Начало
 
 

Когато неспирното дърдорене „покрива” събитието

02.05.2015 /21:22 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В събота цялата ни страна отбеляза едно от най-важните събития в нашата история – 1150 години от покръстването, от влизането на българина във вярата Христова.

С нетърпение очаквах директното предаване на БНТ от Голямата базилика в Плиска, защото предаванията на телевизията майка, посветени на религиозната тематика, са единствените може би, които се опитват да поддържат у нас вярата и надеждата, че трябва да намерим пътя към храма, защото така ще сме по-силни духом. Мислех си, че като ще се предава Божествената света литургия, водена от патриарха, на която гостуват представители на висшия клир на много чуждестранни конфесии, само дискретно зад кадър ще върви коментар за това, какво се случва, но не би… БНТ ни изненада с две в едно – Горан Благоев и неговото предаване „Вяра и общество” и за фон - случващото се в Плиска. Както винаги негови гости бяха обичайните заподозрени, които неведнъж са му гостували и които заедно с водещия като че ли имаха задачата да заглушат патриарха. Може и да греша, но си мисля, че точно такъв сценарий за излъчването на този толкова голям празник на българската вяра, който да гледат в домовете си онези, които не са могли да отидат в Плиска, е повече от скандален кич. Нима Горан Благоев, който наистина е корифеят в гилдията ни по проблемите на православието и другите религиозни конфесии, не успя да вдене, че това принизява празника, или може би това е целта(?) Толкова ли е закъсал с рейтинга, че тържествената служба от Плиска да бъде едва ли не фон на неговото дърдорене в студиото?

Тук ми се ще да припомня, че водещият на „Вяра и общество” си пада бъбривец, което неведнъж е доказвал от екрана по време на директно излъчване на различни събития, на които е коментатор. Случвало се е той напоително да разказва на зрителите различни епизоди от историята или религията, като по този начин да не даде възможност на зрителите да станат съпричастни към службите, които се излъчват? Спомням си дори как преди две години на 3 март в момента, когато дадоха минута мълчание за загиналите в Освободителната война и всички на площада пред парламента коленичиха и замлъкнаха, Горан продължи да разказва… какви са маршовете на нашата войска.

Но да се върнем на тържествата за годишнината от покръстването на българите. Всичко, което беше изговорено в студиото му, можеше да бъде излъчено в друг ден, защото 1150 г. христова вяра не се чества само един ден?! Нима Горан Благоев не можеше да подготви предаване на същата тази тема и да покани същите тези персони в „История.бг”? Защо трябваше да се поднася на зрителите един компот?

Знам, че не откривам топлата вода, но къде са продуцентите на предаването да се ударят по главата и да се сетят, че по този начин се смачква една хубава идея, която много зрители на БНТ очакваха с нетърпение.

Но нали знаете, че в Светото писание е написано: „По делата им ще ги познаете.”

Не по говоренето. Което при Горан често избива в неудържима логорея…!

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки