Начало
 
 

Петър Пъдев: Велик съм, откакто купих в. „Супер 19 минути”

17.10.2011 /23:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гледам на вестникарска будка днес в София седмично издание - 32 страници, 60 стотинки. Купих го. Питам продавачката нов ли е вестникът?. Отговаря: днешен е. Под главата на първа страница е посочено 17-23 октомври. Сложих го в джоба.

Иначе, знаем, има от около 2 години безплатен вестник “19 минути” с формат А4, който се разпространява предимно по спирките на градския транспорт в София. Не съм го виждал от доста време.

Влязох в редакцията на в. "Земя", където работя в международния отдел. Извадих седмичния платен вестник с формат А3. Нямах време веднага да го прегледам. Подадох го на колегите.

Интересуват се. Първа го видя Теменужка Христова, после Христо Буковски - и двамата от културния отдел. Върна ми го Христо. И двамата не коментираха изданието. На последната цяла страница има цветна икона на Свети Тома.

Страницата става да се изреже и да си я сложиш на стената с кабърче. Колонрубриката е "Великите икони на България" - тук няма никакъв журналистически труд. Иконите могат да си вървят във всеки брой.

Търся в целия вестник посочено ли е кой пореден брой е. Няма посочено. За пръв път се натъквам на такова нещо. Отивам после на редакционното каре – на предпоследната страница е долу, нормална практика. В някои издания е на втора, в други – на трета или предпоследна страница.

И виждам в редакционното каре: издател: еди кой си, редакционен директор Борис Ангелов, изпълнителен директор Атанас Арнаудов, финансов директор Милена Савова, директор реклама Ивайло Величков, отговорен редактор Евгени Митев.

Пак в редакционното каре, в крайна колонка, с курсив, се отбелязва:  “Издателят не носи отговорност за съдържанието на публикуваните в изданието рекламни материали и цитати”. По-нагоре тук има хороскоп, вдясно – коллонка с “Индианска астрология”.


Едва сега идвам на първа страница. Челното заглавие под рубриката “Клубът на вдовиците” обявява отправка: “Война за милиони в клана Кюлеви?” Питанката в заглавие според мен би трябвало се забрани във вестниците. Но, нейсе.

Пак на първа с отправки: “Гостите на Валери и Николета: Останахме гладни”, “Сестрата на Слави търси евтин подарък за сватбата му”, “Врачански с Фандъкова за София”, “Жан Клод ван Дам сваля Анелия”. Над главата на вестника: “Аня Пенчева: Сашо Диков ме тормозеше”.

В целия вестник са подписани 2 текста. Единият е в челната колонка на втора страница под заглавие “Защо взривиха форда на Сашо?”. Авторът присъства и с портретна снимка. Подписал се е Борис Ангелов, издател.

Колегата – автор завъшва колонката си с изречението: “Тези и още свежи клюки ще прочетете само при нас. А ние ви желаем, докато се забавлявате, по-добри новини другата седмица”.

Вторият подписан с автор материал в седмичника е интервю на 2 страници (т. нар. “фалшиво фолио”, т.е. не
e точно по средата на вестика) и основното заглавие е от отправката от първа стр. “Аня Пенчева: Сашо Диков ме тормозеше”. Автор: Койчо Коев.

Вестникът предлага още 3 страници с телевизионни програми за цялата седмица. Има после под рубрика “Здраве & красота” материал “Завръщане от отвъдното”. Позаглавието тук уточнява “Хора с клинична смърт идват обратно в живота”.

Намираме и кръстословица върху 2 вестникарски страници. Най-лесният въпрос за мен бе: Машинен елемент (2 букви) – ос, разбира, се! А бе, голяма работа сме ние, читателите на вестници днес. Кога телевизия или радио ще ти предложат  кръстословица!


 

Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки