Начало
 
 

Иван Тодоров: Постна мисъл – калпав език

11.06.2011 /12:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За какво става въпрос, може би ще зачуди някой. И веднага за него ще се лепне като кърлеж един от модерните езикови паразити: вместо „за какво става дума” - „за какво става въпрос...”

Редом стоят или седят, но не мируват още много и много. Продължава да е жив и здрав, вече многолетен, русизмът „касае се за...” Вместо сякаш споминалите се наши си „става дума за...”, „говорим за...”, „колкото до...”

Неудържимо като че ли настъпва и робуването на английски думи и изрази.

Махалото на сляпото внедряване

на чуждици от Изток (Москва) стигна противоположността си -- далечния Запад (Лондон, Вашингтон, Сан Франциско).

В ново предаване на Нова телевизия – „Черешката на тортата”, възпълничкият музикант Димитър (Фънки) сподели, че в апартамента на друг от участниците се чувствал „коузи”. На български се превежда „уютно”.

Пак там създателите на рубриката представят във встъпителните надписи всяка вечер от понеделник до петък певицата Александра /Сашка/ Васева като „фешън икона”. „Фешън” е мода. Оттам-нататък опитайте се да проумеете какво искат да споделят телевизионните журналисти с нас – зрителите...

Самата Васева пък каза, че очаквала да види „апартамент с тунинг”.”Тунинговат…” (слагат допълнителни устройства, по-мощни двигатели, обновяват, правят по-лъскави и привлекателни за окото) автомобили. Но, вече – и жилища.


Никой не ни пита искаме ли да приемем този изказ,  израз или не – просто трябва да го преглътнем.

Нямаме място за избор

В ефира често може да се чуе – „остават броени минути до...” А какво друго да остава? Всяка минута се брои и си отива. Още от рождението до сетния ни дъх.
Но може да се излезе от нищо незначещото. С „остават 10 минути до...”, „остава половин час до ...” Например.

За съжаление продължава да налага лоши примери и културно-образователното предаване „Артефир” на програма „Христо Ботев” на БНР. Наскоро водещата Невена Праматарова извести: „В състоялата се атмосфера ни въведе...”

Как „се състоява атмосфера?” Атмосфера се предава, прави се опит да се направи това, част от нея /от атмосферата/ се пренася...

Отново и отново се потвърждава, че употребата и на щампите, и на чуждиците е признак най-малкото за скромен езиков багаж и за постно мислене. И ако музиканти, манекенки и други гости тук или там могат да си позволят да лющят каквото им дойде на ума и езика, за журналистите това би трябвало да е недопустимо.

Защото издава липса на самовзискателност, нежелание и неумение в движение да се открие подходящ синоним, точната, българската дума. Поведение и манталитет, които оттласкват всекиго все по-далеч от задължително високата проба на каратите на професионализма.


Сподели в
 

Журналистката Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира в новата Антикорупционна комисия в ЕП за събитията в България.

11.07.2020/09:06

Германският шарже д´афер в посолството във Варшава беше привикан в полското външно министерство, което обвини германските медии в манипулация и намеса в кампанията преди втори тур на президентските избори в Полша идната неделя, предаде АФП.

10.07.2020/09:05

Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски коментира парите за правата за телевизионно излъчване, които получават футболните клубове.

09.07.2020/10:05

Пандемията от Ковид-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни.

08.07.2020/09:03

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на детската писателка и дългогодишен журналист в БНР Катя Воденичарова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

07.07.2020/09:02

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки