Петър Пъдев: Велик съм, откакто купих в. „Супер 19 минути”

17.10.2011 /23:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гледам на вестникарска будка днес в София седмично издание - 32 страници, 60 стотинки. Купих го. Питам продавачката нов ли е вестникът?. Отговаря: днешен е. Под главата на първа страница е посочено 17-23 октомври. Сложих го в джоба.

Иначе, знаем, има от около 2 години безплатен вестник “19 минути” с формат А4, който се разпространява предимно по спирките на градския транспорт в София. Не съм го виждал от доста време.

Влязох в редакцията на в. "Земя", където работя в международния отдел. Извадих седмичния платен вестник с формат А3. Нямах време веднага да го прегледам. Подадох го на колегите.

Интересуват се. Първа го видя Теменужка Христова, после Христо Буковски - и двамата от културния отдел. Върна ми го Христо. И двамата не коментираха изданието. На последната цяла страница има цветна икона на Свети Тома.

Страницата става да се изреже и да си я сложиш на стената с кабърче. Колонрубриката е "Великите икони на България" - тук няма никакъв журналистически труд. Иконите могат да си вървят във всеки брой.

Търся в целия вестник посочено ли е кой пореден брой е. Няма посочено. За пръв път се натъквам на такова нещо. Отивам после на редакционното каре – на предпоследната страница е долу, нормална практика. В някои издания е на втора, в други – на трета или предпоследна страница.

И виждам в редакционното каре: издател: еди кой си, редакционен директор Борис Ангелов, изпълнителен директор Атанас Арнаудов, финансов директор Милена Савова, директор реклама Ивайло Величков, отговорен редактор Евгени Митев.

Пак в редакционното каре, в крайна колонка, с курсив, се отбелязва:  “Издателят не носи отговорност за съдържанието на публикуваните в изданието рекламни материали и цитати”. По-нагоре тук има хороскоп, вдясно – коллонка с “Индианска астрология”.


Едва сега идвам на първа страница. Челното заглавие под рубриката “Клубът на вдовиците” обявява отправка: “Война за милиони в клана Кюлеви?” Питанката в заглавие според мен би трябвало се забрани във вестниците. Но, нейсе.

Пак на първа с отправки: “Гостите на Валери и Николета: Останахме гладни”, “Сестрата на Слави търси евтин подарък за сватбата му”, “Врачански с Фандъкова за София”, “Жан Клод ван Дам сваля Анелия”. Над главата на вестника: “Аня Пенчева: Сашо Диков ме тормозеше”.

В целия вестник са подписани 2 текста. Единият е в челната колонка на втора страница под заглавие “Защо взривиха форда на Сашо?”. Авторът присъства и с портретна снимка. Подписал се е Борис Ангелов, издател.

Колегата – автор завъшва колонката си с изречението: “Тези и още свежи клюки ще прочетете само при нас. А ние ви желаем, докато се забавлявате, по-добри новини другата седмица”.

Вторият подписан с автор материал в седмичника е интервю на 2 страници (т. нар. “фалшиво фолио”, т.е. не
e точно по средата на вестика) и основното заглавие е от отправката от първа стр. “Аня Пенчева: Сашо Диков ме тормозеше”. Автор: Койчо Коев.

Вестникът предлага още 3 страници с телевизионни програми за цялата седмица. Има после под рубрика “Здраве & красота” материал “Завръщане от отвъдното”. Позаглавието тук уточнява “Хора с клинична смърт идват обратно в живота”.

Намираме и кръстословица върху 2 вестникарски страници. Най-лесният въпрос за мен бе: Машинен елемент (2 букви) – ос, разбира, се! А бе, голяма работа сме ние, читателите на вестници днес. Кога телевизия или радио ще ти предложат  кръстословица!


 

Сподели в
 

До 20 октомври може да се кандидатства за Годишните награди в туризма, за които през 2019 г. ще е четвърто издание, напомнят от министерството на туризма.

20.10.2019/09:07

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки