Начало
 
 

В „Утро“ „работят“ първите професионални футболисти у нас

11.11.2015 /15:26 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тук има, разбира се, челна статия за великия Дан Колов

Прелюбопитна е историята на българския футбол. Особено в годините на появата на този спорт у нас, през 20-те на миналия век и в началото на 40-те години...

Тогава – през 1941-ва, 1942-ра, 1943-та, в първенството на страната ни участват и отбори от Македония: от Скопие – „Македония“, ЖСК и „Вардар“ , от Битоля  – пак, но друг ЖСК, от Прилеп – „Гоце Делчев“.

Все по онова време, когато територията на България  е разширена  след навлизането на германски войски в бивша Югославия, във футболните надпревари  у нас се появяват и отбори от Беломорието.

Играят и „Беломорец“ (Кавала), „Момчил юнак“ (Ксанти), единадесеторки от Дедеагач, Драма, Гюмюрджина, Серес... За това разказва в най-новата си книга  „Футболни отломки от стари времена“ многогодишният журналист от „Работническо дело“ Силвестър Милчев.

Най-силен от всички отбори, за които става дума, е „Македония“ (Скопие). Футболисти с македонски корен започват да идват и в софийските клубове. Така става и във „ФК 13“ през 1940-та. За това свидетелства и състезателят от тоя тим и сетнешен многоуважаван

спортен журналист, работил и в „Поглед“, Климент Симеонов

Ето какво споделя той: „През войната във „ФК 13“ играха известно време първите професионалисти в българския футбол. От „Македония“ (Скопие) дойдоха Трайче Серафимов – Жената, и Кирил Симеонов – Джино – ляв инсайд и ляво крило. Луди пари им даваше собственикът на вестниците „Утро“ и „Дневник“ Атанас  Дамянов.

Водеше ги на ведомост на „Утро“

Джино беше изключителен футболист, кривокрак, с невъобразим талант. По професия беше бояджия. Отличен картоиграч.

А Жената имаше бързина и добър финт, типичен преставител на някогашния югославски футбол.“

Така разказва Климент Сименов – Чичо Климе...

х х х

Неговият син – Владислав Симеонов, също е журналист, заедно карахме войнишката си служба след завършването на университета, издател е, собственик на „Тип-топ прес“, където е отпечатана и споменатата вече книга на Силвестър Милчев.

Хубаво е, когато от поколение на поколение се предават и пренасят достойни семейни традиции и добродетели...


 

Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки