Начало
 
 

Едвин Сугарев ще възкресява „Демокрация" в мрежата

20.02.2015 /12:00 | Източник: vsekiden.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Едвин Сугарев е бивш зам.-председател на СДС

Идеята за издаването на вестника се зароди в главите на току-що създадения СДС като естествена необходимост посланията ни да стигнат до много хора. Преди това ставаше конспиративно - чрез самиздат.

Излизането на вестника обаче беше едно от основните условия, поставени от синия съюз, за да участва в диалога на Кръглата маса. Така се стигна до първия брой на „Демокрация", който тръгна през февруари 1990 г. и който бе изкупен за минути.

Заформиха се огромни опашки, а хората си го предаваха от ръка на ръка. След като се преборихме с лимита на БСП за тиража, който беше 70 000, вестникът достигна 400 000 броя по време на първите избори.
 
Дотогава такъв тираж вероятно е имал и „Работническо дело", но доколко го четяха, е друг въпрос, защото се получаваше по задължение в учрежденията. Преди да тръгне „Демокрация", имаше няколко тура дискусии, като най-решителният беше в къщата на писателя Димитър Коруджиев. Там се обсъждаха подробности от типа кой ще бъде главен редактор, как ще изглежда вестникът, откъде ще се намерят пари.
 

Обсъждаше се дори кандидатурата на Стефан Продев, който до този момент минаваше за дисидент, но малко по-късно с голямо учудване разбрахме, че е главен редактор на „Дума" и така кандидатурата му отпадна. От това личи в колко широки граници се действаше тогава и колко сме били наивни в крайна сметка.

 
„Демокрация" беше вестникът на свободата, защото това, което човек можеше да чете между 1944 и 1989 г., не бяха медии в истинския смисъл на думата. Тогава всички вестници нямаха за цел да информират никого за нищо или да правят някакви анализи на случващото се, а да са част от пропагандната машина на БКП.
 
Толкова си приличаха един с друг, че нямаше значение кое издание си купуваш при положение, че имаш здрави нерви да го прочетеш, тъй като бяха написани с кух език и съдържаха информация, която за нищо не ставаше. Та „Демокрация" се създаваше в един весел хаос и изникна буквално от нищото.
 
Йордан Василев разказваше как Желю Желев го извикал и му казал: „Трябва да правиш вестник, това е положението" и Василев казал: „Добре, дай пари". Отговорът бил „Нямам пари". В крайна сметка вестникът тръгна с доброволни дарения на стотици хиляди привърженици на СДС.
 
Тъй като нямаше помещения, работехме в 2-3 стаички. Тогава обаче никой не мислеше за заплати и хонорари, хората бяха ентусиазирани, защото за първи път можеха да работят свободно и наистина беше голямо опиянение. Затова и когато вестникът спря през 2002 г. , аз като зам.-председател на СДС се опитвах да намеря някакви пари да продължи да излиза, но дълговете му бяха над 1 милион, а Иван Костов си беше взел Фондация „Демокрация" и казваше: „Няма пари, това е положението, най-добре вестникът да спре". 
 
Ликуват при първия брой
 
За съжаление, на същото мнение бяха мои колеги от ръководството на СДС, между които и председателката Надежда Михайлова. (б.р. сега фамилията й е Нейнски). И се стигна до този край. Беше тъжна гледка. Ако знаете само как реагираха самите журналисти, а за жалост имаше и хора, които се радваха, че вестникът спира.
 
Да, тиражът му беше спаднал в годините след началния пик, но от него имаше нужда. За това говори и фактът как в един момент тръгна ново издание на „Демокрация" като седмичен вестник - с главен редактор Георги Василев, но и това издание живя, докато Петър Стоянов бе лидер на СДС, и малко след това изчезна.
 
Ако сега може да се възобнови, според мен добрият вариант е да бъде в интернет, като онлайн медия, защото модерният човек предпочита този начин за получавате на информация. Трудът да отидеш да си купиш вестника от будката, изгуби своето обаяние.
 
Като финал само искам да споделя какво ликуване беше при появата на първия брой. Бяхме се събрали всичките от редакцията в помещенията на Полиграфическия комбинат, където вестникът се набираше с оловни букви и беше страхотно, когато се отпечата в 2-3 през нощта на 12 февруари 1990 г. Така рядко може да ликува човек и едва ли дотогава някой беше купувал вестник с такава радост след 45 години стоене над непоносими четива.
 

Сподели в
 

След 10 години съвместен живот мъжът на холандската писателка, журналистка и колумнистка Ренате Рубинстейн я напуска заради друга жена.

12.08.2020/12:00

В рубриката "Стажове, стипендии, конкурси" на Karieri.bg ви представяме обзор на различни възможности в началото на всяка седмица за кариерно развитие.

11.08.2020/18:52

Тези момчета излязоха от страната на ГЕРБ и отидоха абсолютно целенасочено да се сбият с групата протестиращи, която беше допусната на около стотина метра от пределите на това събитие.

11.08.2020/12:00

“Безредици на улицата на тиквите” – така германското сп. “Шпигел” озаглавява материала си, посветен на антиправителствените протести в България.

10.08.2020/18:51

Журналисти от телевизионния канал „Сегашно време” - проект на „Радио Свобода” и Фондация „Гласът на Америка”, които се финансират от Конгреса на САЩ, са били депортирани в Украйна, предаде ТАСС.

09.08.2020/12:17

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки