Журналистът Пламен Асенов представя „Оксиморонният свят”

29.06.2011 /16:58 | Автор : Дима Шопова | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Казвам се Пламен Асенов. Родил съм се в Пловдив през 58-а година, по времето, когато дори Лили Иванова още не пееше по радиоточката, споделя в блога си авторът*

В Музикален клуб „Петното на Роршах” в София от 19.00 часа днес ще се състои софийската премиера на книгата на пловдивския журналист Пламен Асенов „Оксиморонният свят”, съобщи за БТА авторът.

"Оксиморонният свят" е книга с две цени - само за приятели и истински ценители и ще се разпространява само на представяния и срещи с автора, твърди Пламен Асенов.

Тиражът е съвсем малък и не случайно мотото й е "Добрата книга е скъпо удоволствие и още по-скъпа необходимост". А защо няма да я има по книжарниците Пламен Асенов отговаря, като цитира покойния пловдивски книжар Валери Начев:

"Българското книгоразпространение е като черна дупка. В него от едната страна влизат книги, от другата - пари, но оттам нищо не излиза. Затова в България нормалната система автор-издател-разпространител-читател-автор се задръства и буксува".

"Оксиморонният свят" е смешна по форма и трагична по съдържание - но все пак от нея научаваме защо сме верни привърженици на живота в този свят, който ни убива постоянно, казва Асенов.

Според него читателят се изправя срещу предизвикателствата на един шокиращ, силно провокативен за нормалните литературни представи текст, чийто сюрреализъм накрая се оказва чист реализъм, защото човешкото въображение не е способно да измисли такива чудеса, каквито самата действителност е способна да ни поднесе.

Книгата се състои от 4 части - Фрагменториум, Оксиморонии, Импетус и Животът около Джон, които са обединени от усещането за фрагментарност, за действителност, изтъкана от абсурд и от онова, което може да се нарече Новите територии, териториите отвъд абсурда, обяснява авторът.

"Книгата се разгръща на множество мисловни, литературни и словесни нива. В нея няма единна сюжетна линия, а представя по-скоро опит да бъдат обхванати с едничък поглед - докато в същото време се докосват едно по едно - всички парчета от някакъв огромен житейски пъзел.”

”П
ъзелът е объркващ, странен, хаотичен, искрящ и дразнещ, но това е пъзел, чието нареждане не можеш да изоставиш, щом вече си започнал, дори това да ти струва загубата на живота. Или поне на нормалния поглед към него", коментира авторът.

Той смята, че това е една "Умна книга, пълна с простотии". Читателската публика на книгата е много пъстра, тъй като се приема както като истинско интелектуално изпитание, така и като чисто удоволствие, отбелязва Пламен Асенов.

--------

* Сетих се за мъдрия съвет на Хемингуей, който беше казал, че ако човек иска да бъде писател, трябва да се откаже от журналистиката най-късно на 40 години. Е, не се отказах съвсем, споделя авторът в личния си блог и добавя:

Продължавам да пиша по някой политически анализ на тема България за австралийското радио SBS. И така – продължавам да просрочвам времето за отказване, но вече започнах да издавам книгите от чекмеджето си - бел. ред.

Сподели в
 

До 20 октомври може да се кандидатства за Годишните награди в туризма, за които през 2019 г. ще е четвърто издание, напомнят от министерството на туризма.

20.10.2019/09:07

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки