Начало
 
 

Иван Тодоров: На сладка раздумка с бачо Кирил

09.05.2012 /08:06 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За тези, които не знаят – 86-годишният Кирил Янев е първият отговорен секретар на създадения в края на 1965-а седмичен вестник „Поглед”, станал една от легендите на българската журналистика, спомня си колегата:

Той е като брашнян чувал с интересни случки – колкото повече разказва, за още и още се сеща. Приемете казаното пред мен – тъй, както съм го записал при разговорите ни, които никога не съм броил – като подарък за любознателността си:

 „...Захванах се със занаята, когато бях на петнадесет – през 1941-а. Тогава в Бургас редактирах некролози в една печатница, която предлагаше и визитни картички. Аз най-вече съкращавах скръбните текстове, махах по някоя ненужна дума, но ми даваха и да „разхвърлям набора”.
 
По онова време металните букви се набираха на ръка, а след като печатането приключеше, всяка трябваше да се озове в кутията със събратята и посестримите си. Е, това връщане по местата се казваше „разхвърляне”, „разпиляване”...

Големите майстори успяваха да разпилеят набора от компаса в полегатата каса с малки касетки за всяка буква, без въобще да гледат къде мятат мъничките железни късчета. Тая виртуозност владееха двама-трима, аз не бях сред тях. Но тогава научих и кой шрифт как се казва. Помни:
 
С „корина” се набираха текстове под линия!
 
...Когато почнахме да правим „Поглед”, известно време работи с нас хумористът, бъдещ „стършел” Черемухин. Малко. Повече се задържа Дафин Тодоров. Бе учил във Виена, пътуваше много в командировки в чужбина, а нерядко изпитваше студентите по преподавания от него предмет „История на българската журналистика” в читалнята на СБЖ. Там бе и редакцията ни.

После стана един скандал с него и той отиде в сп. „Проблеми на мира и социализма”, където изкара към две години и половина. Междувременно нещата се уталожиха и забравиха.

Пак в началните месеци на „Поглед” ни посети Симеон Радев и му се зарадвахме много. Порещнахме го с радост. От срещата обаче избягаха Лалю Димитров, Дамян Обрешков и Владо Костов. Лалю и Руси Божанов бяха, лека им пръст!, страхливи хора. След мен това вече няма да има кой да го каже или пък да го потвърди.

...Още от самото начало за вестника много ни помагаше Борис Ангелушев. Направи „главата”, идваше при нас, а аз – като отговорен секретар, неведнъж се озовавах у тях в Драгалевци, където живееше със съпругата си Герда. Рисувач, голям художник, но
 
автографи не обичаше да дава!
 
Казвам го не за хвалба, а като факт: аз създадох рубриката „Под перото на журналиста” в „Поглед”. И в нея представих за няколко години над 70 колеги и книгите им. Георги Боков обаче, като председател на Съюза, бе забранил да се пускат отзиви за книгите на Стефан Продев. Не го обичаше и това е.

А неговият псевдоним (на Боков – бел. моя, Ив. Т.) беше Димчо Соколов. Македонците го бяха определили дословно така – „како най-слабото перо у Бугарска”.

Още за „Поглед”. Не знам колцина помнят, но се съдихме не с кого и да е, а с Андрей Гуляшки. Историята е следната: През 1965-а той завърши поредния си роман – „Авакум Захов срещу Джеймс Бонд 007”. Ние се стремяхме да осигуряваме на читателите всичко най-интересно и четивно и подписахме договор, че ще печатаме книгата с продължения – от брой в брой.
 
Дадохме на автора й обяд, вечеря и аванс. Огромен за ония години, пък и за сега – няколко хиляди лева. И зачакахме. Нещата при преговорите с притежателите на авторските права в Лондон обаче се закучват и англичаните отказват да дадат съгласие за печатането на книгата. Въпреки това тя почна да се печата във в. „Народна младеж”. Начаса наехме двама адвокати.
 
И всичко стана много бързо – осъдихме го
 
Осъдихме го да ни върне аванса плюс лихви, плюс публикуваната предварителна реклама в 8 броя, плюс неустойка! Вдигна се голяма олелия – Андрей Гуляшки беше народен представител, герой на социалистическия труд, народен деятел на изкуството и културата, шеф в Съюза на българските писателе.

ЦК на БКП ни натисна да не шумим много, да не пишем нищо. Въпреки това във вестника излязоха 30 реда на машина, на втора страница. Аз ги написах. 30 реда, но това беше най-четеният материал на броя. Набирахме „Поглед” на улица „11 август” 18 – в печатницата на „Кооперативно село”.
 
Там е бил домът на вестник „Зора” на Данаил Крапчев преди 1944-а. Вечер, по нощите старите метранпажи – бай Владо, бай Дечо - се отпускаха и ми разправяха дълго таени тайни. Крапчев навремето им казвал: „Чакам важните си материали към 11 вечерта. Ядене, пиене – колкото и каквото искате. Но дойдат ли – чакам чевръста и майсторска работа. Без грешки!”
 
Те вършели всичко безукорно – той плащал като щедър милионер. А на тавана на сградата на този адрес дълго, дълго след 1944-а се пазели архивите на „Зора”. Сред тях – ръкописите на 20-ина разказа на редовния сътрудник Йордан Йовков.
 
Били написани на листове половинки, като шпалти, на ръка. Веднъж натоварили всичко на няколко камиона – от пожарната казали, че има опасност да лумне пожар – и: на „Вторични суровини”.
 
Тъй и Йовков се озовал на бунището
 
...А и машината, на която печатахме „Поглед” във Военно издателство, е наистина историческа. Купена е за 8 млн. лева през 1938-а от Германия, за нея дебатират в Народното събрание, сваля правителство, а работеше до края на миналия век и от нея десетилетия излизаха хиляди броеве на „Поглед”, „Народна армия”, „Трудово дело”, „Еврейски вести”. Случайно разбрах, че преди 15 лета я разглобили и – като част от държавния резерв – я закарали във Велико Търново.
 
Там ли е още и дали я пазят добре – един дявол само знае...
 
Свързани:   Снежана Тодорова: Кирил Янев свързва с невидими нишки епохи
 
Всяка книга е откровение на автора. Тя е негова свидна рожба, негова изстрадана истина, болка, надежда и упование. Това с особена сила важи за мемоарната журналистика.
Дата: 19.08.2011
 

Сподели в
 

Бившата репортерка от БНТ и настояща пиарка на ВМРО Екатерина Анева изрази във Фейсбук вижданията си за това кой каква агресия упражнява по време на протестите и "24 часа" препечата разсъжданията й. В тях та приравнява журналистите и полицаите.

12.07.2020/09:07

Журналистката Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира в новата Антикорупционна комисия в ЕП за събитията в България.

11.07.2020/09:06

Германският шарже д´афер в посолството във Варшава беше привикан в полското външно министерство, което обвини германските медии в манипулация и намеса в кампанията преди втори тур на президентските избори в Полша идната неделя, предаде АФП.

10.07.2020/09:05

Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски коментира парите за правата за телевизионно излъчване, които получават футболните клубове.

09.07.2020/10:05

Пандемията от Ковид-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни.

08.07.2020/09:03

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки