Школата „Стефан Продев”: Изчезват червените бабички

25.04.2012 /21:59 | Автор : Зорница Илиева | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


4-ата лекция в школата „Стефан Продев”, която организира СБЖ, бе днес на тема „Журналистиката - глас на гражданското общество, журналистиката - елемент на националната сигурност”, посочва колежката и обобщава изреченото на дискусията:

Непринудените разговори, които се получават на всяка среща между журналисти, студенти по журналистика и лектора Георги Коритаров, са в основата на интереса на колегите от гилдията.

Школата придобива все по-конкретен смисъл и дискусиите не ограничават нито темите, нито времетраенето. Идеята за свободата и свободното изразяване на мнение, на позиции преминава през факта,че журналистиката всъщност няма граници.

Тя е свързана с информацията, а самата информация няма граници. Сега идеята за журналистика без граници е аксиома, защото чрез съвременните средства можем за секунди да стигаме до всяка точка на света. Тази глобализация ни позволява да следим всичко, което се случва и на Изток, и на Запад и е илюстрация за създаването на гражданина на света.

Всички ставаме част от глобалната общност

В зависимост от познанията този гражданин на света получава не просто информация, но и познания, очаквания от събития - и то не само през призмата на глобалния свят, но и в чисто човешки план. Убедени сме, че журналистиката е глас на гражданското общество и за това може да послужи като пример дори спортът.

Все повече хора по света стават запалянковци на чужди отбори и част от глобална общност. Ако се върнем 38 години назад, ще си спомним за революцията на червените карамфили в Португалия. След 50 години управление на Антонио Салазар периодът на диктатурата е продължен от Каетано, но експертите са категорични,че става въпрос за разновидност на фашистко управление.

Следва революция, която е сякаш в противовес на преврата в Чили, когато Алиенде бе сменен от диктатора Пиночет. Ролята на журналистиката и при тези събития е важна. Чрез радиото се подават сигнали за старт и това зависи от факта кой управлява това медийно средство. Журналистиката идва по-късно като възможност за осмисляне и анализиране на случилото се.

В Лисабон известната журналистка Ориана Фалачи прави интервю със Соариш и Алваро Кунял - лидери съответно на социалистите и комунистите в Португалия. Това интервю е пример как журналистиката може да анализира дълбочинни процеси и доказва ролята на самата журналистика в националната сигурност.

Емоцията от една промяна на дадена система не винаги е демократична. Става ясно,че след промените в Португалия се случва предходен т.е. преддемократичен период. Събирайки на едно място представител на социалистите и на комунистите, Фалачи използва журналистиката като инструмент, чрез който много хора си дадоха сметка какви процеси текат, каква е разликата между преврат и революция, между диалог и натиск.

Пропуснахме да станем свободни

Компартията има пълен контрол върху медиите, а Соариш посочва,че това е стъпка към диктатура т.е. той за първи път посочва ролята на медиите като фактор за установяване на диктатура. Докато те всъщност могат да са фактор на гражданското общество, ако имаха диалог. Като фактор на национална сигурност, това е специфично.

Медиите нямат репресивни инструменти, но демонстрирането на познание и демократична култура, сериозни дебати, това е динамична демокрация и доказна, че обществото е жив организъм, че то може да се проветри и всеки може да се почувства личност.

Именно това пропуснахме у нас при промените - да станем свободни личности. Провали се идеята за общество от свободни личности, а българите се отглеждат като електорат. Нещо като прасето за Коледа - гледа се, за да бъде изядено.От избори на избори, ограничени във времето, докато гражданите са свободни личности, неограничени във времето.

Някой ден пораженията от това ще се усетят. Медиите у нас нямат съпротивителни сили. В началото на промените бяха наричани 4-а власт и това беше кредит на доверие.Те трябваше да докажат гражданските си позиции, да имат свои граждански критерии за сериозност, за ниво.Ако бяха направили това като колективна сила, България щеше да е друга.

Продев го е казал за Френската революция - само силно общество със самочувствие на реален фактор, че може да прави история, може и да атакува Бастилията. У нас медиите не станаха говорител на гражданското общество. Затова и трудно се разбират думите на Продев, че "БСП се е разделила на червени бабички и мобифони".

Днес няма личности като Продев и никой не казва, че има червени олигарси, а червените бабички изчезват физически. На тяхно място идват хора с особено безразличие и цинизъм. Ако Продев беше жив, той сигурно щеше да воюва срещу това безразличие и цинизъм.

Като се казва, че "Все ми е едно кой ще спечели битката в БСП", това значи,че вътрешната емиграция е силно явление и безразличието е завладяло цяла партия. Това е ролята на медиите - да бъдат изразител на гражданското общество.

Развълнувана от думите за Стефан Продев, актрисата Лиляна Шопова направи емоционално изказване и по памет цитира знакови думи на бележития журналист, които подкрепят тезите на Коритаров. По традиция от предишни лекции започва диалог с различни мнения в различни посоки. Времето тече, никой не си тръгва. Следващата лекция е след 2 седмици. До нови срещи.

Свързани:   
 

 • Школата „Стефан Продев” за аналитичната журналистика

  И третата сбирка на журналистическата школа „Стефан Продев”, състояла се в СБЖ, доказа на практика, че общество, в частност и младите журналисти, са жадни за друго мислене, за сериозен диалог, за изясняване проблемите на хората и анализиране на причини и следствия.
  Дата: 05.04.2012

 • Втора лекция от школата „Продев” в СБЖ

  Журналистите и студентите по журналистика, които не успяха да присъстват на втората лекция от школата „Стефан Продев”, могат само да съжаляват.
  Дата: 29.03.2012

 • Отвори врати школата за журналисти „Стефан Продев”

  Школата за млади журналисти „Стефан Продев” се откри днес в СБЖ. 2 пъти месечно ще има занятия. Ще се обсъждат теми и проблеми на съвременната журналистика.
  Дата: 13.03.2012

Сподели в
 

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28

Днес, 17 септември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

17.09.2019/15:50

Общото събрание на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на съюза. То бе открито в 10,15 часа от Снежана Тодорова – Председател на УС на СБЖ.

12.05.2019/21:26
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 50 гости

Бързи връзки