Иван Тодоров: Постна мисъл – калпав език

11.06.2011 /12:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За какво става въпрос, може би ще зачуди някой. И веднага за него ще се лепне като кърлеж един от модерните езикови паразити: вместо „за какво става дума” - „за какво става въпрос...”

Редом стоят или седят, но не мируват още много и много. Продължава да е жив и здрав, вече многолетен, русизмът „касае се за...” Вместо сякаш споминалите се наши си „става дума за...”, „говорим за...”, „колкото до...”

Неудържимо като че ли настъпва и робуването на английски думи и изрази.

Махалото на сляпото внедряване

на чуждици от Изток (Москва) стигна противоположността си -- далечния Запад (Лондон, Вашингтон, Сан Франциско).

В ново предаване на Нова телевизия – „Черешката на тортата”, възпълничкият музикант Димитър (Фънки) сподели, че в апартамента на друг от участниците се чувствал „коузи”. На български се превежда „уютно”.

Пак там създателите на рубриката представят във встъпителните надписи всяка вечер от понеделник до петък певицата Александра /Сашка/ Васева като „фешън икона”. „Фешън” е мода. Оттам-нататък опитайте се да проумеете какво искат да споделят телевизионните журналисти с нас – зрителите...

Самата Васева пък каза, че очаквала да види „апартамент с тунинг”.”Тунинговат…” (слагат допълнителни устройства, по-мощни двигатели, обновяват, правят по-лъскави и привлекателни за окото) автомобили. Но, вече – и жилища.


Никой не ни пита искаме ли да приемем този изказ,  израз или не – просто трябва да го преглътнем.

Нямаме място за избор

В ефира често може да се чуе – „остават броени минути до...” А какво друго да остава? Всяка минута се брои и си отива. Още от рождението до сетния ни дъх.
Но може да се излезе от нищо незначещото. С „остават 10 минути до...”, „остава половин час до ...” Например.

За съжаление продължава да налага лоши примери и културно-образователното предаване „Артефир” на програма „Христо Ботев” на БНР. Наскоро водещата Невена Праматарова извести: „В състоялата се атмосфера ни въведе...”

Как „се състоява атмосфера?” Атмосфера се предава, прави се опит да се направи това, част от нея /от атмосферата/ се пренася...

Отново и отново се потвърждава, че употребата и на щампите, и на чуждиците е признак най-малкото за скромен езиков багаж и за постно мислене. И ако музиканти, манекенки и други гости тук или там могат да си позволят да лющят каквото им дойде на ума и езика, за журналистите това би трябвало да е недопустимо.

Защото издава липса на самовзискателност, нежелание и неумение в движение да се открие подходящ синоним, точната, българската дума. Поведение и манталитет, които оттласкват всекиго все по-далеч от задължително високата проба на каратите на професионализма.


Сподели в
 

Половината от нея се е настанила (или е настанена принудително) в отделенията по гериатрия, психиатрия и пластична хирургия на Фейсбук – тук тя крещи и се смее, и плаче, и прави всякакви неща, които иначе изискват самота.

22.10.2019/09:02

Фоторепортерът на в. "Старият Мост" с поредно признание. Снимка на нашето момче на историческия мост в босненския град Мостар бе избрана сред най-добрите травъл фотографии за 2019 г. на Си Ен Ен.

21.10.2019/09:01

До 20 октомври може да се кандидатства за Годишните награди в туризма, за които през 2019 г. ще е четвърто издание, напомнят от министерството на туризма.

20.10.2019/09:07

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки