Иван Тодоров: За архитектите и журналистиката

03.07.2011 /09:37 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тук всеки трябва да стърчи изправен, въпреки че фигурата му се вижда от зрителите само от гърдите нагоре

Баща ми беше архитект. Но на младини много искал да стане журналист. И в средата на 50-те се явил на пресяващ изпит. Имало много кандидати, взел го, но пътят му през годините не продължи през вестникарството.

Ала обичаше, докато бях по-млад, да повтаря: гледай, колкото и малко време да имаш, да запомниш колкото може повече подробности, детайли от видяното, от срещите, от хората и всичко около тях. Ще ти помага.

Него вече го няма, но гледам и досега както ме съветваше. И виждам какво ли не.
В повече от половината телевизионни студиа гостите и домакините биват разполагани

по възможно най-неудобния начин

В „По света и у нас” и водещите четат ту прави, ту седнали. Не знам защо. В БиТиВи-екшън гостите през цялото време са като „кацнали” на високи столове с малки – като такенца, седалки без облегалки. Може би за да не се облягат назад и да не им става по-приятно и удобно? Тъй приседнали, оплели крака в основата на столчетата – за опора, прекарват доста време.

Подобно бе положението и в изчезналата рубрика „Сеизмограф” на БиТиВи. Публиката се е разположила бейски и гледа кривящите се понякога от неудобството на позата си участници – като на арена на цирк.

Тъй продължава да е и в „Референдум” – едно инак добро предаване на БНТ, водено от Добрина Чешмеджиева. Пак така е и в някои от студиата на Българското национално радио. Бил съм в три-четири и имам лични впечатления. Защо пиша всичко това?

Защото когато човек отива да участва в телевизия или радио - поне всеки втори, може би - е леко притеснен. Той отива на гости. И задължение на домакина е да го предразположи
 

да се чувства като у дома си

Да седне удобно, да се разположи, да се отпусне, да пребори напрежението, сковаността и стегнатостта, да се разприказва. И без друго и камерите, и прожекторите, и червената лампичка с надписчето „On air” /”В ефир”/ все ще му припомнят, иска или не, да не забравя къде е...

Не! Продължава да се прави тъкмо обратното. Обективноста ме задължава да кажа, че има и добри „интериорни решения”, както ще се изрази всеки съвременен архитект.

Два-три примера: диванът в „Шоуто на Слави”, мекото канапе при Иван и Андрей в Нова телевизия, тъй е и в някои сутрешни предавания на някои телевизии. Но не знам дали въобще някой от читателите на вестници и списания подозират в какви яхъри работят журналистите в повечето печатни издания.


По 7-8- 10 човека в огромни помещения халета, като бройлери в птицеферма.По пазарите и супермаркетите все повече се търсят и продават по-скъпо яйца от „щастливи” кокошки, за мечки се създават близки до някогашните им условия обиталища, въвеждат се не само препоръчителни, но и задължителни нормативи за други животни, на един затворник се полагат по няколко квадратни метра лично пространство в зандана.

Няма и частица от тая грижа за съвременния журналист. Поне у нас. А за всичко това могат да помогнат архитектите. Стига да бъдат помолени, да им се обясни характерът на работата.

Преди 2 десетилетия рядко имаше редакция с повече от трима-четирима журналисти в стая. А се разполагаше и с помещения, където всеки редактор можеше да посрещне и да поговори /без да смущава колегите си/ с всеки сътрудник, с всеки посетител. Да ги уважи.

Сега няма такива глезотии

Действа потосмукателната система на Тейлър за интелектуалци. Колкото може повече хора на по-малка площ – по-малко разходи.
И никакво разсейване с какви ли не външни навлеци – който иска връзка с някого: по телефона или по електронната поща. И, колкото по-кратко, по-добре.

Затова при правенето дори на специални сгради за вестник не се съобразява характерът на работата с т.нар. „задание” за проектанта. Пример – неотдавнашната сграда на вестник „Труд” на улица „Екзарх Йосиф”. Друг не ви трябва.

А за телевизиите и радиостанциите вече писах. Като спално помещение за войници в стара казарма е и в Б
ТА. Йосиф Хербст бе казал за журналистиката, че тя е изкуство. А изкуство се прави в ателие, в кабинет, в стая. Не в конюшни.

За ателие, за приветлива стая трябва да пипне ръката на архитект.
Архитектите правят и конфекция – какво друго са блоковете и комплексите, които обезличиха не само София? Но с тях никой в гилдията им не се е прочул за добро.

Завършвам, чудейки се дали някой от новите чорбаджии милионери – рекламиращи излизането на поредното си издание „медиен терминатор” на вестникарския пазар -- ще прочете и проумее смисъла на тоя текст. Песимист съм. Но мълчането и примиряването са по-лош избор дори от песимизма.


Сподели в
 

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02

В Турция са арестували кореспондента на дубайската телевизия "Ал Арабия" Зейдан Зенглу във връзка с работата му по отразяване на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на сайта на телевизията.

14.10.2019/09:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки