Начало
 
 

Напусна ни Йордан Попов

16.12.2015 /22:20 | Автор : Иван Василев Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Новината дойде неочаквана, нелепа, жестока в този мрачен декемврийски ден – Йордан Попов, този благ и мъдър, вечно усмихнат и много талантлив човек, от който бликаше несекващ хумор и ни зареждаше с ведро настроение и бодрост при всяка среща с него, с всеки негов фейлетон или разказ, или просто на приятелска раздумка – почина на 74 години.

Срещахме се от време-навреме на „Славейков”, близо до „Гнездото на стършелите”, споделяхме житейски несгоди – кой ги няма сега? – но той беше, и си остана докрай, „жизнерадостен оптимист с критично око”. Спомням си как дойде са пръв път в редакцията на „Кооперативно село” и почна да прави хумористичната страница „Весело хоро”. Работехме бюро срещу бюро. Младок – младок, но и обръгналите сатирици като Горчивкин и бай Хаим Бенадов, Чичо Том, както и поетът Александър Геров го приеха с уважение респект – дори като говореше, говореше талантливо и хумористично. Пътували сме заедно, в страната и чужбина – това не се забравя. Приеха го като равен и лъвовете в „Стършел”, където изкара половин век, че става дори и главен редактор. И кога успя да напише тия повече от 30 романа, повести, сборници с хумористични разкази и фейлетони, текстове за театър.  По негов сценарий филмът „Спри, огледай се, ослушай се” взе наградата „Златната Нике” на кинофестивала в Солун, той стана почетен председател на Сдружението на балканските сатирици.  Получи и Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев”. Но си остана неизменно скромен, дружелюбен, умеещ с всеки да намери близък, сърдечен език.

Спомням си и как в един февруарски ден на миналата година с Розалина Евдокимова прекарахме в стаята му в редакцията на „Стършел” незабравими два часа, той отговаряше на въпросите й сякаш ги беше премислял и преди, точно и запомнящо се. Това интервю излезе в сайта на СБЖ и заглавие му бяха неговите думи, които бяха неговото човешко и писателско кредо: „Хуморът и сатирата притежават целебно свойство”. Цялото му творчество и животът му наистина притежаваха. този изключително рядък талант. И затова беше обичан и ценен от всички.

Не ми се обръща езикът да кажа: „Напусна ни”. Знам, че ще продължим да усещаме неговото присъствие…

Да сведем глава пред паметта му.

Сподели в
 

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

Да си спомним за обичания от поколения българи радио- и телевизионен говорител Георги Ламбрев, който на 14 септември щеше да навърши 95 години.

15.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки