Начало
 
 

Иван Тодоров: Защо изчезнаха хонорарните таблици?

16.06.2011 /09:49 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хонорари плащаха и от радиото и телевизията. Всеки колега имаше личен хонорарен лист за годината, където се нанасяха всяко плащане и удържаните отчисления, включително ергенският данък за неженените от 24 години нагаре.

Тия помагала внасяха ред във всичко. Имаше долен и горен праг за информация и репортаж. За очерк и коментар. За фейлетон и разказ. За снимка и карикатура. За рецензии и интервюта.

Като написах „интервю”, припомних си един важен детайл: ако бе направено на чужд език, интервюерът веднага бе възнаграждаван с 50% отгоре върху полагащата се сума за разговор на български.

Съществуваше и друга интересна и артистична практика: месечното списание „София”, например, плащаше хонорари „на зелено”.

Когато броят бе готов, пратен вече в печатницата, редакторите звънваха на сътрудниците си и ги известяваха, че могат да идат да си вземат парите за намерилия място в поредната книжка техен материал. От касата в червената старинна ъглова къща на „Московска” и „Париж”.

В „ПОГЛЕД” най-високо се котираха т.нар. „П-коментар”, „Гост на „ПОГЛЕД” - той винаги бе на цяла страница, рецензиите за рубриката „ПОГЛЕД” представяха най-търсената книга на месеца, богато илюстрираните репортажи от специалните ни пратеници в чужбина.

За да не редя само думи, които нищо няма да кажат на по-младите, ще поясня, че става дума за хонорари между 80 и 100 лева. А малко повече от 100 лева струваше един мъжки зимен балтон. Оттук-нататък сами си правете други сметки, ако имате желание.

Ала с немалко пари се оценяваха и кратички информации /до 10 лева/, репортажите – към 40, а 40-редовият - на пишеща машина – под рубриката  „Нонпарей” – и той: 40 лв.


За добра история от 70 реда в списание „София” се получаваха 80 лева, за разказ в спортния седмичник „Старт” и в „Народен спорт” – 120. Колкото до технологията, в „ПОГЛЕД” тя бе отработена с годините и – описана – изглеждаше така:

В понеделник секретарката вземаше новия брой – хонорарния, и тръгваше да обиколи всички отдели. Там – ако го нямаше завеждащия, шефа, предложенията за възнагражденията даваха редакторите.


Имахме си вяра и никога не е ставала каквато и да било разправия на тая тема. Знаехме кое как се котира. Длъжни бяхме да кажем и трите имена на всеки външен автор – за да се оформят точно счетоводните документи.

След това хонорарният брой се оглеждаше още веднъж от главния редактор или /ако той отсъстваше/ от някой от заместниците му и хонорарната ведомост заминаваше, понесена от домакина на редакцията Иван Бешков, от къщата на „11 август” №6 към счетоводството и касата на Съюза на българските журналисти на „Граф Игнатиев” № 4. Там – на последния етаж, в петък същата седмица всеки можеше да осребри усилията си. ...Минали времена.

Днес лъскави всекидневници плащат хонарари 2 дни в месеца. Други – месец, два след публикация. Трети въобще не плащат.


В началото на 70-те преподователят по история на българската журналистика проф. Георги Боршуков, олицетворение на добротата и безкористието, писал за много вестници и преди, и след 1944-а, казваше:

„Длъжни сте да възнаграждавате добре труда на всеки, донесъл и 5 реда за изданието ви. За да има желание да дойде пак...”

Колко ще вземете днес, зависи от собственика, издателя, управителя, главния редактор, отношенията ви със самата редакция. Много често изредените хора действат избирателно, субективно. Забравяйки, повечето от тях, че също някога – кога по-отдавна, кога – не толкоз отдавна, също са били репортери, редактори, сътрудници.

Та тъй – колкото ви отредят, толкоз. В едно списание, няма да спестя името му, в тоя случай деликатността действа пакостно – „Черно и бяло”, допреди няколко години 5 страници на машина с 3-4 авторски архивни снимки се хоноруваха 20 лева.


И то – по изключение. Защото всички други подобни текстове „вървяха” по 10 лева. Свободен алъш-вериш – като на сергиите на Женския пазар...

Щях да напиша „така не може”. Няма смисъл, защото може. И се върши всеки Божи ден. Но не бива. Не бива и нито един от ощетените да мълчи.

Неотдавна лекарите заявиха гръмогласно - а тъкмо вестникарите им помогнаха най-много за разгласата!, - че нямало да преглеждат за по-малко от 24 лева. На полицаи, митничари и бирници им дават по-голяма и по-голяма плата, за да ги „мотивирали” да работят и да бъдели „по-малко склонни да се поддават” на корупция, на рушвети.

Ние – вестникарите, се оставихме да ни подритват и смитат като фасове по тротоарите на улиците. И няма нищо чудно,    че сред черните овце на гилдията избуяват пазарене, скандални договорки, продажно писане. Все следствия и от безредието, от липсата на канон.

Необходими са - колко пъти ще трябва да се припомни? - регламентация, ред, наредба, закон. Които да се спазват. А нарушителите – безмилостно да се наказват. И морално, и материално. От добро те не разбират.

И изработването на тия правила не трябва все да се проточва, да се бави. Не трябва да се поверява само на юристи. Защото те имат чудесно развит нюх за пари, но до всеки от тях трябва да има двама-трима вестникари с опит, които знаят от практиката си колко труд е нужен за всяко нещо в занаята ни.

Няма вече за кога да отлагаме. Няма смисъл само да се вайкаме и да преживяме кахърите си. И Съюзът ни трябва да се разтропа и да покаже характер. Много време бе проспано, много горчилка – преглътната. Примиренчеството ражда малодушни и страхливи шушумиги, не достойни човеци.

По-бърже да се изправим гордо!


Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки