Иван Тодоров: Не искам Стоичков за знаменосец!

12.10.2011 /12:37 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Стоичков пред журналистите: „Тhis is the резултат”, little more нервис”, the same стил”, „I’m not change my идеас”...

До лятната олимпиада в Лондон догодина останаха осем-девет месеца. И неотдавна се разбра, че знаменосец на българската делегация там щял да бъде ... Христо Стоичков.

Оповестила го председателката на БОК Стефка Костадинова - той си я нарича свойски кака Стефания - и не остана прашинка по тъпаните на телевизиите, радиостанциите, вестниците, информационните агенци, които се 

надпреварваха да думкат и разгласят съобщението

Tова, че Стоичков и Стефка Костадинова са отколешни приятели, си е тяхна работа. Далеч не само тяхна работа обаче е, че бившият футболист е с противоречива и, хайде по-откровено – скандална слава.

Някъде написаха, че понеже делегацията ни в Лондон щяла да е съвсем малобройна, затова така се решило – най-отпред, с флага да е спортист от запаса. Нещо, което никога досега не се е случвало при участията на България и на зимни, и на летни олимпиади.

А и е не е сериозен, направо не е аргумент тоя факт. Има десетки страни с по трима-четирима състезатели на най-големите спортни надпревари. И, въпреки това,   един от тях е и знаменосец.

Грандоманът, който неведнъж е заявявал, че България нищо не му била дала и едва ли не се отрича от корените си, изведнъж обърна плочата на нагласите и приказките си и изтърсил, че бил трогнат от вниманието и че това щели да бъдат най-успешните за нас олимпийски игри.

Подобно нещо може да рече само човек, който въобще не е в час с положението на спорта ни. Догодина я вземем 
2-3 медала, я не, а сме били сред първите 6 в света в крайното класиране на нациите по извоювани медали и точки.

Но за да не дрънчи с врели-некипели, човек трябва /поне малко/ да чете, да слуша, да се учи от знаещи. Допускам, че Стоичков не обича да чете. На него му дайте да се отърква о големци, о политици, да фамилиарничи с министър-председатели, да е до президенти, да е в центъра на вниманието. А има, за жалост десетки наши издания и стотици

журналисти, които нему пък неспирно се умилкват

правят му мили очи, слагат поредните му хрумвания и щения – с отправки – на първите си страници, а обилно информират още и още. И то след като тоя мъж неведнъж е показвал дразнещо избирателно отношение към хората от гилдията ни и е с поне дузина предпочитани и верни клакьори в нея, готови на всичко, което пожелае.

Ала там са и други – с които не е желаел и не желае да размени и дума. Дори само от добро възпитание. Но на него за възпитание не му говорете. Дайте му на тоя бъдещ олимпийски знаменосец – освен попръжни – да демонстрира и плачевен английски и руски, от които и най-оклюманите ви съседски кокошки ще се задавят от смях.

И тоя странен човек, няма да го спестя – тоя нарицателен с каруцарския си език и непостоянство на нрава си космополит, втренчен в пъпа си – ще носи знамето на България в Лондон!

А избор е налице: можеше и може да е и гимнастикът Йордан Йовчев, представителката ни в женската борба Станка Златева, волейболистът Матей Казийски, а – ако толкоз са непреклонни от централата ни да бъде ветеран, който няма да участва – и борците Петър Киров, Боян Радев, Валентин Йорданов, красавицата от гребането Румяна Нейкова, левентът-волейболист Димитър Златанов, който даже превалил петдесетте, изглежда като лъв...

Може да е и самата Стефка Костадинова, която с олимпийската си титла, с хубостта, чара и поста си, ще събере очите на всички! В БОК обаче напоследък сякаш често не мислят много, много: ни кой да бъде най-подходящото ни аташе на поредната олимпиада, ни кой да е лицето на делегацията ни.

А това са важни детайли. Редом с намирането на магическата формула как да се измъкне българският спорт от дълбокия трап, в който вече е повече от 20 години...

Мина нейде около седмица, откак дойде новината от БОК, но досега тъй и не се чуха гласове от журналисти – били спортни или не тясно специализирани в тая област, които да извикат срещу недомислието. И да призоват публично да се обсъди дали така точно трябва да се постъпи. Тая тишина, безразличие и равнодушие не са тревожни, а направо 

лоши симптоми за вестникарските ни нрави

Защото – надигне ли се аргументиран отпор – предостатъчно е времето да се смени Стоичков. Защото сега, казано не на неговия, а на нормален английски „Хи уинс, уи лууз” /”Той печели, ние губим”/. Да си гледа голфа, да си къта и увеличава припечеленото, но да не се заблуждава, че най-успелият е и най-обичаният.

Тъй като обяснението за всичко е простичко. Той винаги е играл за един отбор. За себе си.


 

Сподели в
 

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02

В Турция са арестували кореспондента на дубайската телевизия "Ал Арабия" Зейдан Зенглу във връзка с работата му по отразяване на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на сайта на телевизията.

14.10.2019/09:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки