Начало
 
 

„Труд” обвинява сайта на СБЖ в медийно пиратство*

10.06.2011 /23:50 | Автор : Петър Пъдев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Под заглавие „Журналисти пирати се вихрят в интернет" в. „Труд” публикува материал от Соня Спасова срещу кражбите на текстове от изданието. Те се поместват в други медии, включително и в сайта на СБЖ, посочва авторката. Ето публикацията:

Да изровиш една новина или да направиш добро интервю, с което да сразиш конкуренцията, понякога отнема много нерви, дни и пари. Минути след като се появи на сайта на твоя вестник обаче авторската статия се засмуква от десетки интернет издания.

Единственото свое, което добавят към труда на автора, са две кликвания на мишката -
copy и paste (копирай и залепи -б. p.). Толкова се бърза, че дори не се оправят и правописните грешки. Понякога свенливо отдолу е споменат източникът. И почти винаги без разрешение от редакцията.

В противоречие със Закона за авторските права, който поставя в графата „закриляни обекти" всички печатни произведения.

Проблемът е, че у нас вече има твърде много медии, а малко съдържание, коментира юристът на „Вестникарска група България" Радомир Чолаков.

По думите му десетки„сайтове" започват съществуването си с бизнес стратегия „кражба", просто защото трябва да се пълнят с материали, а нямат журналисти, които да ги правят.

Когато някой вземе твоя статия за сайта си, от който печели, нарушава чл. 18 от Закона за авторското право. Законът дава изключителни права на автора и издателя да разрешат използването на творбата„ по безжичен път или по кабел", обяснява юристът.

Той коментира и цитирането на текстове, взети от социалната мрежа фейсбук. Ако се вземат 1 - 2 изречения оттам, но те са част от по-голяма статия, е законно, защото се използва малък „обем, оправдан от целта", уточни Чолаков.

Според експерта за пиратството трябва да се говори непрекъснато, защото „то се разраства като пожар". Възможният изход е всички големи издатели да завеждат едновременно искове срещу един крадец, смята той.

Подобно е и мнението на Огнян Златев от Центъра за развитието на медиите. Ако се дава гласност на заведените дела в съда, то може би препечатването ще намалее, смята той.

И дава пример, че дори президентът на франция Никола Саркози наскоро признал, че един от най-големите проблеми пред интернет е спазването на авторските права, и то не само в областта на музиката и филмите, но и за текстове от печатните издания.

Примерите за заведени и спечелени дела за интернет кражби се броят на пръсти. Но ги има. Значи не е невъзможно нарушителите да се накажат, коментират юристи.

Няма по-ограбвана медийна група от „Вестникарска група България", защото в изданията ни има много информация, казва Станимир Въгленов, който отговаря за сайтовете на „Труд" и „24 часа".

През май м. г. например интервюто с футболист № 1 в света Лео Меси от „Труд" беше прекопирано едно към едно от десетина спортни сайтове, понякога дори без да се цитира първоначалния(Т)* източник.

Тази седмица във вторник статията на Кеворк Кеворкян в сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) например беше пусната с леки съкращения, както и с уточнение, че източникът е „Труд". Без изричното разрешение от редакцията. В страницата на дружеството маниерът да се цитира само като се посочва източник всъщност е практика с текстове от много издания.

„Нашият сайт не е комерсиален. Ние правим опит за обзор на темите в медиите, които са за медиите. Стремежът ни е да правим добро на колегите", отвърна Петя Колева от управителния съвет на СБЖ, която се грижи за сайта на дружеството. И уточни, че ако имаше изрична нормативна уредба за авторските права в интернет, от СБЖ биха я спазвали стриктно.

Странно е, че точно дружеството, призвано да защитава правата на медийната гилдия, не познава нормативната уредба, която урежда спазването на авторските права и по „безжичен път" (интернет).

"Много често, след като излезе авторски материал в сайта на БТА, пет минути след това го откривам дословно преписан в различни интернет страници и блогове, някъде дори са махнали уточнението „съобщи пред БТА".

Около 90% от хората, които създават „информационни сайтове"(,)* или не знаят, или се преструват, че не знаят, че в интернет пространството всеки текст и снимка си имат автор, коментира Евелина Андреева, главен секретар в информационната агенция.

За да защитим труда на журналистите ни, скоро ще бъдем принудени за кражбите да започнем да сезираме Министерството на културата и отдел „Компютърни престъпления" към ГДБОП, каза още Андреева.

„В началото на годината в жълт вестник пуснаха изфабрикувана „новина" за
QM media", разказва Десислава Стоянова, директор по медийни проекти и развитие в издателството, което стои зад списания като „L´Europeo" и „Макс". На следващия ден много сайтове пуснали текста едно към едно, като част от тях посочили източника, други не.

„Нито от вестника, нито от сайтовете потърсиха за коментар когото и да било от издателството. С изумление установих, че сред сайтовете, които охотно предъвкват жълтата измишльотина, е и сайтът на СБЖ", добавя Стоянова.

Все пак тя успяла да убеди екипа на дружеството, призвано да защитава правата на журналистите, да свали „новината" от страницата си.

Сред добрите изключения са по-малки агенции, базирани в градове извън София, които искат разрешение по мейла, уточнява Станимир Въгленов. Интервюто с Гара Дембеле в „24 часа" от седмицата например беше отправено в сайта
novini24.com с цитат от няколко изречения и линк, който препращаше към сайта на авторите.

------

* Нека не се сърди на сайта на СБЖ главната редакторка на "Труд" Димитрана Александрова. Това е втори неин упрек към медията на колегията. По-рано тя написа във Фейсбук - като там се полага - с възклицания и удивителни:

"Приятели, моля, съобщете ми, ако аз съм се побъркала - възможно ли е Съюзът на българските журналисти да има сайт, който потъпква всякакви авторски права и всеки ден краде и пуска десетки дописки от сайтовете на вестниците?!? Съюзът на журналистите?!?"

Две от много добрите колежки по темата за медите работят в "24 часа" и "Труд" - Паола Хюсеин и Соня Спасова. Често сме ги цитирали в сайта на СБЖ, понякога с портретна снимка. Какво лошо има, не виждам.

Ако е за заяждане от тоя род, ето веднага само един пример от днешния "Труд": Под заглавие Кадафи раздавал виагра на бойци да изнасилват вестникът съобщава:

"Либийският лидер Муамар Кадафи раздавал виагра на войниците си и им наредил да изнасилват наред жени, за да сплашат разбунтувалото се население на джамахирията. Това твърди главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Окампо пред репортери в сградата на ООН, цитиран от британския в. “Телеграф”.

Извинете, колеги, от сайта на "Телеграф" ли преведохте съобщението? То всъщност е разпространено от чужди агенции. Преведено е на български от БТА, която съвестно и винаги цитира агенциите в текстовете си. Някой в "Труд" да се е позовал тук на БТА, на друга агенция? Някой в "Труд" да е поискал разрешение от "Телеграф" да го цитира?

Но да не усложняваме. Сайтът на СБЖ е тясно специализиран. Има профилирана публика. Той не краде нито читатели от хартиени издания, нито посетители от  другите сайтове. Не е комерсиален, както подчертава колежката Петя Колева.

А, и още нещо: в сайта на СБЖ се стремим да поправяме мълчаливо и граматически грешки в “копи-пействаните” публикации. В горния текст на “Труд” имаше само двечки грешки. Отбелязаваме ги по изключение днес с (…)*

Смятам, че допълнително признание за всеки журналист е да види материала си цитиран с име и източник и в сайта на колегията. Така сме цитирали и качествени текстове от главни редактори. Винаги се позоваваме и, щом се налага, коригираме езиково всеки текст.

Специално помолих сега по телефона Димитрана Александрова “да пуснем” горната публикация в сайта на СБЖ. Отговори: “Не разрешавам!” Четете я на мой личен риск. Преценете сбърках ли. Впрочем текста – за майтап - взех не директно от “Труд”, а от друг сайт.

Ваш пират: Петър Пъдев


Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки