Школата „Стефан Продев”: Изчезват червените бабички

25.04.2012 /21:59 | Автор : Зорница Илиева | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


4-ата лекция в школата „Стефан Продев”, която организира СБЖ, бе днес на тема „Журналистиката - глас на гражданското общество, журналистиката - елемент на националната сигурност”, посочва колежката и обобщава изреченото на дискусията:

Непринудените разговори, които се получават на всяка среща между журналисти, студенти по журналистика и лектора Георги Коритаров, са в основата на интереса на колегите от гилдията.

Школата придобива все по-конкретен смисъл и дискусиите не ограничават нито темите, нито времетраенето. Идеята за свободата и свободното изразяване на мнение, на позиции преминава през факта,че журналистиката всъщност няма граници.

Тя е свързана с информацията, а самата информация няма граници. Сега идеята за журналистика без граници е аксиома, защото чрез съвременните средства можем за секунди да стигаме до всяка точка на света. Тази глобализация ни позволява да следим всичко, което се случва и на Изток, и на Запад и е илюстрация за създаването на гражданина на света.

Всички ставаме част от глобалната общност

В зависимост от познанията този гражданин на света получава не просто информация, но и познания, очаквания от събития - и то не само през призмата на глобалния свят, но и в чисто човешки план. Убедени сме, че журналистиката е глас на гражданското общество и за това може да послужи като пример дори спортът.

Все повече хора по света стават запалянковци на чужди отбори и част от глобална общност. Ако се върнем 38 години назад, ще си спомним за революцията на червените карамфили в Португалия. След 50 години управление на Антонио Салазар периодът на диктатурата е продължен от Каетано, но експертите са категорични,че става въпрос за разновидност на фашистко управление.

Следва революция, която е сякаш в противовес на преврата в Чили, когато Алиенде бе сменен от диктатора Пиночет. Ролята на журналистиката и при тези събития е важна. Чрез радиото се подават сигнали за старт и това зависи от факта кой управлява това медийно средство. Журналистиката идва по-късно като възможност за осмисляне и анализиране на случилото се.

В Лисабон известната журналистка Ориана Фалачи прави интервю със Соариш и Алваро Кунял - лидери съответно на социалистите и комунистите в Португалия. Това интервю е пример как журналистиката може да анализира дълбочинни процеси и доказва ролята на самата журналистика в националната сигурност.

Емоцията от една промяна на дадена система не винаги е демократична. Става ясно,че след промените в Португалия се случва предходен т.е. преддемократичен период. Събирайки на едно място представител на социалистите и на комунистите, Фалачи използва журналистиката като инструмент, чрез който много хора си дадоха сметка какви процеси текат, каква е разликата между преврат и революция, между диалог и натиск.

Пропуснахме да станем свободни

Компартията има пълен контрол върху медиите, а Соариш посочва,че това е стъпка към диктатура т.е. той за първи път посочва ролята на медиите като фактор за установяване на диктатура. Докато те всъщност могат да са фактор на гражданското общество, ако имаха диалог. Като фактор на национална сигурност, това е специфично.

Медиите нямат репресивни инструменти, но демонстрирането на познание и демократична култура, сериозни дебати, това е динамична демокрация и доказна, че обществото е жив организъм, че то може да се проветри и всеки може да се почувства личност.

Именно това пропуснахме у нас при промените - да станем свободни личности. Провали се идеята за общество от свободни личности, а българите се отглеждат като електорат. Нещо като прасето за Коледа - гледа се, за да бъде изядено.От избори на избори, ограничени във времето, докато гражданите са свободни личности, неограничени във времето.

Някой ден пораженията от това ще се усетят. Медиите у нас нямат съпротивителни сили. В началото на промените бяха наричани 4-а власт и това беше кредит на доверие.Те трябваше да докажат гражданските си позиции, да имат свои граждански критерии за сериозност, за ниво.Ако бяха направили това като колективна сила, България щеше да е друга.

Продев го е казал за Френската революция - само силно общество със самочувствие на реален фактор, че може да прави история, може и да атакува Бастилията. У нас медиите не станаха говорител на гражданското общество. Затова и трудно се разбират думите на Продев, че "БСП се е разделила на червени бабички и мобифони".

Днес няма личности като Продев и никой не казва, че има червени олигарси, а червените бабички изчезват физически. На тяхно място идват хора с особено безразличие и цинизъм. Ако Продев беше жив, той сигурно щеше да воюва срещу това безразличие и цинизъм.

Като се казва, че "Все ми е едно кой ще спечели битката в БСП", това значи,че вътрешната емиграция е силно явление и безразличието е завладяло цяла партия. Това е ролята на медиите - да бъдат изразител на гражданското общество.

Развълнувана от думите за Стефан Продев, актрисата Лиляна Шопова направи емоционално изказване и по памет цитира знакови думи на бележития журналист, които подкрепят тезите на Коритаров. По традиция от предишни лекции започва диалог с различни мнения в различни посоки. Времето тече, никой не си тръгва. Следващата лекция е след 2 седмици. До нови срещи.

Свързани:   
 

 • Школата „Стефан Продев” за аналитичната журналистика

  И третата сбирка на журналистическата школа „Стефан Продев”, състояла се в СБЖ, доказа на практика, че общество, в частност и младите журналисти, са жадни за друго мислене, за сериозен диалог, за изясняване проблемите на хората и анализиране на причини и следствия.
  Дата: 05.04.2012

 • Втора лекция от школата „Продев” в СБЖ

  Журналистите и студентите по журналистика, които не успяха да присъстват на втората лекция от школата „Стефан Продев”, могат само да съжаляват.
  Дата: 29.03.2012

 • Отвори врати школата за журналисти „Стефан Продев”

  Школата за млади журналисти „Стефан Продев” се откри днес в СБЖ. 2 пъти месечно ще има занятия. Ще се обсъждат теми и проблеми на съвременната журналистика.
  Дата: 13.03.2012

Сподели в
 

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки