Начало
 
 

Панчо Панчев припомня за Ефрем Карамфилов и Яко Молхов

19.11.2015 /18:50 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Панчо Панчев навърши неотдавна 80

Както си преглеждах списъка на личностите (културни дейци и творци), които бихме могли да отбележим със статия във вестника, видях 2 кръгли годишнини: 100 години от рождението на Ефрем Карамфилов и 100 години от рождението на Яко Молхов.

И двамата са се появили на бял свят през периода ноември-декември 1915 година...

Кое е общото между тях?

И двамата са писали критически статии, но оглеждайки творчеството им, не бихме могли да ги наречем само литературни критици. И двамата успоредно със статиите си за белетристични и поетични произведения са написали и много публицистика...

Точно такива са и големите европейски автори, които са се изказвали по различни въпроси, засягащи не само литературата, а и обществото в по-широкия смисъл на думата! Ще дам един пример - написаното от Виктор Юго по повод на някогашните турски зверства над поробените тогава българи.

Без да подценяваме техните анализи на значими литературни произведения, и Ефрем Карамфилов, и Яко Молхов са добър пример за изказвания и на теми, не засягащи пряко литературата, но отнасящи се за цялото ни общество. В този смисъл, и не само в този, те могат бъдат наречени европейски автори.

Българският литературен критик, есеист и публицист Ефрем Спиров Карамфилов е роден на 27 ноември 1915 г. в Кюстендил, където завършва и гимназия. Внук е на фолклориста Ефрем Каранов. Още като ученик пише стихове и е главен редактор на сп. "Ученическа мисъл", а от 1938 г. сътрудничи на "Философски преглед", "Българска реч", "Светлоструй" и други издания.

Завършил е Военното училище и право в Софийския университет, а след 9 септември 1944 г. заема много постове - главен редактор и директор на редица литературни издания. Носител е на Димитровска награда, на званието "Народен деец на културата", избран е и за академик...

Превеждан е дори на китайски

Негови произведения са превеждани на руски, украински, румънски, китайски, чешки, немски, испански и други езици. Бил е главен редактор на в. "Литературен Фронт", директор на издателство "Български писател" и други. Много са литературните студии, статии, книги, есета, написани от Ефрем Карамфилов, но ще се опитам да изредя най-главните.

Започвам с книгите "За свободата" - очерк, 1955, "Войникът в строя и в литературата" - статии, 1956, "Поезия в прозата" - очерци, 1957, "Езиковият шаблон в литературата" - студии, 1959, и други, за да се стигне до есеистичната трилогия "Герои и характери", включваща "Мечтатели", "Раждането на подвига" и "Творци" (1962-1967), излезлите през 1985 "Избрани произведения в три тома" и още много отделни книги или многотомници. Ефрем Карамфилов умира на 23 март 1998 г.

Яко Аврамов Молхов е роден на 29 декември 1915 г в Каменица (сега квартал на Велинград) и умира на 8 април 2001 г. в САЩ. Той е едно от многото деца на многодетно еврейско, не особено заможно семейство. Прекъсва следването си по право заради тогавашните антисемитски закони.

Сътрудничен на сп. „Киноизкуство”

Освен от литература се интересува и от киноизкуство и това го прави освен литературен, и филмов критик. Като такъв е назначен и в тогавашната сценарна редакция, а по-късно и за главен редактор на сп. "Киноизкуство", където работи от 1952 до 1963 г.

През 1962 г. излиза книгата му "Кинокритика", която е а от първите сериозни разработки по въпросите на киноизкуството у нас. Заедно с критиката за филми Яко Молхов е написал и много статии по въпросите на литературата...

Между немалкото негови книги бих споменал "По следите на съвременността. Проблеми на днешния български роман", (1956 г.), "Съвременни белетристи" (1964), "Критически хроники" (1975), "Спомен от едно неочаквано пътуване" (1989), "Пловдивски силуети" (1980), "Евреи-писатели в съвременната българска литература" (1999) и други.

Ще цитирам и едно кратко пасажче, написано от бай Яко (така го наричах, когато ходех в редакцията на сп. "Киноизкуство", за да получа някоя задача - освен много, много млад, тогава бях и кинокритик): "Да разтвориш бялата книжка със стихове на непознат автор - това винаги означава да се впуснеш в едно приключение на духа и да не знаеш какво те очаква - разочарование или откритие, досада от поетическа баналност или надежда, че се появява нов поет!”


 

Сподели в
 

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

Да си спомним за обичания от поколения българи радио- и телевизионен говорител Георги Ламбрев, който на 14 септември щеше да навърши 95 години.

15.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки