Начало
 
 

Славка Бозукова: „Стандарт” е истинският вестник

10.08.2013 /22:16 | Източник: Стандарт/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Славка Бозукова води „Стандарт” само нагоре, с лекота и усмивка...

Признавам си, че ми е много трудно да напиша нещо оптимистично. По принцип правя това на всеки рожден ден на вестника, споделя от сърце главната редакторка на „Стандарт”:

Тази година, без съмнение, няма аналог. Не само защото пак навършваме пълнолетие и ставаме на 21. А защото страната ни е много болна, а разболя и нас.

Едва ли има някой, който да не се чувства в най-голямата неизвестност, в която е попадал от началото на живота си. Или поне от 1997 г. насам. И да не си е задал поне 100 пъти въпросите: Какво става? А какво следва?

Но ако тогава пропаднахме от финансовата криза, която впоследствие приватизацията уталожи, сега всички си даваме сметка, че става дума не само за пари. Или за липсата им. А за нещо много по-важно. Сегашната бездна, в която живеем,

руши авторитети, помита поколения

и разбива дългогодишни приятелства. На тяхно място покълва само омраза, отрицание и чудовищен антагонизъм. Говорят само тези, които не искаме да слушаме. А тези, от чието мнение имаме жизнена нужда, са се скрили в черупките си. И как да ги обвиним при положение че всеки, който се появи под прожекторите, се наказва светкавично от публиката.

Спомням си как лансирането за служебен премиер на еврокомисарката Кристалина Георгиева през пролетта роди много от заглавията в сайтовете. "Крие срамна тайна, казвала се е Сталинка". Още тогава си дадох сметка, че разделението в обществото ни е стигнало до критичната точка, от която започва пропадането във водовъртежа на разрушените ценности. Каквото и да говорят всички, факт е, че 58 дни

пред очите ни сякаш има 2 Българии

- на хората от площадите и на политиците. Диалогът между тях е невъзможен, компромисът - абсурден. Всяка идея се опорочава само защото е изречена. Всеки авторитет се унищожава само защото го има. И това се случва както от парламентарната трибуна, така и от фейсбук. Аргументи се налагат с палки и павета. На пиедестал е единствено скандалът. Изконните ценности добро, зло, морал, закон се изкривяват до степен на абсурда...

В помитането на публичните посредници са повлечени и медиите. Голяма грешка е това. И то не защото ние сме безгрешни. Напротив, имаме голяма вина за днешния пат. А защото харесва ли ни или не, именно четвъртата власт е гласът на обществото, посредникът между гражданите и управляващите. Ако няма съвест да казва истината и кураж да посочва грешките както на едната, така и на другата страна, този обществен посредник е обречен. И абсолютно излишен.

Нямам престава дали има медии, които се притесняват за бъдещето си. Мога обаче със сигурност да ви уверя, че "Стандарт" не е на кръстопът. И в тези трудни за всички времена стоим изправени, с вдигнати глави. Страниците ни са достатъчно доказателство, че това е истинският вестник - дава широката трибуна и в същото време пълни палитрата от гледни точки.

Десетки хиляди българи посягат всеки ден към "Стандарт" и за нещо друго. Не просто за да се информират по горещите теми, но и за да станат съпричастни с

хората чиито съдби променяме

с кампаниите си А те са десетки - от "Не сте сами" до "Чудесата на България" и "Възкреси доброто". Днес няма никакво значение колко безсънни нощи са ни стрували или какви усилия сме положили. Можем само да обещаем, че ще продължим да ги правим.

Защото искрено вярвам, че България повече от всичко има нужда от добрини, от национална гордост и от самочувствие. И че именно вие, читателите на "Стандарт", пазите в сърцето си надеждата за промяна. Усещането, че Терминал 2 не е единственият изход. И вярата, че децата ни ще имат бъдеще тук, в родината ни.

И затова искам да кажа на всички вас: "Горе сърцата, ние сме българи!". Наричат медиите вездесъщи. Те могат да възпитават, но могат и да рушат. Наскоро се изумих, гледайки в тв предаване 16-годишни момичета, чиято единствена цел бе да станат миски. Доказвайки интелекта си, едно от тях написа БългариА, друго - сладолеТ, защото се римувало със самолет.

Ако не беше толкова тъжно, сигурно щеше да е смешно. Но доказва колко важно е медиите да следват призванието си – да са коректив. Вярвам, че ние в "Стандарт" ще го правим и занапред. Ще създаваме авторитети, ще показваме добрия пример и ще се борим с чалга културата. С една дума - ще отстояваме високия стандарт на професията. Честит празник, приятели!

------

* Бел. СБЖ: Да пожелаем всички от СБЖ на колегите от „Стандарт” и в бъдеще да са все тъй обществено ангажирани и точни професионалисти. Специални поздрави и от мен, Петър Пъдев – бях в първия екип на прохождащия вестник. Поляхме обилно брой номер 1. Редакцията бе в едни бараки на гърба на Военното училище. Май само Исак Гозес остана и до днес в изданието. Наздраве, момичета и момчета!
(П. П;)


 

Сподели в
 

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

Изложба на фоторепортерката Елена Кацарска ще бъде експонирана на 21 май в галерия "Кракра" в Перник, съобщиха от културната институция.

21.05.2020/09:04

Апелативният специализиран съд в София ще допусне журналисти до днешното заседание по делото ”Иванчева”, но те ще бъдат в отделна зала и ще гледат излъчване на живо.

20.05.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки