Начало
 
 

Василий Песков продължава пътешествията си

13.08.2013 /18:20 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отиде си от нас, внезапно и нечакано, един от най-големите и самобитни творци в съвременната световна журналистика – Василий Песков. Вярно, известно беше тежкото му здравословно премеждие, но той до последно – повече от половин век! – не напусна поста си в любимия си вестник „Комсомолска правда”.

На библейска възраст – над 83 години – продължаваше да работи редом до младите не като достопочтен патриарх, който дава напътствия за праведен и успешен живот и се утешава със спомените си, а като техен неуморен, опитен и безкрайно инициативен връстник. Който води със същата страст и талант своите рубрики, влезли в живота на не едно поколение.

Беше мой приятел, макар да се виждахме рядко – разменяхме си писма, изпращаше ми всяка своя нова книга. И чрез тези книги навлизах в един нов, изумително богат, сърдечен свят, който ме спечели завинаги.

Нека само спомена заглавията, които говорят много: „Шаги по росе”, „Отечество”, „Путешествие с молодым месяцем”, „Война и люди”, „Дороги и тропы”, „По дорогам Америки”, „Край света”, „Белые сны”, „Зимовка”, „Таежный тупик” (излязла на български като „Отшелничката”), „Аляска больше, чем вы думаете”, „Проселски”, „Птицы на проводах”, „Как это было” и много други.

Сърдечни разговори и съпричастност с обикновените хора и нашумелите имена в космонавтиката и изкуството, подкрепени с окото на всевиждащия му фотообектив – не се забравяха.

На чаша чай в тясното му кабинетче в редакцията той сподели: „В голямото пътешествие винаги стават срещи, които не можеш да предвидиш... Не искам разказът ми за страната да прилича на човек в официален мундир, закопчан отгоре до долу...”

Тогава той се стягаше за неколкомесечно пътешествие из САЩ.

„Във всяка моя книга искам да повдигна някакъв важен проблем – сподели той. – Темата ми за САЩ е опазването, или по-скоро - унищожаването на природата, тая глобална заплаха за бъдещето на човека. У нас за това не може да се говори открито.

Затова реших да разкажа какви поражения се нанасят от необмислената индустриализация в Щатите – ние имаме същите проблеми...Всяка моя книга си има свой проблем. Върнах се от Африка, стягам се за Америка... Всяка пътешествие си планирам години предварително”.


...В заглавията на всички световни агенции за смъртта му четем: ”Пътешественик...”

Тогава употребих много усилия да го убедя да включи в наситената си програма и България. „А какви интересни неща мога да видя там?”

Разказах му за село Ясна поляна, където Лев Толстой се канел да идва след бягството си от дома, за Шипка, за прохладните вечери под асмата в селския двор, за родопското чудо и за още много други неща, които да го съблазнят.

Той все възкликваше: „Това е много интересно!”, а накрая ми заръча: „Купи една ученическа тетрадка, пиши отгоре: „За Песков” и в нея записвай интересни хора и обекти в България. Като дойда , ще ги обиколя...”

Тетрадката стои забутана някъде, обектите и хората са в главата ми, но Вася така и не успя да прескочи до България. Пък и такива събитие ни завъртяха...

Успях да го навия да участва във вестник „Поглед” (тогава бях зам.-главен там) със своя рубрика: „Пътешествие с Василий Песков” и тя продължи известно време. Но продължаваха – до последно – материалите му в „Окно в природу” във вестника и „В мире животных” по телевизията.


Сега, когато вече го няма, се изброяват наградите му – Ленинска, орден „За заслуги пред отечеството”, Златно перо и дори наградата „Легенда на отечествената журналистика”. Важни са, не ще и дума, но могат ли да се измерят с онова, което е оставил в сърцата и умовете на толкова хора?

Виждахме се рядко, но често ме е спохождала мисълта: „Колко е хубаво, дявол да го вземе, че има такъв човек като Василий Песков! Независимо къде се намира в този момент по грешната ни земя!”

Уви, той вече се отправи в поредното си, друго пътешествие. Но до болка ще ни липсва той и неговите открития там...
Книгата му „Как это было” („Как беше това”) е незавършена. Като живота.


Снимки Иван Василев и Архив

 

Сподели в
 

Оператор на телевизията на агенция Ройтерс и придружаващ го консултант на медията по въпросите на сигурността са били ранени по време на протестите, прераснали в насилие в град Минеаполис в САЩ, предаде агенцията.

01.06.2020/09:01

Технологичната компания "Майкрософт" (Microsoft) ще замени десетки журналисти от своя уебсайт MSN с автоматични системи, които ще подбират новинарските истории, предаде Би Би Си.

31.05.2020/09:07

Репортер на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците в Минеаполис, най-големия град на щата Минесота, беше арестуван, докато вършеше работата си, предаде Ройтерс.

30.05.2020/09:06

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълнап и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокоявеме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки