Начало
 
 

Зорница Илиева: Можем ли да се учим от предците

19.05.2012 /10:25 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Зорница Илиева отразява за sbj-bg.eu, между другото, и заседанията на Школата „Стефан Продев”

СБЖ инициира школата „Стефан Продев” с идеята не само да си спомним за бележития публицист демократ и надскочил времето си интелектуалец, но и за да се даде възможност за дискусия сред колеги и особено начинаещи журналисти.

На форума се обсъждат принципите, правилата, целите на нашата професия, която беше издигната в култ от големия журналист Стефан Продев, припомня колежката и допълва:

Времето и събитията у нас и по света наложиха такава медийна среда,че обществото залитна към лайф стайла, към жълтениите, а повечето от студентите по журналистика предпочитат да се занимават с PR-дейност и остават далеч от истинската журналистика.

Самият факт,че се налага колеги да разработват „Наръчник за разследваща журналистикика”, а преподаватели от факултетите по журналистика признават,че малко студенти знаят нещо за Стефан Продев, показва че идеята на Георги Коритаров, подкрепена от СБЖ, си заслужава усилията.

Самият Коритаров предложи да е лектор и водещ на 10 лекции дебати, а след това щафетата да се поеме от други изявени и доказали се в професията журналисти. Нормално е, след като вече се проведоха 5 срещи, след като още на първата лекция от школата се получи разгорещена дискусия, да си дадем сметка дали школата оправдава целите си.

Че лекциите са интересни, темите повече от вълнуващи, начинът на водене стимулира към мислене и реакции, няма спор.Въпросът е защо начинаещите журналисти, младите колеги не намират време или желание да бъдат там, където ще получат знания, анализ, подкрепен с примери от пресата на днешния ден, и това не само ще им помогне в пряката им дейност, но ще разшири кръгозора им, ще им даде възможност за пряк контакт и дори спор с лектор и колеги.

Невероятни неща са творени на пишещата машина

Стефан Продев е фон на всяка лекция и неговите статии са обект на анализ при всеки повод, който ни дава днешното време. Това е доказателство за неговата прозорливост, за неговия стратегически поглед и може да бъде наистина школа за новите попълнения в журналистиката.

Можем да си говорим много и да страдаме, когато свободата на словото е застрашена, но ако не сме там, където можем да научим как на практика да отстояваме този основен принцип на професия и демократично общество, как ще се справим с проблема?

Дали желанието на СБЖ да предизвика дебати за приемствеността между личности като Стефан Продев и следовниците му в журналистиката няма да се окажат „напразни усилия” и просто ще се отчете обществено-полезна дейност без покритие?

Никак не ми се иска да оставаме равнодушни, когато в журналистиката ни има явления, които я принизяват, а ние не проявяваме интерес към начините за реакция и не се интересуваме как се е справял Продев в подобни ситуации.

Може би времето, което прекарваме пред компютрите и интернет, ни дава самочувствието на знаещи и можещи повече от предците, но всяка лекция от школата ни доказва,че на пишеща машина са се творили неща, които сега изглеждат невероятни за публикуване, изключителни като прозорливост и недостижими като стил.

Има какво да вземем от тези преди нас и да го направим в унисон с времето, в което живеем и действаме.Въпросът наистина е да го осъзнаем и да успеем да го приложим на практика. Школата „Стефан Продев” на СБЖ дава тази възможност. Дано повече млади журналисти се възползват от нея в оставащите срещи.

Свързани:   Как се прави вътрешно-политическа журналистика?

Тази бе темата на поредното занятие на Школата за млади журналисти "Стефан Продев".
Дата: 11.05.2012

 • Школата „Стефан Продев”: Изчезват червените бабички

  4-ата лекция в школата „Стефан Продев”, която организира СБЖ, бе днес на тема „Журналистиката - глас на гражданското общество, журналистиката - елемент на националната сигурност”, посочва колежката и обобщава изреченото на дискусията:
  Дата: 25.04.2012

 • Школата „Стефан Продев” за аналитичната журналистика

  И третата сбирка на журналистическата школа „Стефан Продев”, състояла се в СБЖ, доказа на практика, че общество, в частност и младите журналисти, са жадни за друго мислене, за сериозен диалог, за изясняване проблемите на хората и анализиране на причини и следствия.
  Дата: 05.04.2012

 • Втора лекция от школата „Продев” в СБЖ

  Журналистите и студентите по журналистика, които не успяха да присъстват на втората лекция от школата „Стефан Продев”, могат само да съжаляват.
  Дата: 29.03.2012

 • Отвори врати школата за журналисти „Стефан Продев”

  Школата за млади журналисти „Стефан Продев” се откри днес в СБЖ. 2 пъти месечно ще има занятия. Ще се обсъждат теми и проблеми на съвременната журналистика.
  Дата: 13.03.2012
   

Сподели в
 

Германският шарже д´афер в посолството във Варшава беше привикан в полското външно министерство, което обвини германските медии в манипулация и намеса в кампанията преди втори тур на президентските избори в Полша идната неделя, предаде АФП.

10.07.2020/09:05

Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски коментира парите за правата за телевизионно излъчване, които получават футболните клубове.

09.07.2020/10:05

Пандемията от Ковид-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни.

08.07.2020/09:03

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на детската писателка и дългогодишен журналист в БНР Катя Воденичарова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

07.07.2020/09:02

Изпращаме Пенка Калинкова в последния ѝ път в понеделник, 6 юли, от 10 часа в църквата на Централни гробища. Голямата пловдивчанка, общественик, театровед, журналист, ни напусна в петък.

06.07.2020/09:01

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки