Начало
 
 

Зорница Илиева: Можем ли да се учим от предците

19.05.2012 /10:25 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Зорница Илиева отразява за sbj-bg.eu, между другото, и заседанията на Школата „Стефан Продев”

СБЖ инициира школата „Стефан Продев” с идеята не само да си спомним за бележития публицист демократ и надскочил времето си интелектуалец, но и за да се даде възможност за дискусия сред колеги и особено начинаещи журналисти.

На форума се обсъждат принципите, правилата, целите на нашата професия, която беше издигната в култ от големия журналист Стефан Продев, припомня колежката и допълва:

Времето и събитията у нас и по света наложиха такава медийна среда,че обществото залитна към лайф стайла, към жълтениите, а повечето от студентите по журналистика предпочитат да се занимават с PR-дейност и остават далеч от истинската журналистика.

Самият факт,че се налага колеги да разработват „Наръчник за разследваща журналистикика”, а преподаватели от факултетите по журналистика признават,че малко студенти знаят нещо за Стефан Продев, показва че идеята на Георги Коритаров, подкрепена от СБЖ, си заслужава усилията.

Самият Коритаров предложи да е лектор и водещ на 10 лекции дебати, а след това щафетата да се поеме от други изявени и доказали се в професията журналисти. Нормално е, след като вече се проведоха 5 срещи, след като още на първата лекция от школата се получи разгорещена дискусия, да си дадем сметка дали школата оправдава целите си.

Че лекциите са интересни, темите повече от вълнуващи, начинът на водене стимулира към мислене и реакции, няма спор.Въпросът е защо начинаещите журналисти, младите колеги не намират време или желание да бъдат там, където ще получат знания, анализ, подкрепен с примери от пресата на днешния ден, и това не само ще им помогне в пряката им дейност, но ще разшири кръгозора им, ще им даде възможност за пряк контакт и дори спор с лектор и колеги.

Невероятни неща са творени на пишещата машина

Стефан Продев е фон на всяка лекция и неговите статии са обект на анализ при всеки повод, който ни дава днешното време. Това е доказателство за неговата прозорливост, за неговия стратегически поглед и може да бъде наистина школа за новите попълнения в журналистиката.

Можем да си говорим много и да страдаме, когато свободата на словото е застрашена, но ако не сме там, където можем да научим как на практика да отстояваме този основен принцип на професия и демократично общество, как ще се справим с проблема?

Дали желанието на СБЖ да предизвика дебати за приемствеността между личности като Стефан Продев и следовниците му в журналистиката няма да се окажат „напразни усилия” и просто ще се отчете обществено-полезна дейност без покритие?

Никак не ми се иска да оставаме равнодушни, когато в журналистиката ни има явления, които я принизяват, а ние не проявяваме интерес към начините за реакция и не се интересуваме как се е справял Продев в подобни ситуации.

Може би времето, което прекарваме пред компютрите и интернет, ни дава самочувствието на знаещи и можещи повече от предците, но всяка лекция от школата ни доказва,че на пишеща машина са се творили неща, които сега изглеждат невероятни за публикуване, изключителни като прозорливост и недостижими като стил.

Има какво да вземем от тези преди нас и да го направим в унисон с времето, в което живеем и действаме.Въпросът наистина е да го осъзнаем и да успеем да го приложим на практика. Школата „Стефан Продев” на СБЖ дава тази възможност. Дано повече млади журналисти се възползват от нея в оставащите срещи.

Свързани:   Как се прави вътрешно-политическа журналистика?

Тази бе темата на поредното занятие на Школата за млади журналисти "Стефан Продев".
Дата: 11.05.2012

 • Школата „Стефан Продев”: Изчезват червените бабички

  4-ата лекция в школата „Стефан Продев”, която организира СБЖ, бе днес на тема „Журналистиката - глас на гражданското общество, журналистиката - елемент на националната сигурност”, посочва колежката и обобщава изреченото на дискусията:
  Дата: 25.04.2012

 • Школата „Стефан Продев” за аналитичната журналистика

  И третата сбирка на журналистическата школа „Стефан Продев”, състояла се в СБЖ, доказа на практика, че общество, в частност и младите журналисти, са жадни за друго мислене, за сериозен диалог, за изясняване проблемите на хората и анализиране на причини и следствия.
  Дата: 05.04.2012

 • Втора лекция от школата „Продев” в СБЖ

  Журналистите и студентите по журналистика, които не успяха да присъстват на втората лекция от школата „Стефан Продев”, могат само да съжаляват.
  Дата: 29.03.2012

 • Отвори врати школата за журналисти „Стефан Продев”

  Школата за млади журналисти „Стефан Продев” се откри днес в СБЖ. 2 пъти месечно ще има занятия. Ще се обсъждат теми и проблеми на съвременната журналистика.
  Дата: 13.03.2012
   

Сподели в
 

Напусна ни писателят и журналист Йордан Милев (роден на 7.11.1933 г.), член на СБП. През 1965 г. завършва журналистика в Софийския университет.

10.12.2019/09:02

Във връзка с Международния ден на планината – 11 декември - сдружение „Млад планинар” в Петрич вече 5 години провежда различни инициативи, свързани с легендите от Петричкия край.

09.12.2019/09:01

Кърджали става част от литературното турне на тв журналиста Костадин Филипов по повод книгата му "На дъх от лятото" (издателсво "Персей").

08.12.2019/09:07

За 6-а година сайтът за детско-юношески спорт Viasport.bg организира анкета за определяне на най-добрия млад спортист на България. Тя се осъществява със съдействието на Фондация „Играй с Развитие“.

07.12.2019/09:06

Депутатите одобриха бюджетите на БНР, БНТ и БТА. Според разчетите през 2020 г. Българска телеграфна агенция ще получи 5 811 400 лв. Българско национално радио - 47 044 900 лв., а Българска национална телевизия - 70 907 100 лв.

06.12.2019/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки