Начало
 
 

Бърка ли си журналистиката в носа?

29.11.2013 /08:29 | Автор : Анелия Иванчева | Източник: Всеки ден Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Свободата на словото е в опасност. Така рече държавният глава Росен Плевнелиев. И раздаде боички на специално поканени „художници" да нарисуват българските медии в апокалиптична картина по време на президентската си инициатива преди ден „Диалог с гражданите", посветена на медиите.

Много са му водни обаче водните боички на Плевнелиев. Направо прозрачни. И то толкова прозрачни, та на мига лъсна за какво му е на президента този „диалог".

Трябвало регулация от държавата върху медиите - държавна намеса. Защото според президента журналистическото слово се използвало „за уронване на репутации, за очерняне и отстрелване на неудобни опоненти чрез внушения и погазване на основната задача на медиите - да информират обективно, да посочват истината". 

Точно така, г-н Плевнелиев! Почти сте я схванали журналистиката! Само трябва да вникнете и в „малката" подробност, че тя не уронва репутации, а вади кирливите ризи на уронилите сами репутацията си. И ако държите да не го прави, вие й уронвате репутацията. Както и да разберете, че обективното информиране и посочването на истината се отнася за всички. А не когато истината се отнася примерно до вас или вашето обкръжение, тя да е уронваща и очерняща. 

Същото е и с лъжата. Няма как обективните медии, за каквито вие настоявате, да внушат, че една лъжа е истина само за да не уронят нечия репутация, примерно вашата, г-н Плевнелиев. Няма как обективните медии да не се ровят в приказката на един президент, който разказва как отишъл в Германия, спал едва ли не по пейките и внезапно му провървяло и забогатял.

Няма как да не питат откъде са му парите. Няма как медиите да не се съмняват изначално в думите му, след като тръгна да става президент малко след като се кълнеше, че няма да се кандидатира. 

И досега все още не е ясно напълно кеш или не са платени 700-те хиляди лева за къщата на президента Плевнелиев на Халкидики в Гърция. Той извади документи, но пък медиите го хванаха натясно също с книжа, при това - автентични.

Лъсна и друга президентска неистина - увъртането водил ли е, или не, разговор с турския вицепремиер Боздаг на станалата скандална вечеря в Пловдив, от която Плевнелиев изгони българските медии. И така не станаха свидетели на поведението му и разговорите по време на тази затворена среща, за да могат да не го питат после какво е станало и да му „уронват репутацията".

И да не се налага заради тази репутация за пореден път и пресслужбата му да излъчва неистини към медиите. Например, че „президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Република Турция", а снимки да показват как седят един до друг и говорят чрез преводач. 


Няма как да не му се уронва репутацията на един пръв държавник, който реши, че не само българските медии, но и чужбинските лъжат. Като американския вестник „Уолстрийт джърнъл", на който Плевнелиев прати опровержение - не бил казвал пред изданието насред летните протести, че е готов да назначи служебно правителство.

Американската журналистика обаче продължи да му уронва репутацията, отговаряйки като отговорна медия: Стоим зад публикацията си. Коментарите на президента са коректно предадени от „Уолстрийт джърнъл". Явно и зад океана са заети с „очерняне и отстрелване на неудобни опоненти чрез внушения".

Внушават ли си обаче необективните според Плевнелиев медии за близостта му с олигарха Иво Прокопиев. Президентът непрестанно отрича тази топла връзка с кръжеца „Капитал". А в същото време не само медиите, а българските и чуждите регистри са категорични, че двамата са оплетени като с тежки корабни въжета. И през фирми, и чрез имоти.

Няма как, г-н Плевнелиев, медиите да не питат и за това, както и да не ви вярват, след като го виждат черно на бяло в официалните регистри. Задкулисните политически игри „Плевнелиев - Прокопиев" ги няма в регистрите, но пък лъснаха и без особено тежко журналистическо ровене.

За едно обаче е прав Росен Плевнелиев и с право му отдели време на специалния форум срещу медиите. Наистина му е уронен престижът, след като медиите съобщиха, че по време на пресконференцията в нощта на президентската му победа през есента на 2011 г. Бойко Борисов му е издърпал ухото. Пълна лъжа! Но президентът я разкри чак сега.

Лидерът на ГЕРБ, тогава и премиер, не му е дръпнал ухото, а му е бръкнал в окото. Но Плевнелиев две години чакал някой журналист да му зададе въпроса за снимката с Бойко Борисов от нощта, когато беше избран за държавен глава.

Да го попитате какво се е случило тогава - дали Борисов му е дърпал ушите? И той да каже истината, че той, Бойко, просто му бръкнал в окото - искал да посочи къде да седне Симеон Дянков и ударил прясно избрания президент в окото. „Това е истината", отсече Росен Плевнелиев като заключение на дискусията му „за проблемите и бъдещето на медиите".

 


От медиите пък го призоваваме да си каже и другите истини. И да не опитва противоконституционно да дърпа ушите, нито да бърка в очите на журналистите. Дори и на тези, които му уронват престижа, докато търсят фактите, а не си бъркат в носа, както много му се иска на държавния глава.
 

Сподели в
 

Децата на възраст 7-14 години в България скоро ще имат безплатен достъп до качествена журналистика, създадена специално за тях.

23.01.2021/17:06

Темата дали БТА трябва да е с безплатно съдържание, доколко и къде би трябвало да има кореспонденти на агенцията извън страната, както и как да бъде издържана агенцията, бяха сред акцентите на изслушването на кандидатите за генерален директор на медията в комисията по култура и медии на НС.

22.01.2021/09:05

Сп. "Вог", което отнесе критики заради снимката на Камала Харис за корицата на февруарския си брой, ще пусне нов тираж с различна фотография, считана за "по-достойна" за новата вицепрезидентка на САЩ, предаде АФП.

21.01.2021/09:04

На 81 години почина един от най-големите спортни журналисти на България Хайк Вахрам, съобщиха от семейството му.

19.01.2021/10:02

След като "Нова телевизия" придоби "Канал 3" и го прекръсти на "Нова нюз", от програмата му изчезна предаването на Илиана Беновска - "Беновска пита", в което всяка неделя гостуваха министри и управляващи политици, а водещата му често атакуваше опозицията.

18.01.2021/09:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки