Начало
 
 

Иван Ангелов защити нашето поколение журналисти

12.10.2011 /21:42 | Автор : Тодор Коруев | Източник: duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Казвам „Добър ден!” на Иван Ангелов, а той ми отвръща с епизод от „Нали нощем плъховете спят”: „Добър ден! - каза човекът. А не знаеше, че за господин Фишер вече няма добри дни...”

В студентския таван книгата на Волфганг Борхерт имаше запазено място на етажерката до Исак Бабел, а насреща им се "подсмиваха" храбрият войник Швейк и Великия комбинатор.

Благодарен съм на Иван не само че извика Борхерт, това е само сламка, за която се хващам от стр. 8 на "Притча за пшениченото зърно", а защото той с тази книга защитава журналистическо ни поколение.

И го е сторил ярко, убедително, категорично и най-важното умно - с неподражаемото му умение да долавя "дъха" на думите. Иван Ангелов* се е одързостил да направи нов прочит на публицистиката си.

Събрал е публикувани текстове в печата (1970-1996), всеки от тях се предхожда от т.нар. послепис, новото е преди старото. И така четем днешния и предишния Иван, правим всякакъв род паралели, съгласяваме се и възразяваме, но трябва да служим на дявола, да не признаем, че е останал верен на себе си, на своите идеи, на своето разбиране за публицистика.

Не натрапва мнението си

В книгата е той целият, какъвто го познавам - добросъвестен (изучава тематиката като изследовател), скромен ("авторът никога не се заблуждавал, че пише непреходни неща"), справедлив (изгражда публикациите си на теза-контратеза), скептичен (не натрапва мнението си, оставя и вратица на съмненията).

Той е неповторим ("разпознаваем и като специфичен речников фонд, и като стилистика, и като начин на мислене"), емоционален (не е безстрастен, напротив), странен (деликатен и лесно раним, но това не му пречи да отстоява позициите си), маниерен ("разпнат върху укора за маниерно писане").

Убеден е, че думите могат да дишат и че майката му е да улавяш полутоновете, не се задоволява само с видимите неща, стреми се да бъде дръзко изобретателен, нестандартен в словото и мисленето си.

"Бяхме поколение на диодното време!", пише Иван Ангелов. Но когато Времето завъртя щепсела и анодът стана катод, тия, които бяхме в "един и същи строй" (по песента), изведнъж го разтурихме. Едни отидоха към новия "анод", други - към новия "катод". И забравиха старите си биографии." За да обобщи: "За моето поколение журналистиката си остана най-неблагодарното място".

Надраства учебниците по журналистика

Така е - едни бяха изметени в чистките, други не понесоха опростачването на медиите, трети потърсиха друг хляб. А каква е съдбата на оцелелите? Отговорът на Иван е: "Поставяйки тухла по тухла в "стената" на вестника, годините с безцеремонността на политик ще заличават авторите им, докато ги направят напълно невидими под мазилката на времето".

Защитата на нашето журналистическо поколение пронизва цялата книга, но се разгръща най-вече в последната част на книгата, наречена "Лаборатория", която по моето скромно мнение надраства по богатство от анализи и оценки на медиите учебниците по журналистика - особено с описанията на "модерната цензура".

Книгато изследва заглавията в българския печат, размислите за езика, надникването в "неунищожени бункери" на българската публицистика (Димитри Иванов, Кеворк Кеворкян, Калин Донков).

Иван Ангелов отваря врата и към "скритото и покритото" около случая Георги Тамбуев, а написаното за Стефан Продев е удивително точно, макар че той напусна в. "Дума" като "нереформиран".

Послеписите показват умението на автора да анализира видяното, чутото и прочетеното, да полемизира с "новите хигиенистки на историята", да ги иронизира и дори да се самоиронизира.

Каубоят първо стреля, после пита

Те не оставиха Левски непокътнат - "като икона, като български народен светец, като Българския Иисус", и ровеха да търсят някакво негово "отклоняващото поведение". И свадата "Чий е Ботев?" също гневи публициста, не ще да го мерим с аршина на обикновените смъртни.

Страда и за Дядо Благоев, който не бе пощаден и от "своите" - днешните "чучулиги", а неговият "любвеобилен брат во идее" Георги Кирков-Майстора е заплашен от днешни "демиградски плашила". Иван брои разстрелите на Вапцаров - новите изследвачи и демитизатори продължават екзекуцията му.

Мнозина помнят есето "Бюробарбароните", печатано през 1987 г. в "Работническо дело", в него Иван Ангелов разкри еволюцията у бюрократа. Оказа се, че е претъпкано с бюробарбароните и в "новото време" - тия, дето безцеремонно сменят "партии, идеи, идеали, каузи, позиции, господари, та дори и родова памет"...

Иван Ангелов се връща и към пътеписите си - има какво ново да препрочете, светът се е променил. А как да пропусна блестящото есе "Манталитет на каубоя? Първо стреля, после пита", портрета на Нелсън Мандела, или "Лопушанска дружина". Но иде ред да сложа точка с питане: "Иване, сигурен ли си, че нощем плъховете спят?"

 ---

* Иван Ангелов е магистър по журналистика. Автор е на книги с поезия, белетристика и публицистика. Известен е с десетките си публицистични текстове в националните всекидневници. Редактор е на много книги.

Член е на СБЖ и е носител на най-високата награда на съюза - "Златно перо", както и на няколко годишни награди за журналистика. Работил е в "Земеделско знаме", "Антени", "Работническо дело", "Дума", в БНТ, БНР - бел.СБЖ.


 

Сподели в
 

Млади журналисти излязоха на шествие във Враца в защита свободата на словото и подкрепиха колеги, станали обект на нападение или натиск заради работата си.

08.08.2020/09:06

Цветелина Йорданова и Джанан Дурал са специални гости в осмия епизод на подкаста на БНТ – „МеГра“. Двете са международни редактори в обществената телевизия.

07.08.2020/09:05

Седемнайсет местни журналисти са ранени при мощната експлозия в Бейрут на 4 август, няколко са в критично състояние, предава РИА Новости.

06.08.2020/09:04

Светска репортерка от Норвегия съди Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите "Златен глобус", твърдейки, че организацията действа като картел и неправомерно защитава членовете си от конкуренция, предаде АП.

05.08.2020/09:03

Мексиканският журналист Пабло Моругарес, работещ за интернет изданието "ПМ Нотисиас" в южния щат Гереро, беше застрелян в ресторант в град Игуала.

04.08.2020/09:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки