Начало
 
 

Кралското бебе взриви вестникарската изобретателност

06.08.2013 /12:06 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Виждаме „глава“ и първа страница, каквито се появяват веднъж на сто години

Търкулнаха се две седмици, откакто английската кралица Елизабет II се сдоби с най-малкото си правнуче. Неговото рождение бе повод и за много журналистически надпревари. Залети бяхме от какви ли не информации.

На Острова са царе на точните хронологии, на традициите, на нещата, които се случват за първи път. Особено внимание се придава на детайлите, когато те са свързани с един от символите на нацията – кралското семейство.

Научихме къде се е родило бебето – в болницата „Света Мария“ (”Saint Mary” ). И че принц Чарлз е последният, поел първата си глътка въздух в Бъкингамския дворец – при домашни условия, не в болница.

Докато ставало това, баща му играел скуош. Той винаги се е отличавал с щипка странноватост... Разбрахме, че вестта за бебето вече отдавна се отнася от родилното отделение до двореца по куриер. Пак по традиция. Ако раждането станело нощем – на кралицата се съобщавало след ставането й. Тъй и Уинстън Чърчил по време на Втората световна война бил наредил да го будят само при тежки бомбардировки.

Английски нрави!

Припомнено бе на света, че Британската общност все още включва не 2-3, а 16 страни. А известието за появата на бебенцето бе поставено на старовремска стойка, подобна на художнически статив, в двора на кралицата – на открито. Ако знаете английски, прочетете текста в Интернет. Той е 2-3 изречения. Но те ще ще ви удивят. Защото са с думи и стил, за които и през ум не би ви минало да ги използвате.

Сякаш езикът е друг, различен, не този, който се учи у нас. За паметното събитие водите на фонтана насред площад „Трафалгар“ в Лондон и на Ниагарския водопад бяха оцветени в синьо – като за момченце; ехтели топовни салюти; камбани били празнично-тържествено часове наред.

Такива събития винаги са добри дошли и за бизнеса. Повод за много сувенири, за наддавания как ще се казва третият (след Чарлз и Уилям) престолонаследник. Бързо се разбра – Джордж. Честито на спечелилите и разочарование за заложилите на екзотичните имена.

Отначало майката и бащата оформили собственоръчно ръкописен документ за раждането на Джордж, а прабаба Елизабет се отсрами с царски дар – дворец за спомен от нея. В съответната графа родителите скромно написали срещу своята професия: „принц“ и „принцеса“. Телевизии, радиопрограми, списания се задъхваха кой кого да превари. Интернет също реагираше на мига...

Удара обаче нанесе “The Sun”

Обвиняваният от защитнички на правата на жените и пуритани в морални грехове 50-годишен вестник взе дъха на всички от занаята ни. Дали са го обмисляли предварително или е решение подир нечие внезапно осенение, е гадаене без смисъл. Важен е резултатът.

Таблоидът излезе в деня на раждането на принца с променена „глава“. Само за тая дата. Не “The Sun” (“Слънцето“), а “The Son” ( „Синът“) . Двете думи звучат абсолютно еднакво. Този брой вече е знаков и паметен и за пешеходеца, спрял да си го купи от будката на тротоара, и за посветените в тънкостите на вестникарството. С него редакцията поднесе невиждано хубав, слънчев подарък и на читателите си, и на току-що роденото малко човече.

С тоя брой вестникът показа силата не на една дума, а на една буква. Доказа, че тя може да предизвика и да взриви интереса на милиони. „Сан“ – така се произнася на английски – влезе незаличимо в историята на световното вестникарство с тоя свой ход. Много по-стойностно от прословутата си трета страница, на която досега са излезли хиляди момичета и млади жени с пищни и напращели голи гърди.

И всичко стана тъкмо във времето, когато все повече пророци кобно вещаят като кукумявки нощем края на печатаните на хартия вестници. Няма сила, която може да надвие изобретателността. Както няма компютър, способен да победи гениален шахматист.

И у нас станаха събития като описаното. Неотдавна се сдоби с 2 деца Сергей Станишев. Преди това се омъжиха дъщерите на Иван Костов, мина под венчило дъщерята на Симеон Сакскобургготски, а сетне и тя го дари с внук. Но подава ли глава сред спомените ви нещо особено оригинално при отразяването на тия вести? При мен – не.

Не се прехласвам лесно по каквото и да било. Но при раждането на принц Джордж англичаните потвърдиха, че са с нюх, очи и ум за най-пряката пътека до помнещата се журналистика. Оная, която не си отива още преди дрезгавината на заранта на настъпващия следващ ден – преди обръщането на поредния лист от календара на изтичащото време.


 

Сподели в
 

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

Изложба на фоторепортерката Елена Кацарска ще бъде експонирана на 21 май в галерия "Кракра" в Перник, съобщиха от културната институция.

21.05.2020/09:04

Апелативният специализиран съд в София ще допусне журналисти до днешното заседание по делото ”Иванчева”, но те ще бъдат в отделна зала и ще гледат излъчване на живо.

20.05.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки