Начало
 
 

Копнея да чуя и прочета: „Българския Уолстрийт”

10.06.2015 /13:10 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вчера вечер, като си гледах телевизия, изведнъж в новините чух, че били раздадени „Българските Оскари”, т. е. наградите на Българската филмова академия. Минути след това гостуващият в „Шоуто на Слави” Милчо Левиев изтърси, че Мая Новоселска била „Българският Чарли Чаплин”.

Е, вече ми дойде малко много преди лягане. Замислих се как главиците на младите новопръкнали се репортерки с недостижимо самочувствие в българските медии се изживяват като кръстници и наляво и надясно кръщават наши си заслужили личности, пришивайки им „Българската Агата Кристи” (Донка Петрунова), „Българския Лувър” (музея „Квадрат 500”), „Българският Бродуей” (ул. „Раковски”), че чак дори набраха смелостта и нарекоха Симеон Дянков „Българския Брат Пит, но с очила”, Ламбо стана „Българския Ален Делон”, Гала – „Българската Опра”. И как ли тези рожби на родната българска журналистика се опиват от своето „остроумие”, ръсейки тези скудоумия!?

Абе да се чудиш дали да се смееш, или да плачеш!

Но на мен сърцето ми се свива, че все гледаме да се пришием към нещо чуждинско, та дано светът ни погледне с други очи. А и ние да се покажем, че сме толкова запознати с тези световни звезди, че можем да открием техни черти и в балканските ни физиономии. Абе продължаваме да си живеем в „Криворазбрана цивилизация” (няма да е зле по-често по телевизията да се оглеждаме в тази великолепна постановка!), и то когато  смайваме света с нашето културно-историческо наследство, което наскоро отново пролича в истинския  парижки Лувър. Защо с върл мазохизъм се стремим да загубим естествената и така присъща на българина цивилизация, която може да ни легитимира пред света!? И се питам защо при толкова наши знаменитости с пришити чуждински звездни имена все ревем, че културата ни куцала?

Защо все се намират журналисти, които да набиват на българина, че страната ни трябва да стане я Японското чудо, я Швейцария на Балканите.

Сега остава да съжаляваме, че пропуснахме някоя от улиците, които се събират на площад „Гарибалди”, където е сградата на печалната КТБ, да наречем „Българския Уолстрийт”, та белким да ни беше се разминало това, което се случи. И си мечтая да чуя или прочета, че вече се строи Българската Силиконова долина, че дори ще си имаме и Български андронен колайдер, Българската НАСА…

Искам да попитам: Колеги, след толкова световни „открития”, имаме ли български българи? Със свое оригинално и неповторимо лице и име?

Или ще продължаваме този юруш на чуждопоклонство, сигурен белег на скапано национално самочувствие и достойнство?

Сподели в
 

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020/07:05

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020/11:08

Във война сме, алармира доброволец, заразял журналистиката, за да помага като санитар. А конвулсивната власт назначава Мангъров за пълководец на битката с пандемията. С възпитателна цел ли? И за кого? Какво въобще е това? Още една серия от шоуто да управляваш в България, което вече директно ни убива?

10.11.2020/18:49

Тръпна пред телевизионния екран на обществената медия БНТ да науча излезли ли са резултатите от някой ключов американски щат и на кого от претендентите за Белия дом ще се увеличат гласовете в електоралната комисия.

05.11.2020/13:01

От дете съм издръжлива по характер и гледах и вчера, и днес БНТ и Нова тв по 1 час. Исках да видя защо и братята Домусчиеви даже не ги щат вече тия неща – телевизиите – и ги продават.

03.11.2020/09:26

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки