Ще успеем ли да кажем кой кой е в професията

18.10.2011 /16:21 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Ако има нещо светло в случая с взривената кола на колегата Сашо Диков, това е, че част от журналистите излезе от изборната си прилежност, други се осмелиха да изразят на висок глас не само неодобрението си, но и да признаят „слугинажа” на нашата гилдия, а трети използваха повода да нападнат собствената си съсловна организация, за да прехвърлят по стар навик отговорността другиму.

Някой там някъде не е свършил работата и се държи като Светия синод. Всъщност неправителствени организации, политически партии, съюзи, граждани, де що има мислещи непредубедени хора, всички излязоха с декларации в подкрепа на Сашо.

Припомниха и други неразкрити взривове и заплахи срещу журналисти, позоваваха се на етичния кодекс, на демократичните правила за свобода на словото, заклеймиха институциите, че не защитават достойнството на хората, че не зачитат усилията да се живее по правилата на демокрацията, че сплашват журналисти, които са се осмелили да казват истината тогава, когато гражданството се е снишило, за да мине, в случая, кризата и т.н.

Дебатът за ролята и нивото на нашата журналистика явно не се е състоял. Преходът ни към демокрация се оказа не само дълъг, не само трънлив, но и срина доверието в единственото, може би, неоспоримо постижение на новото време - свободата на изразяване на мнение, свободата на словото, свободата и независимостта на т.н. четвърта власт.

Гневната нотка в думите на единици колеги, които останаха верни на правилото,че журналистите по принцип са опозиция и то само с идеята да помогнат за адекватно решаване на обществените проблеми, са плаха надежда, че не всичко е загубено сред отломките на духовния срив на нацията ни. Защото ние сами сринахме устоите на здравомислието си, а именно доброто образование и чувството за съпричастност, когато всички страдаме от несправедливостта и неравенството пред закона.

В такъв момент да насочиш стрела към СБЖ като го упрекнеш в неадекватност и бездействие във връзка със случая Сашо Диков, не е нищо друго освен разчистване на лични сметки. А когато си обичан и ценен творец като Румен Леонидов, когато си чест гост на почти всички медии , някак остава привкус за дребнавост и друга цел. Защото той винаги е бил т.н. „контра”, винаги е отстоявал свои принципи и е бил активна страна в обществено-политическия живот.

Сега ни изненада. Истината е, че всеки член на този съюз може да бъде достатъчно активен, за да предизвика този дебат, от който се нуждаем всички журналисти. Дебат за нашето достойнство, за нашата роля, за нашата независимост, за нашето призвание,за нашата принадлежност към изтерзания от прехода и кризите наш народ.

Не става дума за онези колеги, които вече са избрали за основна своя цел финикийските знаци. Не можем и да ги упрекваме. Такова е времето, такова ни е обществото, такава ни е държавата. Тя явно цени само подобни журналисти.

Но и днешният сутрешен телевизионен дебат с водещ Бареков, в който с явно удоволствие участваха Люба Кулезич и Соня Колтуклиева, доказва, че има нов процес в нашата гилдия.

Не само зачестиха случаите на разправа с популярни журналисти, но и за втори път се огласява случай на даване на евентуален подкуп - благодарност за услуги.

Каква е истината, не се знае на този етап. Но сега е предизборен период, забъркани са предизборни щабове, независимо,че става дума за извънпарламентарна партия, говори се открито за връзки медии-политици-ДАНС-пари!

Журналисти се заплашват със съд пред очите на целокупния български народ… Наричат се „поръчкови” и се обвиняват взаимно в получаване на пликове с пари за конкретни внушения върху гражданите… А ДАНС се явява едва ли не в ролята на разпределител на поръчки за репортажи с дадена цел...

Да казваш за колегите си, че са „ниска класа”, както направи г-жа Михнева в ефир е, меко казано, недопустимо, защото всички участници са популярни лица и имат своята аудитория. Не са от вчера на екран и точно това е нелепото в случая.

Как я докарахме до там, че именно лицето на гражданството, журналистите, пазителите на реда и независимостта на медиите, да се държат като „изтрещели”, както се изрази една от участничките.

Но и тук има нещо положително - огласяват се някакви действия, събития, имена, които говорят на пръв поглед за наличие на неразривна връзка между политици, журналисти и медии, които диктуват политическия и икономически живот на страната и то с подаване на пликове с пари, но без участието на обществото като цяло. Някъде там, зад кулисите.

Явно вече процесът е набрал скорост, за да се стигне да размяна на подобни реплики между колеги и то с претенции за „висока топка”. А те наистина са висока топка в нашата професия. И имат достатъчен опит, за да знаят какво следва.

Именно тук може да е полезен и СБЖ, за да направи по своя инициатива точно такъв дебат сред нас, редовите журналисти, сред тези, които имаме какво да кажем без да сме в национален ефир, но познаваме и следим събитията и процесите.

Имат какво да кажат и участниците в такива предавания по националните медии, защото именно те са хората, на които се доверяват посочените по-горе институции.

Наистина трябва да се види кой кой е и какви ги върши, за да съхраним честта на професията и върнем вярата на хората в нашата обективност и полезност. Да дадем кураж и урок на хората, защото те са по-ошашавени и от нас в тези времена на криза и обезличаване.

За да не почнат и нас да ни освиркват. Едва ли всички го заслужаваме.
 

Сподели в
 

Сп. „Лов и риболов“ стана на 125 години. Изданието на организираните ловци и риболовци в България и на тяхната национална организация е наследник на „Лов и рибарство“ и на сп. „Ловецъ“, чийто първи брой излиза на 1 август 1895 г.

01.08.2020/14:28

На 15 май предстои да се открие „Студентска научна сесия Силистра 2020“ на Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“.

14.05.2020/17:48

На 30 април е организирано събитие, което е за цяла България. В 12:00 часа пред сградите на съдилищата ще се съберат хора, които да покажат, че обществото иска справедливост за смъртта на Милен Цветков.

26.04.2020/11:28

Разпространението на коронавируса доведе до появата на неверни новини и на дезинформация, които пречат на усилията за овладяване на пандемията, отбелязват в писмо до СБЖ от пресслужбата на Европарламента (ЕП) в София:

02.04.2020/19:23

В ПГСУАУ "Атанас Буров" в Силистра бе изнесен т.нар. Урок No 2 по проекта "Детективи на европейски проекти", осъществяван с екип доброволци от гимназията, по задание, изпълнявано от Областен информационен център (ОИЦ).

06.03.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки