаваща се с интересите на душата. Изглежда още по-неуморна да търси истината.

Г-жо Кулезич, толкова ли сте смела, колкото изглеждате?

Не съм чак толкова безстрашна, разбира се. Но най-тъпото нещо на света е човек да се страхува. Защото тогава всичките му страхове се сбъдват. Не случайно в една арабска поговорка се казва "страхът изяжда душата".


Има и такъв филм на великия германски режисьор Фасбиндер "Страхът изяжда душата". Така че по-добре да не се страхуваме. От какво да се страхувам всъщност?

Да говорите истината например?

Човек трябва да се стреми да говори вярно точните неща и да е справедлив. Нашата професия се обезсмисля, ако не се стремим да следваме фактите и да ги коментираме справедливо.


Трудно е, защото медиите у нас са прекалено обвързани с куп интереси, не винаги свързани с идеологии, а с пазар, с лични контакти, с бизнес интереси. И се оказва, че опасностите те дебнат много сериозно. По-хигиенично е да се знае има ли цензура или няма.

А да се твърди, че медиите са свободни, а вътре в тях, отвъд фасадите да действат механизми, които са чисто субективни, понякога правят журналиста абсолютна мишена на лични интереси. Това е много опасно.

Труден избор ли е да си журналист?

Да, ама да си лекар не е ли трудно? Когато не си почтен в професията си като журналист, това коства души. В света има прекалено много красиво формулирани каузи. В живота понякога е трудно да се отстояват тези неща.


Понякога е уморително, струва ти се, че няма смисъл или че публиката е прекалено безразлична и вторачена в някакви битови сензации, глупави атракции и си казваш "какъв е смисълът?"

Но това е като избора, който си направил. Всеки избор ти коства много, ако е истински и го защитаваш. Така защитаваш себе си, иначе трябва да кажеш: аз съм боклук, не ставам за нищо, предавам се.

Какво мислите за младите ви колеги журналисти?

Аз не деля хората на млади и стари. Отучих се от това отдавна. Не вярвам в линейните поколения, тези, които следват едно след друго. Вярвам в така наречените вертикални поколения. Хора от различни възрастови групи могат да си допаднат по усет, по дух, по възпитание, по интереси.


И това ме сродява с 20-годишни и с 80-годишни. Как да вярвам в биологията? Aз вярвам в интересите на душата. Това ме прави близка с всякакви хора. Не вярвам, че винаги младостта е извор на страхотни идеи и че старостта винаги е старомодна.

Защо обръщате все повече внимание на духовни теми и на различни теории 3а човешкото съществуване, имате и такава рубрика, която се води от тайнствената София Тзавелла?

Абсолютно съм убедена, че и на вас ви се струва, че нещо в света не е както трябва. Че нещо се люлеем вътрешно. Че има предчувствие за криза, която не е просто материална или финансова. Има криза в идеята ни как да съществуваме смислено.


Когато поканих София да прави рубриката, се разбрахме, че и двете имаме интерес към новия тип "тайни" на неразгаданите неща. Нещата, които стоят отвъд битовото любопитство и стават все по-важни.

Но нали не само защото са модерни?

Не, но те стават модерни, защото има такава обща потребност. Човешка, колективна потребност да променим посоката, да потърсим други измерения на собствената си същност. Защото ни е дадено очевидно страшно много като потенциал, а той не се използва. Да черпим това, което ни е дадено от твореца и да го развиваме. Да се простираме отвъд битовия хоризонт.

Много хора се питат какво става, защо се случват такива мощни финансови трусове, които обръщат идеята за правилно и неправилно, по която живее човечеството. Хубаво е, че някои хора започват да си задават въпроси – а оттук нататък накъде, какво правим? Само да трупаме пари и материални блага, това ли е целта на човешкия живот? Или да пътуваме вътре в себе си и да откриваме нови неща. Това са важни въпроси.

За вас се говори, че сте хаплива?

Това са готови клишета 3а хората и 3а света. Те ме разсмиват. Ако съм несправедливо хаплива, да ме захапят и мен. Впрочем хапали са ме достатъчно много. Но това е обслужване на клишета.


Има едни прости правила, които е добре да не забравяме: не прави на другите това, което не искаш те да ти причинят, недей да отмъщаваш, не бъди зъл. Трябва да се оглеждаме 3а глупостта, подлостта и посредствеността.

Никога не съм употребила груб етикет и не съм казала на някого "ти си глупак", никога! Не съм клишето, което се очаква. Да наложиш на един човек клише, това означава изключително примитивно общо мислене.

Не мисля, че публиката е такава. Освен това щях ли аз да стоя на екран, ако бях това клише, за което някой ме мисли. Клишето омръзва, то е досадно. Все си мисля, че не съм от най-големите досадници на тоя свят.

Как се поддържа интересът на зрителите и къде е границата водещият да заприлича на палячо?

С достойнство и уважение към публиката. Да си интересен означава да уважаваш публиката си. Да се правиш на шут, за да мислиш, че я забавляваш, това означава, че нямаш достойнство и се самоунижаваш. Означава, че падаш и се навеждаш пред рейтинга. Това ми е чуждо.


На публиката се натрапват неща, които я представят като клюкарска, елементарна, продажна. Цялата ни публичност започва много ясно да се дели на горница и долница. На общности, които имат все по-високи изисквания към информацията, и такива, които представят света елементарно, долнопробно, вулгарно.

Не можем да сме диктатори. Предлагаме темите, които ни интересуват, ако намерим съмишленици – чудесно. Внушава се на хората, че са тъпи и примитивни и се интересуват само от сексуалните задявки между футболисти и фолкпевици. Струва ми се не съвсем вярно и не е справедливо. В България не се мерят честно рейтинги и интереси. Затова в мрака се ориентираш по душата си и по клетките на сърцето си.

Духът на едно общество не се измерва с интензивността на сексуалните контакти между фолкпевици и футболисти. Не че те нямат право да съществуват, но не е това, което ни изчерпва като общност. Човек не трябва да досажда с постоянното си присъствие. Трябва да има хигиена. Aз следвам собственото си усещане за мярка.

А защо се карате сама на себе си?

Ами по-добре първо на себе си да се скарам, отколкото винаги да търся вината в другиго.
Ако първо към себе си се обръщам със самокритичен анализ и смело си казвам "тук сбърках, тук не сбърках" и назовавам нещата с истинските им имена, е много по-лесно след това да имам претенции към другите.

Грешим непрекъснато. Важно е да можеш да кажеш – сбърках. Не е задължително да правиш публични самопризнания, да се тръшкаш. Казвам си: "бъди така добра, следващия път да не грешиш" и това е един почтен разговор според мен. Така се карам със себе си.

Казвате, че е много опасно, ако затлъстее душата на човек, успявате ли да опазите своята?

Опасно е, защото за това няма диета, няма хранителни режими. Всеки сам избира този режим за себе си. Аз пазя душата си. Дебна да не
затлъстея душевно. Поддържам любопитство в себе си и желание да правя нещата по-добре, да не се предавам след временните неуспехи. Да не слушам ругатните и обидите по свой адрес, които често са продиктувани от желанието да уязвиш някого само защото той се стреми да бъде различен или да пази хигиена в душата си

Как се справяте с лошите мисли?

Негативните нагласи са като досадни мухи. Пъдя ги от себе си. То е като душевна гимнастика. Трябва да ги премахваме, защото те ни пречат да сме пъргави, активни и ведри. На мястото на лошите мисли какво идва? Чувството на радост.

Стремя се непрекъснато да съм радостна. Ето в тази минута се радвам, че съм жива, че небето е прекрасно, че има облаци, че има слънце, че има пролет, че листата са зелени и ухае на акации. Да се радваш на малкото, ей сега в живота си, това е невероятно умение. (Със съкращения)


Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки