Как се прави вътрешно-политическа журналистика?

11.05.2012 /14:33 | Автор : Илияна Манева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


снимка: Мари Къналян

Тази бе темата на поредното занятие на Школата за млади журналисти "Стефан Продев".

Както вече ви онформирахме, от 2 месеца в салона на трети етаж в сградата на Съюза на българските журналисти през седмица участници в Школата за млади журналисти „Стефан Продев” слушат лекции и дискутират на различни теми, засягащи по един или друг начин журналистическата професия.


На 9 май бе проведено поредното занятие на тема "Как се прави вътрешно-политическа журналистика?". Случи се обаче така, че известният Георги Коритаров - ден преди рождената си дата - остана без слушатели. От столовете, подредени в редици, бяха заети... пет. Стихналият салон не смути и не притесни опитния журналист.


Ето какво сподели той, след като припомни, че “Днес, на 9 май 2012 г., светът отбелязва поредната годишнина от победата над нацизма, както и Деня на Европа. Прекрасен празник, повод да се вгледаме в българската демокрация с всичките й особености, да се вгледаме в българската културна и цивилизационна среда и може би в този контекст ще бъде много подходящо да поговорим за това как се прави вътрешно-политическа журналистика, каза Георги Коритаров.


Коментарът му за отсъствието на млади журналисти бе, че е възможно да е “някакъв скрит израз или към името на Стефан Продев, както от страна на младата българска журналистика, така и в частност на неговите колеги от в. Дума, или пък. А ако погледнем от друг ъгъл, допълни Коритаров, това да е някакъв израз към идеята да се прави опит да се съживи сериозната аналитична журналистика, да се върне духът, който носеше Стефан Продев в България.

Може би е много красноречив израз на потенциала, който тази професия има днес у нас, в опита й да преодолее едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена не само журналистическата дейност, но и българската интелигенция.


Става дума за деинтелектуализацията, оглупяването, безразличието и приведените гръбнаци, за пълзящите плазмодии, представящи се или като фактори на властта, или като икономически субекти, или като журналисти, дори може би като опозиционни социалистически журналисти, в чиято орбита, в чието полезрение в момента изобщо не стои идеята за професионализъм, повишаване на културата, за пробив в обхваналата ни тъмнина, тъй като те са заложници на голямата битка, предстояща в БСП, битката кой ще стане лидер на партията”, подчерта Георги Коритаров.

И допълни: “Предполагам, че за всички социалисти и журналисти, изповядващи леви социалистически идеи, битката между двамата днешни титани Първанов и Станишев е продължение на мислената социалистическа линия, започнала от Георги Кирков и Димитър Благоев, обхваща целия им кръгозор и цялата им амбиция”.
 

По-нататък лекторът се върна назад в годините и посочи убедителни примери за манипулативната роля на журналистиката спрямо обществото. Тезата си за господстващата роля на жълтия печат в настоящата ни действителност той подкрепи с анализ на публикации от деветомайската преса.


“Жълтата медийна диктатура, излязла на сцената на българската действителност, не само че не слиза от нея, а доминира и ние днес сме свидетели на диктатура на жълтата над мислещата преса”, бе категоричният извод, с който завърши интересната лекция на Георги Коритаров. После той изчерпателно отговори и на зададените му въпроси.


 

Сподели в
 

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28

Днес, 17 септември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

17.09.2019/15:50

Общото събрание на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на съюза. То бе открито в 10,15 часа от Снежана Тодорова – Председател на УС на СБЖ.

12.05.2019/21:26
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки