СЕДМИЦА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДЕТСКАТА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ 5-11 септември 2016 ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

10.09.2015 /14:09 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


“ДА ПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ”

 

 

         ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

 

 НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, СКЪПИ РОДИТЕЛИ, ЧЕ НАВСЯКЪДЕ ОКОЛО НАС СА НАШИТЕ ДЕЦА! ДЛЪЖНИ СМЕ ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ И ДА ИМ ПОЗВОЛИМ ДА ПОРАСНАТ!

 

НЕ ДОПУСКАЙТЕ ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА неправоспособни малолетни и непълнолетни да управляват моторни превозни средства. Ако  не е по силите ви, потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112, за да предотвратите потенциално нещастие!

 

                          НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:

 

 • Да припомните на децата най-краткия и безопасен маршрут  от дома до училището!
 • Ако детето учи в ново училище, добре би било да изминете с него маршрута до училището!
 • Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци!
 • Да обясните на  децата, че не трябва да стъпват на пътното платно, преди да са се огледали наляво и надясно дали не приближава автомобил! Дори да им се струва, че автомобилът е далече, по-добре е да го изчакат и да пресекат, едва когато платното е напълно свободно!
 • Ако в населеното място, в което живеете, забележите опасна игра на деца на или близо до пътното платно, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, не оставайте безучастни – направете им забележка по подходящ начин, като обясните на децата опасността и ги отклоните от риска!

 

          ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ:

 

 • Много от пътните злополуки с тежки последици са свързани с управление  на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши! Управлението на мотопеди и мотори е дейност с висок риск! Убедете се че децата добре знаят правилата за движение!
 • Ако вашите синове, дъщери или близки юноши карат мотопед или мотоциклет без да са правоспособни, те  са в голяма опасност и рискуват много!
 • „Скутерите” всъщност са мотопеди и за тяхното управление се изисква правоспособност (категория “М”) и ползване на защитна каска от водача!
 • Изключително рисковано е да  се остави дете под 7-годишна възраст да кара велосипед навън, без надзор от  възрастен!
 • Твърде опасно е и за по-големите деца да управляват колелото си без контрол!
 • Всички деца и юноши трябва да карат велосипедите, мотопедите и моторите си  задължително с каска и светлоотразителна жилетка!

 

При превозване на малки деца в автомобила спазвайте непременно законовото задължение да ползвате за това обезопасителни системи за деца  (седалки и столчета).

 

 Бъдете добър пример за своите деца,  пресичайте правилно и само на определените за това места - пешеходните пътеки! Шофирайте като спазвате стриктно правилата за движение, защото  децата се учат от вас!

 

Ние трябва да ги пазим и да им позволим да пораснат! 

Сподели в
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки