Начало
 
 

В Игнатиево нападат свободата на словото!

04.06.2015 /10:54 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На кого пречи свободата на словото? Очевидно отговорът е – на тези, които нямат полза от това, да се знае истината. Свободата на словото е подложена на истинско изпитание в град Игнатиево до Варна, където се оказа, че джебчийки, които са се ползвали със защита от институции, издигат палати с крадени пари. Разследването е на Вероника Димитрова от „Нова телевизия”.

Вече има опити да се издевателства над журналисти от „Дарик” и от „Труд”. Тенденцията, защото това вече е тенденция, се засилва от месеци и години. Всеки опит да се направи репортаж, или дори някакво разследване по въпроса, води до не просто неприкрита, а направо до открита агресия срещу журналистите.

Последният такъв зрелищен „спектакъл” беше с опита на Миролюба Бенатова да разговаря с роми от Сливен. Тогава прозвуча и „изстрелът” – „Българите на кайма…!”, който беше сякаш един невинен детски протуберанс, уви, оказа се, че не е съвсем невинен…!

Агресията срещу журналистите се засилва видимо, защото очевидно, професионалните им попадения са все по-точни. Това отключва напълно неоснователна, но обяснима агресия към тях. Именно това налага правила, които да защитават практикуващите тази професия, защото в противен случай свободата на словото е заложена на карта.

Самочувствието на някои твърде примитивни хора стига до там, че когато откажат коментар пред микрофона на колега, това сякаш ги прави по-значими, сякаш това е някаква пирова победа над самата журналистика. Такъв е случаят  в Игнатиево. Журналист пита местен, къде, живее, а той, понеже не иска да се види, че къщата му вероятно е с размерите на селска прогимназия, а не може да обясни, от къде има средства за това, отказва. Това е някаква странна, почти трагикомична гордост, една „пластмасова” самовлюбеност, която „дава крила”, само че крилата са споени с восък! Това е още ретроградна самонадеяност, която се огъва, скърца, но води единствено и само до порочната упоритост на един примат!

Насилието над журналисти не е победа, то дори не е повод за възгордяване, това е срам, огромен срам и издава обезоръжаващо интелектуално безсилие…!

Не журналистите са виновни за това, което посредством професията си представят пред публиката в лицето на гражданското общество.

Проблемът е, че журналистиката е дразнител, защото „рови”, а както добре знаем: „…разровиш ли го - ще мирише…!”.

Проблемът още е и в това, че някои бабаити, с анцузи и без анцузи, се възприемат като недосегаеми. Това доведе до обира в църквата в Гърмен и то в момент, когато етническото напрежение там беше на ръба. Същите хора, със същото безотговорно мислене нападат журналисти и издевателстват над търпението им на професионалисти и на хора, сега и в Игнатиево.

Целта е една, да се разсее аудиторията, да се каже: „Е, какво толкова е станало”….., само че, така не става. Българинът отдавна не е овца и гледа, слуша и чете интелигентно.

Нашата работа е да питаме, ЗАЩО, работата на държавата е да се впрегне сама в оглавника на законите си и да заеме ролята си на стожер. Ние поставяме проблемите на дневния ред на обществената информираност, журналистите не сме част от проблема, а напротив – част от разрешаването му сме.

Е, ние си свършихме нашата работа, зададохме въпросите, осведомихме обществото и сезирахме институциите, сега е дошъл ред и на държавата…! Да видим!

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки