Начало
 
 

„24 часа” показва лицата си от последните 25 години

09.04.2016 /12:16 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Борислав Зюмбюлев, Венелина Гочева и Валери Найденов

С изложба на първи страници на вестник "24 часа" в НДК са представени историческите събития в последните 25 години. Тя е отворена до 21 април в НДК, над "Перото", с вход свободен.

Специално за предпремиерата на изложбата дойдоха и някои от хората, сътворили история на страниците на в. "24 часа":

Димитър Пенев, треньор на футболните национали през 1994 г., първият главен редактор на вестника Валери Найденов, доскорошният председател на СЕМ Георги Лозанов, карикатуристът Ивайло Нинов, нарисувал всички карикатури с емблематичния Малък Иванчо във всеки брой на "24 часа" в последните 25 години.

Вестникът преминава през годините успешно, защото бе създаден от най-добрия журналист Валери Найденов, заяви издателката на в. "24 часа" и най-дългогодишен главен редактор Венелина Гочева:

Това е миналото на тези страници, но на 18 април, когато е рожденият ден на "24 часа", ще ви покажем бъдещето, обясни Гочева. На рождения ден на вестника ще бъде представена специалната книга "Новите 25", в която са прогнозите за следващите 25 години.

Вестникът промени журналистиката

"Заедно с тези първи страници трябваше да покажете и първите страници на другите вестници. И тогава всичко щеше да ви стане ясно", каза пък първият главен редактор на вестника Валери Найденов.

За първи път откривам изложба на вестник, каза Георги Лозанов: "24 часа" създаде модела на журналистиката на прехода. Преди "24 часа" журналистиката бе някак си стъписана, но тогава се появи "24 часа" и започна да създава модела на журналистическия разказ, благодарение на който хората подреждат света си", подчерта Лозанов. Ако някой може да запази в следващите години този откровен разговор, това е "24 часа", добави Лозанов.

Връщате ме в момента, когато рухна историческият материализъм и един от символите на това рухване бе "24 часа", който отвори прозорец за друго виждане, каза пък Иван Пушкаров, министър на индустрията в правителството на Димитър Попов и герой на първата страница от първия брой на вестника, излязъл през април 1991 г. "Вестникът няма да умре, независимо от появата на много нови медии и възможности. Вестникът остава прозорецът към света", каза още Пушкаров.

"Редовно отварям страниците на вестника. А сега се връщам в американското лято, който винаги ме връща в тези моменти", заяви Димитър Пенев.

"Този вестник да е празник както на хората, които го правят, така и на читателите му", пожела пък карикатуристът Ивайло Нинов.


 

Сподели в
 

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция. Датата е приета за рожден ден на Агенцията.

17.02.2020/09:01

Тази година голямата награда „Сирак Скитник“ на името на първия директор на Радио “София” получи програмният директор на БНР Мартин Минков.

16.02.2020/09:07

"Разширяват се опитите за контрол на медиите", каза пред БНР проф. д-р Луливера Кръстева - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

15.02.2020/09:06

Полицията на Северна Ирландия обвини 52-годишен мъж в убийството на журналистката Лайра Маккий, която беше смъртоносно простреляна при сблъсъци в Лондондери между отцепническата групировка Нова ИРА и полицията през април м.г., предаде АП.

14.02.2020/09:05

Докато критиката към „Фейсбук“ продължава да нараства от всички страни, най-новата дойде от милиардера Илън Мъск.

13.02.2020/09:04

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек, нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

Дискусията ще се състои на 17 февруари от 10.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев", етаж 1. Във фокуса на обсъжданията ще е състоянието на медийната среда и предложените законодателни промени. Всички желаещи да участват са добре дошли.

10.02.2020 /20:19

Циничното отношение и обидните определения на управляващите към журналистите и към цялото общество не са инцидент, а брутална и трайна тенденция от години, която СБЖ категорично осъжда и винаги е осъждал. Вододелът е ясен - става дума за оцеляването на самата демокрация. Само единни като колегия и като граждани можем да я отстоим, заявява Снежана Тодорова, преседател на УС на СБЖ.

05.02.2020 /20:16

 Мнения

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Последните януарски дни, когато по божи закон би трябвало да са снежни и люти, а не са, както и събития, станали на две различни места, бая далечни, ми припомниха, че и шегата има две лица, а е и двуостра. Едно е на маса с компания, друго – когато засегне извътре някого или някои. Тежкò на засегнатия, но често пъти – повече за остроумния веселяк. А да не говорим, когато ни стоварват на главите обществени и управленски беди, които най-вече раждат вицове, вместо действия…

31.01.2020 /12:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 49 гости

Бързи връзки