Начало
 
 

Ще остане ли в медиите местенце и за нас?

09.08.2013 /21:21 | Автор : Зорница Илиева | Източник: лично мнение Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къде сме: пред или зад обектива – не знаем

Горещият август и „ваканцуването” дадоха възможност да разсеем поглед от постоянното взиране в родния тв екран, за да не пропуснем случайно нещо „по-различно”, нещо по-„пърформънско” в продължаващите близо 60 дни протести.

Протестите бяха темата на деня от сутрешните, обедните и вечерните блокове на всички национални канали.

Целокупният български народ се къпеше в политически новини и събития, предимно от вътрешно естество, от ранни зори до късен здрач и никой не може да упрекне журналисти и медии,че го държат в неведение.

В същото време във всякакви анализи у нас за нивото на медийно отразяване и присъствие като водещ световен пример винаги се посочваха ВВС, понякога германските АRD, дори и ZDF. Те са обществени, знае се, че ползват достатъчно държавни средства и само там, в съответните страни, интересуващите се могат да намерят политически анализи, интервюта и становища, но само в определени часове.

Сериозната политика не е в приоритетите на останалите частни канали, където предимство е дадено на живота такъв, какъвто е, на онова, което се предполага, че интересува хората, дава им информация за нещата от ежедневието. В страната и извън нея.

Това не значи, че нивото на такива предавания е непрофесионално или „чалга”, както ние свикнахме да наричаме всичко, което е далеч от интелектуалните ни претенции, но просто от години е преценено, че политиците и политиката са „тежки теми”, изискват качество, познания и медийни водещи, които са вътре в нещата не от вчера.

Едно „БНТ такси” май не стига

Това не значи, че в европейските медии няма политически пристрастия или че те загърбват печалбата в името на по-добрата информираност на зрители, слушатели, читатели. Просто в Европа всичко е регламентирано. Държавните медии анализират с предимство бюджети, финанси, политика., а другите медии просто съобщават събитията в новините си в точно определени часове.

Извънредни събития като протести се отразяват по всички европейски медии, но анализите - защо, как и какво - после не са обсебващи теми от сутрин до вечер. Не случайно понякога No comment казва повече от дълбокомислен анализ на „постоянното присъствие” на наши  коментатори.

Това не е криене на информация, това е майсторлък да се казва повече с малко думи и ако се искат непременно внушения, т.е. определени манипулации, това на Запад става професионално, без да се унижава обществото с „инфантилно обработване”. Крайно време е да се престане с подценяването на гражданите и у нас.

Май тук е някъде ролята на журналистите като единствени, които могат да направят нещо със знанията и уменията си. Иначе наистина телевизиите ни ще си приличат като 2 капки вода, както вече ги нарекоха, а обществото ще си остава с упрека, че всички са един дол дренки. Като политиците.

Тези, които гледаме телевизия и слушаме радио непрекъснато, не харесваме видяното и чутото, коментираме с нелецеприятни думи съдържанието и после избираме какво одобряваме и какво не. А животът около нас си е проблемен и едно „БНТ такси” не стига. 


 

Сподели в
 

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

Изложба на фоторепортерката Елена Кацарска ще бъде експонирана на 21 май в галерия "Кракра" в Перник, съобщиха от културната институция.

21.05.2020/09:04

Апелативният специализиран съд в София ще допусне журналисти до днешното заседание по делото ”Иванчева”, но те ще бъдат в отделна зала и ще гледат излъчване на живо.

20.05.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки