Начало
 
 

За едно писмо и спойката между интелектуалците

11.07.2012 /21:00 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Жегите у нас поставиха рекорд за Гинес, съобщават обилно медиите ни. Тема, която пряко засяга гражданството. Жега има и сред общността на т.н. интелектуалци, един изчезващ вид или просто уморени и отчаяни от събитията у нас мислещи хора.

Малцина от тях все още се вълнуват от съдбата на това или онова, което е било същност на духовния живот, личен или на нацията, други махат отекчено с ръка, но страдат самотно, а младите хора прагматично се ровят в интернет и там намират онази среда, която им липсва в живота. Истинска?


Гилдията на журналистите зае позата на щраус, който няма намерение да извади главата от пясъка, защото поръчките гарантират повече от оцеляване. PR-рите са „черешката на тортата” и нямат угризения относно начина на заработване.

Тези дни най-после гласно се разбра, че и социолозите са в кюпа на поръчковите манипулатори, което естествено не минава без пореден скандал.

Блогърите, които си позволяват да информират за изпълнението на някакви обещания, които по принцип никой не помни, а още по-малко чете, се оказват гости на най-високото ниво в държавата ни и на свой ред са информирани за намерения и решения. Които на секундата стигат до гражданството, което все още гледа телевизия.

Защото вестници все по-малко се четат. За разлика от германците, най-проспериращата икономически в момента нация в Европа.

Оказва се, че тези дисциплинирани хора продължават да предпочитет да четат вестници и оттам да научават новините. Ние отдавна нямаме доверие ни на вестници, ни на телевизии, влизаме в интернет, за да си говорим, а чувствата вече изразяваме чрез „кликване”.

На този фон някак дон-кихотовски звучи писмото на г-н Друмев до министъра на културата.

Легендарният директор на НДК, познат на всички и спорен като всяка извисила се личност, освободен от задължения по нашенски, не е издържал като вижда сриването на култовия ни национален център.

Каквото и да се казва, както и да се коментира, НДК си е гордост за нашата култура, защото даде подслон на най-извисените наши постижения в тази област, както и вече десетилетия ни дава възможност да слушаме,гледаме, пипнем онова от световната култура, което можем да си позволим. Често това е най-доброто в момента.

Може и да не центъра „Помпиду” или Метрополитън, но там слушахме и гледахме Караян, Карерас, помним нашия Чакъров и някои страдаме, че вече година не слушаме концертите под диригентството на Емил Табаков.

Дали този зов за помощ и предупреждение на бившия директор на НДК ще бъде чут, дали имат основание подозренията му, дали „приятелят”- министър е онзи от други времена, не е ясно.

Въпросът е по-скоро във факта,че нещо дълбоко се обърка в духовния ни живот, изчезна не само спойката между хората, в т.ч. интелектуалците, а се появиха и процеси на целенасочена манипулация, което няма как да не се отрази на устоите на нацията.

И е без значение дали се прави, за да се маскират други икономически процеси или за да се прикрият причините за пренасочване на парични потоци или ценови шокове.

Народът е преживял и по-трудни времена, но не е позволявал да се срине духът му. Затова е оцелявал, а сега, в ЕС и при повече възможности за развитие, някак подтискащо действат процеси, които гарантират поредна порция негативизъм сред мислещите хора.

Може би този път те ще се досетят, че общество не е празна дума,че дори и в жегите, реакция трябва да има, защото повечето сме чели Оруел, но никой не си е представял,че ще се наложи да изразходва енергия, за да се противопоставя на елементарни по същността си деяния.

Добре е, че се дава гласност,че ще се провокира дискусия. Може и да има ефект.

Някога се пееше „Не всичко е пари, приятелю....”

Сподели в
 

Бившата репортерка от БНТ и настояща пиарка на ВМРО Екатерина Анева изрази във Фейсбук вижданията си за това кой каква агресия упражнява по време на протестите и "24 часа" препечата разсъжданията й. В тях та приравнява журналистите и полицаите.

12.07.2020/09:07

Журналистката Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира в новата Антикорупционна комисия в ЕП за събитията в България.

11.07.2020/09:06

Германският шарже д´афер в посолството във Варшава беше привикан в полското външно министерство, което обвини германските медии в манипулация и намеса в кампанията преди втори тур на президентските избори в Полша идната неделя, предаде АФП.

10.07.2020/09:05

Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски коментира парите за правата за телевизионно излъчване, които получават футболните клубове.

09.07.2020/10:05

Пандемията от Ковид-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни.

08.07.2020/09:03

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки