Начало
 
 

Журналистът трябва да стои над събитията

20.07.2013 /12:11 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хайде да не преувеличаваме, но и да не омаловажаваме фактите

Покрай протестите се носи мирис на нещо, което журналистите с призвание приемат за ненормално. Но повечето предпочитат да си премълчат, защото колегите на свободна практика взеха да се множат прогресивно.

От френското посолство в София бяха принудени да поясняват във връзка с информации от 18 юли на БТВ и Нова телевизия: „Подразбира се от самосебе си, че посолството на Франция не участва в манифестациите”...

Всеки запознат поне малко с правилата на дипломацията, би трябвало да знае, че съобщение за участие на френския посланик в протестните манифестации на 17 юли вечерта е в пряка връзка с термина манипулация.

Въпросът в случая е за медиите, за журналистите, които напоследък дават поводи да се правят изводи като „журналистиката - пълна каша”, както се е изразила колежка в един седмичник. А друг популярен учен политолог и член на редица известни неправителствени обявява в прав текст, че той фигурира в списък за забрана да се дава думата в ефир на определени личности.

Поводът е оплакване на повечето от участниците, че обществото не е информирано за идеите и вижданията им, защото никой не им дава поле за информационна изява. Сякаш тези хора ги няма. В същото време медиите са неизменно при протестиращите, държат в течение обществото за всяка „артистична изява”, надцакват полицията за броя на участниците в уличните шествия, но не казват кой плаща кафетата.

Всеки има право на лично мнение

Неочаквано, но тази напрегната обстановка е изпилила явно нервите и на обичани писатели като Деян Енев. С невъзмутим тон той обяснява позициите си за протестите, използвайки нелицеприятни думи като „царя-секач, дегизиран с черни очилца” и то само защото никак, ама никак не приема, че бившият ни премиер е на  различно от неговото мнение.

Всеки има право на собствено мнение, всеки има право на протести, на емоции, но все пак уважението към институциите, приличният език към личности, които няма как да не останат в историята, задължават най-вече интелектуалците. Не той и не ние журналистите, а историята след време ще каже кой какво е сял и какво е пожънал.

Но нали все пак някой трябва да дава пример на следващите поколения и с поведение, и с порядки, и с език, и с изяви. Кой, ако не хората на словото ще дава някакъв пример? Политиците се видя, че не стават за тая работа. Но май езикът им намери място и в нашия речник. Желанието за реформи и промяна не е само на протестиращите.

Но нека взаимно се щадим и спокойно да отстояваме мнения и позиции, колкото и да ни изглеждат неприемливи. За да не се налага политик извън парламента да казва, че сме „държава на негодници”, а в крайна сметка да се окаже, че „на Западния фронт нищо ново”. Ако журналистите успеем да „останем на една ръка разстояние”, може да се получи и нещо по-добро. Нали всички го искаме.


 

Сподели в
 

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки