Начало
 
 

Словото на омразата не е словото на Журналиста

19.07.2016 /10:27 | Автор : Майя Любомирска Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отмина последният – трети ден, на траура за жертвите от Ница. Знамената - долу. Цветята и свещите - на асфалта. Хората - с наведени глави. Ница и Франция - в сълзи и скръб. За трети път от година и половина. Питам се дали и този път ще се потвърди максимата „Всяко чудо – за три дни“?

Терорът удари и Ница – перлата на Лазурния бряг. Жертвите са 85, а най-непростимото е, че сред тях има и деца. Една снимка обиколи света, трогна и потресе милиони – покрито безжизнено детско телце и до него кукла-бебе...

Кому бяха нужни тези безмислени жертви в мирно време, насред празничната заря? Ранените са стотици. Разбитите съдби – хиляди. И с това пак ужасът не свършва…

Този път терорът ме удари право в сърцето. Затова и тези редове са твърде лични. И болката е много силна. Защото Ница не е само градът, в който години наред съм живяла едни от най-щастливите си часове. И не само защото това е едно от най-обичаните от мен места. В Ница е останала частица от сърцето ми.

Но не само затова ме боли.  Боли ме защото Ница е градът, в който са нашите – на семейството ми - приятели. Ница е площад „Масена“ и музеят „Масена“. Ница е старият град и най-очарователната Английска променада – сега обляна от кръвта на невинни жертви. Ница е Матис и Шагал, Катедралата и величествената Крепост. Ница е градът на лазурното лято и приятелството. Приятелство, каквото могат да завържат само французите. Ница е свободата.

А терорът иска да ни отнеме свободата. Удари в Деня на падането на Бастилията, в деня, който даде на света трите свещени човешки права: свобода, братство и равенство. Точно, за да се опита да ни вземе свободата. Затова използва най-силното си оръжие – медиите и социалните канали.

Каквито и анализи да се правят сега за пореден път, едно е сигурно – тероризмът минава през пропагандата. И няма кой да отрече, че социалните мрежи станаха основно средство за вербуване и надъхване на терористите. Неотдавна стана известно, че говорителят на Ислямска държава Абу Мохамед ал Аднани е призовал всички привърженици на групировката по света, особено в Европа и Азия, да атакуват цивилни цели. Според тях цивилните цели „болят“ повече.  Посланието призовава да се използват всички средства и кой каквото има – нож, пушка, камион…

Сега вече се знае и че джихадистки сайт бил описал предварително атентата в Ница. Както съобщи Антена 3, цялата схема била представена в 74 страници. Джихадистите призовали читателите си, ако някой реши да изпълни „сценария”, след това да разкаже как е било. Да не забравяме, че на ден „излитат“  хиляди послания към подготвящите се терористи.

И тук идва ОГРОМНИЯТ въпрос: какво правим ние, журналистите, за да спрем дългата ръка на насилието? Информираме, протестираме, скърбим, гневим се. Бяхме „Шарли Ебдо”, бяхме Брюксел, сега сме Ница. И толкова.

Можем ли да продължаваме да търпим милионни средства да се въртят през сайтове и интернет канали, които разпространяват омразата? Защото във времето на световното комуникационно село, каквото е светът днес, никак не е трудно тези канали на пропаганда на омразата да бъдат блокирани.

От тях, разбира се, се печелят пари. Това не го забравяме. Но тъй като няма сума, която може да плати и един човешки живот, време е да кажем СТОП.

Време е  да принудим държавите в лицето на техните правителства да проявят по-голяма грижа за това. Не трябва да се позволява повече терористите да владеят пропагандните канали, които службите могат и са длъжни да блокират. А не да забравим какво се е случило, докато отново ни удари следващият атентатор. Защото повече не искаме да броим жертвите на атентатите, не искаме да скърбим за загиналите ни близки и да изтръгват сърцата ни снимки като тези от Ница, Сирия, Ирак, Афганистан, Турция, Брюксел…

И защото езикът на омразата не е езикът на Журналиста. А който сее омраза, жъне бури. Това също се доказа тези дни. Нали?

 

Сподели в
 

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019/20:41

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки