„24 часа” показва лицата си от последните 25 години

09.04.2016 /12:16 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Борислав Зюмбюлев, Венелина Гочева и Валери Найденов

С изложба на първи страници на вестник "24 часа" в НДК са представени историческите събития в последните 25 години. Тя е отворена до 21 април в НДК, над "Перото", с вход свободен.

Специално за предпремиерата на изложбата дойдоха и някои от хората, сътворили история на страниците на в. "24 часа":

Димитър Пенев, треньор на футболните национали през 1994 г., първият главен редактор на вестника Валери Найденов, доскорошният председател на СЕМ Георги Лозанов, карикатуристът Ивайло Нинов, нарисувал всички карикатури с емблематичния Малък Иванчо във всеки брой на "24 часа" в последните 25 години.

Вестникът преминава през годините успешно, защото бе създаден от най-добрия журналист Валери Найденов, заяви издателката на в. "24 часа" и най-дългогодишен главен редактор Венелина Гочева:

Това е миналото на тези страници, но на 18 април, когато е рожденият ден на "24 часа", ще ви покажем бъдещето, обясни Гочева. На рождения ден на вестника ще бъде представена специалната книга "Новите 25", в която са прогнозите за следващите 25 години.

Вестникът промени журналистиката

"Заедно с тези първи страници трябваше да покажете и първите страници на другите вестници. И тогава всичко щеше да ви стане ясно", каза пък първият главен редактор на вестника Валери Найденов.

За първи път откривам изложба на вестник, каза Георги Лозанов: "24 часа" създаде модела на журналистиката на прехода. Преди "24 часа" журналистиката бе някак си стъписана, но тогава се появи "24 часа" и започна да създава модела на журналистическия разказ, благодарение на който хората подреждат света си", подчерта Лозанов. Ако някой може да запази в следващите години този откровен разговор, това е "24 часа", добави Лозанов.

Връщате ме в момента, когато рухна историческият материализъм и един от символите на това рухване бе "24 часа", който отвори прозорец за друго виждане, каза пък Иван Пушкаров, министър на индустрията в правителството на Димитър Попов и герой на първата страница от първия брой на вестника, излязъл през април 1991 г. "Вестникът няма да умре, независимо от появата на много нови медии и възможности. Вестникът остава прозорецът към света", каза още Пушкаров.

"Редовно отварям страниците на вестника. А сега се връщам в американското лято, който винаги ме връща в тези моменти", заяви Димитър Пенев.

"Този вестник да е празник както на хората, които го правят, така и на читателите му", пожела пък карикатуристът Ивайло Нинов.


 

Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки