Иван Ангелов защити нашето поколение журналисти

12.10.2011 /21:42 | Автор : Тодор Коруев | Източник: duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Казвам „Добър ден!” на Иван Ангелов, а той ми отвръща с епизод от „Нали нощем плъховете спят”: „Добър ден! - каза човекът. А не знаеше, че за господин Фишер вече няма добри дни...”

В студентския таван книгата на Волфганг Борхерт имаше запазено място на етажерката до Исак Бабел, а насреща им се "подсмиваха" храбрият войник Швейк и Великия комбинатор.

Благодарен съм на Иван не само че извика Борхерт, това е само сламка, за която се хващам от стр. 8 на "Притча за пшениченото зърно", а защото той с тази книга защитава журналистическо ни поколение.

И го е сторил ярко, убедително, категорично и най-важното умно - с неподражаемото му умение да долавя "дъха" на думите. Иван Ангелов* се е одързостил да направи нов прочит на публицистиката си.

Събрал е публикувани текстове в печата (1970-1996), всеки от тях се предхожда от т.нар. послепис, новото е преди старото. И така четем днешния и предишния Иван, правим всякакъв род паралели, съгласяваме се и възразяваме, но трябва да служим на дявола, да не признаем, че е останал верен на себе си, на своите идеи, на своето разбиране за публицистика.

Не натрапва мнението си

В книгата е той целият, какъвто го познавам - добросъвестен (изучава тематиката като изследовател), скромен ("авторът никога не се заблуждавал, че пише непреходни неща"), справедлив (изгражда публикациите си на теза-контратеза), скептичен (не натрапва мнението си, оставя и вратица на съмненията).

Той е неповторим ("разпознаваем и като специфичен речников фонд, и като стилистика, и като начин на мислене"), емоционален (не е безстрастен, напротив), странен (деликатен и лесно раним, но това не му пречи да отстоява позициите си), маниерен ("разпнат върху укора за маниерно писане").

Убеден е, че думите могат да дишат и че майката му е да улавяш полутоновете, не се задоволява само с видимите неща, стреми се да бъде дръзко изобретателен, нестандартен в словото и мисленето си.

"Бяхме поколение на диодното време!", пише Иван Ангелов. Но когато Времето завъртя щепсела и анодът стана катод, тия, които бяхме в "един и същи строй" (по песента), изведнъж го разтурихме. Едни отидоха към новия "анод", други - към новия "катод". И забравиха старите си биографии." За да обобщи: "За моето поколение журналистиката си остана най-неблагодарното място".

Надраства учебниците по журналистика

Така е - едни бяха изметени в чистките, други не понесоха опростачването на медиите, трети потърсиха друг хляб. А каква е съдбата на оцелелите? Отговорът на Иван е: "Поставяйки тухла по тухла в "стената" на вестника, годините с безцеремонността на политик ще заличават авторите им, докато ги направят напълно невидими под мазилката на времето".

Защитата на нашето журналистическо поколение пронизва цялата книга, но се разгръща най-вече в последната част на книгата, наречена "Лаборатория", която по моето скромно мнение надраства по богатство от анализи и оценки на медиите учебниците по журналистика - особено с описанията на "модерната цензура".

Книгато изследва заглавията в българския печат, размислите за езика, надникването в "неунищожени бункери" на българската публицистика (Димитри Иванов, Кеворк Кеворкян, Калин Донков).

Иван Ангелов отваря врата и към "скритото и покритото" около случая Георги Тамбуев, а написаното за Стефан Продев е удивително точно, макар че той напусна в. "Дума" като "нереформиран".

Послеписите показват умението на автора да анализира видяното, чутото и прочетеното, да полемизира с "новите хигиенистки на историята", да ги иронизира и дори да се самоиронизира.

Каубоят първо стреля, после пита

Те не оставиха Левски непокътнат - "като икона, като български народен светец, като Българския Иисус", и ровеха да търсят някакво негово "отклоняващото поведение". И свадата "Чий е Ботев?" също гневи публициста, не ще да го мерим с аршина на обикновените смъртни.

Страда и за Дядо Благоев, който не бе пощаден и от "своите" - днешните "чучулиги", а неговият "любвеобилен брат во идее" Георги Кирков-Майстора е заплашен от днешни "демиградски плашила". Иван брои разстрелите на Вапцаров - новите изследвачи и демитизатори продължават екзекуцията му.

Мнозина помнят есето "Бюробарбароните", печатано през 1987 г. в "Работническо дело", в него Иван Ангелов разкри еволюцията у бюрократа. Оказа се, че е претъпкано с бюробарбароните и в "новото време" - тия, дето безцеремонно сменят "партии, идеи, идеали, каузи, позиции, господари, та дори и родова памет"...

Иван Ангелов се връща и към пътеписите си - има какво ново да препрочете, светът се е променил. А как да пропусна блестящото есе "Манталитет на каубоя? Първо стреля, после пита", портрета на Нелсън Мандела, или "Лопушанска дружина". Но иде ред да сложа точка с питане: "Иване, сигурен ли си, че нощем плъховете спят?"

 ---

* Иван Ангелов е магистър по журналистика. Автор е на книги с поезия, белетристика и публицистика. Известен е с десетките си публицистични текстове в националните всекидневници. Редактор е на много книги.

Член е на СБЖ и е носител на най-високата награда на съюза - "Златно перо", както и на няколко годишни награди за журналистика. Работил е в "Земеделско знаме", "Антени", "Работническо дело", "Дума", в БНТ, БНР - бел.СБЖ.


 

Сподели в
 

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02

В Турция са арестували кореспондента на дубайската телевизия "Ал Арабия" Зейдан Зенглу във връзка с работата му по отразяване на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на сайта на телевизията.

14.10.2019/09:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки