Ново правно списание на медийния пазар

14.12.2015 /16:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Издателите на новото списание de facto legal Лилия Христовска и Васил Чобанов – известни български журналисти, работещи в областта на правото, твърдят, че изданието е кауза и че го създават, за да са в помощ на магистратите, адвокатите, бизнеса и обществото. В екипа на de faktо legal ще бъдат привлечени още популярни професионални пера, обещават те.

Дали това не е предизвикателство при днешния пренаситен пазар - да се появи ново списание, Васил Чобанов отговори за сайта на СБЖ, че „Медийният пазар и особено правната журналистика са един важен сегмент, който винаги ще има нужда от допълване”. Добросъвестната, но и критична правна журналистика никога не е излишна, допълва Лилия Христовска. Тя е убедена, че професията губи смисъл, ако безкритично изостави въпроса си „Защо?” и вместо дистанциран посредник между власт и общество, се превръща в откровен рупор на властимащите.

Издателите и авторите на списанието имат амбицията да поднасят на читателите си полезна информация за това „какво се случва в държавното право и разбирането какво е важно там за всеки гражданин и кога ще дойде моментът, когато всеки българин ще чете конституцията и ще иска от държавата си това, което е негово право и задължение”.

 

Амбицията на de facto legal

 

„Да бъде по-широко представено не само сред тези, които са завършили право и го практикуват, а те никак не са малко. Има над 15 хил. адвокати, около 6 хил. магистрати – прокурори, следователи и съдии. Има и доста сериозна съдебна администрация - споделят Чобанов и Христовска. - И всичките тези хора се интересуват от тези въпроси. Те имат значение за тях. Но те трябва да обяснят и на собствените си семейства какво работят. Нали разбирате, че това е PR-ът на всяка професия. Надяваме се списание de facto legal да има значение и за широкия кръг публика и за политиците също”.

В списанието ще има достатъчно аналитични и критични публикации, подсказани от практиката. Случаи на слабо правораздаване и лошо законодателство също ще са негова тема.

Екипът, който ще подготвя броевете, е от журналисти и експерти в съответните области на правото. То ще бъде отворено за всеки, които иска да сподели вълнуващите го теми, проблеми и решения.

De facto legal излиза на български и английски в десет броя годишно и в деня, в който излезе хартиеното тяло, анотациите ще бъдат и на сайта му със същото име, а самото списание ще бъде достъпно за онези, които са абонати за електронния вариант.

Ето какво още каза Васил Чобанов за сайта на СБЖ: „Печатният брой е само за всички, които пожелаят да получават това луксозно издание. Може да са казали нещо важно и да държат в собствената си кантора, като част от фирмения си профил. Останалите, а и по-младите поколения, се радват, че има електронен вариант на достъп. Всъщност нашата логика е следната: Списанието може да някой да го залее с кафе, може да е прочетено от целия офис, може случайно да падне в някое кошче. Знаем колко е дълъг животът на хартията, ако не сложим списанието в библиотеката. За сметка на това електронният вариант, становищата, които са в него, снимките към този момент, позициите на хората, които се представят, остават завинаги в мрежата, слагайки ги на сайта. Представяйки ги на втори език – английски, стигаме до много повече читатели, отколкото само до хората с добри навици за хартиен вариант. Наистина приятно е, луксозно, но има и другия живот – за другите поколения – тези, които сега са цял ден с телефон в ръка, слушалките са им в ушите, таблетите им са навсякъде с тях. И ако искат да намерят една справка, когато ние излизаме на платформа, която е с добра репутация, със сигурност ще бъдем и по-нагоре в класациите и на големите търсачки на съдържание

На екипа на de facto legal желаем успех, многобройни абонати и дълъг живот на изданието!

 

Снимка Иван Василев

Сподели в
 

Пресконференцията, на която ще се отчетат резултатите от посещението на делегацията, включваща евродепутати от комисията по граждански свободи в ЕП, ще е утре, 24 септември, от 15.15 ч. в Дома на Европа в София. Вижте тук условията за акредитация.

23.09.2021/13:13

Христо Христов е новият главен изпълнителен директор на Дарик Радио. Решението е взето на общо събрание на акционерите на медията и влиза в сила след вписване в Търговския регистър. Дарик остана без ръководител след кончината на неговия основател Радосвет Радев. Той почина внезапно на 6 август тази година на 61-годишна възраст.

23.09.2021/10:33

Известният варненски общественик и журналист Неделчо Михайлов е починал на 56-годишна възраст.

22.09.2021/19:12

Навръх Деня на Независимостта на България - 22 септември - бе рожденият ден на напусналия ни през март т. г. непрежалим колега Иван Василев. Днес би навършил 89 години...

22.09.2021/18:24

В. "Сега" разказва за младите блогъри Рада и Момчил Боневи, свързвайки онова, което правят, и със 100-годишнината от кончината на Иван Вазов на 22 септември.

22.09.2021/08:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки