Начало
 
 

Красавицата на „11 август“ 6 - преди да приюти „Поглед“

21.03.2015 /17:12 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


125-годишното бижу - колкото по-старо, по-хубаво...

Писал съм за тая сграда, която е сред най-хубавите в София. Но преди няколко месеца попаднах на неизвестни подробности за нея, споделени от пловдивската журналистка Пенка Калинкова в книгата й „Познатият непознат Пловдив“.

Ще ви ги разкажа. Като част от историята на домовете на легендарния „Поглед“:

Двуетажната сграда в първоначалния й вид   (тогава може би и номерацията на улицата е била различна) е построена по проект на чешкия архитект Карло Хайнрих. Издигната е през 1890-а за дипломата и бъдещ министър-председател Стоян Данев.

Оттук-нататък иде неизвестното

В началото на ХХ век собственик на имота става Карло Алберто Вакаро. Кой е той? Италианец, роден през 1854-та в Рим. Син на корабостроител от Генуа. Учи в Марсилия и пристига в България малко преди Руско-турската война. По това време (1877 -1878) купува големи количества жито и ги раздава безплатно на гладуващото население в Северна България.

Заселва се в Пловдив през 1885-а. Докарва първата вършачка в града. А на първото Пловдивско изложение през 1892-ра плаща за изграждане на свой собствен павилион и се представя в него със селскостопански машини.

Осем лета по-късно – през 1900-а, организира изграждането на трасетата и захранващата мрежа на първия електрически трамвай в София, поел по улиците на града на 1 януари 1901-ва. Построява и електрическата централа в Панчарево.

Тъкмо тогава купува и къщата

Работи без умора. Инициативността му е неизтощима. От 1903-та е вече тютюнев фабрикант. Някой – на негово място – само би се обръщал блажено от едната си страна на другата. Не и Вакаро! На 4 януари 1908-а открива първото кино и в София, и в България – т. нар. „Модерен театър“. Преди години се казваше „Цанко Церковски“, бе на някогашния бул. „Георги Димитров“, а сега – „Мария Луиза“. Но все от дясната страна на пътя от Халите към Лъвов мост и Централна гара.

Първи помощник е синът му Едмондо

За труда си в изграждането на нова България е удостоен от Фердинанд с медали и с титлите „Комендаторе“ и „Гран Уфичиале“. Името му е в списъка на спомоществователите на католическата черква „Свети Йосиф“ в столицата (възстановена в наши дни – недалеч от сградата на „Булбанк“).

Според някои източници (защото има и други версии, но аз избирам тази) напуска страната ни през 1920-а, връща се в Италия и умира там през 1933-та. Погребан бил в известното римско гробище „Кампо Верано“. У нас оставя делата си в ръцете на сина си Едмондо, с когото имах честта вече да ви запозная. Вероятно от него през 1930-а къщата на „11 август“ е купена за Светия престол. За резиденция на монсеньор Анджело Ронкали.

Орисан е тоя дом на връзка с Италия, с Ватикана

30 години е на Вакаро. После – около 25: на Ватикана. Сетне – от края на 70-те до началото на 90-те: редакция на „Поглед“. А от 1991-ва – пак на Ватикана. До днес.

Малко преди това е преустроен, монтиран е сетне в него и асансьор, съградени са молитвени помещения – както и би трябвало да е по канон. Имах възможност преди време да заведа на гости на тогавашния представител на Светия престол у нас посланика на Сан Марино във Ватикана -- световноизвестен професор - хирург. Тъй че не ви разказвам приказки, дочути оттук-оттам. А съм си наумил, при възможност, и да направя един репортаж от сегашната сграда. Стига да получа необходимото съгласие...

Струва си. Защото прага на сградата са прекрачвали – в различни времена – министър-председатели, посланици, министри, бъдещи и действащи папи, официално признати за светци, президенти... И, освен тях – 15-ина години – и вестникари.

Озовете ли се в тая част на София, идете до сградата, порадвайте й се и – стига да имате желание – припомнете си поне част от преславната й история.


Сподели в
 

В рубриката "Стажове, стипендии, конкурси" на Karieri.bg ви представяме обзор на различни възможности в началото на всяка седмица за кариерно развитие.

11.08.2020/18:52

Тези момчета излязоха от страната на ГЕРБ и отидоха абсолютно целенасочено да се сбият с групата протестиращи, която беше допусната на около стотина метра от пределите на това събитие.

11.08.2020/12:00

“Безредици на улицата на тиквите” – така германското сп. “Шпигел” озаглавява материала си, посветен на антиправителствените протести в България.

10.08.2020/18:51

Журналисти от телевизионния канал „Сегашно време” - проект на „Радио Свобода” и Фондация „Гласът на Америка”, които се финансират от Конгреса на САЩ, са били депортирани в Украйна, предаде ТАСС.

09.08.2020/12:17

„Има основание за протести и за гражданско недоволство и по отношение на медийната свобода“, каза Николета Даскалова от Фондация Медийна демокрация.

08.08.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки