Начало
 
 

Иван Тодоров: За архитектите и журналистиката

03.07.2011 /09:37 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тук всеки трябва да стърчи изправен, въпреки че фигурата му се вижда от зрителите само от гърдите нагоре

Баща ми беше архитект. Но на младини много искал да стане журналист. И в средата на 50-те се явил на пресяващ изпит. Имало много кандидати, взел го, но пътят му през годините не продължи през вестникарството.

Ала обичаше, докато бях по-млад, да повтаря: гледай, колкото и малко време да имаш, да запомниш колкото може повече подробности, детайли от видяното, от срещите, от хората и всичко около тях. Ще ти помага.

Него вече го няма, но гледам и досега както ме съветваше. И виждам какво ли не.
В повече от половината телевизионни студиа гостите и домакините биват разполагани

по възможно най-неудобния начин

В „По света и у нас” и водещите четат ту прави, ту седнали. Не знам защо. В БиТиВи-екшън гостите през цялото време са като „кацнали” на високи столове с малки – като такенца, седалки без облегалки. Може би за да не се облягат назад и да не им става по-приятно и удобно? Тъй приседнали, оплели крака в основата на столчетата – за опора, прекарват доста време.

Подобно бе положението и в изчезналата рубрика „Сеизмограф” на БиТиВи. Публиката се е разположила бейски и гледа кривящите се понякога от неудобството на позата си участници – като на арена на цирк.

Тъй продължава да е и в „Референдум” – едно инак добро предаване на БНТ, водено от Добрина Чешмеджиева. Пак така е и в някои от студиата на Българското национално радио. Бил съм в три-четири и имам лични впечатления. Защо пиша всичко това?

Защото когато човек отива да участва в телевизия или радио - поне всеки втори, може би - е леко притеснен. Той отива на гости. И задължение на домакина е да го предразположи
 

да се чувства като у дома си

Да седне удобно, да се разположи, да се отпусне, да пребори напрежението, сковаността и стегнатостта, да се разприказва. И без друго и камерите, и прожекторите, и червената лампичка с надписчето „On air” /”В ефир”/ все ще му припомнят, иска или не, да не забравя къде е...

Не! Продължава да се прави тъкмо обратното. Обективноста ме задължава да кажа, че има и добри „интериорни решения”, както ще се изрази всеки съвременен архитект.

Два-три примера: диванът в „Шоуто на Слави”, мекото канапе при Иван и Андрей в Нова телевизия, тъй е и в някои сутрешни предавания на някои телевизии. Но не знам дали въобще някой от читателите на вестници и списания подозират в какви яхъри работят журналистите в повечето печатни издания.


По 7-8- 10 човека в огромни помещения халета, като бройлери в птицеферма.По пазарите и супермаркетите все повече се търсят и продават по-скъпо яйца от „щастливи” кокошки, за мечки се създават близки до някогашните им условия обиталища, въвеждат се не само препоръчителни, но и задължителни нормативи за други животни, на един затворник се полагат по няколко квадратни метра лично пространство в зандана.

Няма и частица от тая грижа за съвременния журналист. Поне у нас. А за всичко това могат да помогнат архитектите. Стига да бъдат помолени, да им се обясни характерът на работата.

Преди 2 десетилетия рядко имаше редакция с повече от трима-четирима журналисти в стая. А се разполагаше и с помещения, където всеки редактор можеше да посрещне и да поговори /без да смущава колегите си/ с всеки сътрудник, с всеки посетител. Да ги уважи.

Сега няма такива глезотии

Действа потосмукателната система на Тейлър за интелектуалци. Колкото може повече хора на по-малка площ – по-малко разходи.
И никакво разсейване с какви ли не външни навлеци – който иска връзка с някого: по телефона или по електронната поща. И, колкото по-кратко, по-добре.

Затова при правенето дори на специални сгради за вестник не се съобразява характерът на работата с т.нар. „задание” за проектанта. Пример – неотдавнашната сграда на вестник „Труд” на улица „Екзарх Йосиф”. Друг не ви трябва.

А за телевизиите и радиостанциите вече писах. Като спално помещение за войници в стара казарма е и в Б
ТА. Йосиф Хербст бе казал за журналистиката, че тя е изкуство. А изкуство се прави в ателие, в кабинет, в стая. Не в конюшни.

За ателие, за приветлива стая трябва да пипне ръката на архитект.
Архитектите правят и конфекция – какво друго са блоковете и комплексите, които обезличиха не само София? Но с тях никой в гилдията им не се е прочул за добро.

Завършвам, чудейки се дали някой от новите чорбаджии милионери – рекламиращи излизането на поредното си издание „медиен терминатор” на вестникарския пазар -- ще прочете и проумее смисъла на тоя текст. Песимист съм. Но мълчането и примиряването са по-лош избор дори от песимизма.


Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки