Начало
 
 

Словото на омразата не е словото на Журналиста

19.07.2016 /10:27 | Автор : Майя Любомирска Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отмина последният – трети ден, на траура за жертвите от Ница. Знамената - долу. Цветята и свещите - на асфалта. Хората - с наведени глави. Ница и Франция - в сълзи и скръб. За трети път от година и половина. Питам се дали и този път ще се потвърди максимата „Всяко чудо – за три дни“?

Терорът удари и Ница – перлата на Лазурния бряг. Жертвите са 85, а най-непростимото е, че сред тях има и деца. Една снимка обиколи света, трогна и потресе милиони – покрито безжизнено детско телце и до него кукла-бебе...

Кому бяха нужни тези безмислени жертви в мирно време, насред празничната заря? Ранените са стотици. Разбитите съдби – хиляди. И с това пак ужасът не свършва…

Този път терорът ме удари право в сърцето. Затова и тези редове са твърде лични. И болката е много силна. Защото Ница не е само градът, в който години наред съм живяла едни от най-щастливите си часове. И не само защото това е едно от най-обичаните от мен места. В Ница е останала частица от сърцето ми.

Но не само затова ме боли.  Боли ме защото Ница е градът, в който са нашите – на семейството ми - приятели. Ница е площад „Масена“ и музеят „Масена“. Ница е старият град и най-очарователната Английска променада – сега обляна от кръвта на невинни жертви. Ница е Матис и Шагал, Катедралата и величествената Крепост. Ница е градът на лазурното лято и приятелството. Приятелство, каквото могат да завържат само французите. Ница е свободата.

А терорът иска да ни отнеме свободата. Удари в Деня на падането на Бастилията, в деня, който даде на света трите свещени човешки права: свобода, братство и равенство. Точно, за да се опита да ни вземе свободата. Затова използва най-силното си оръжие – медиите и социалните канали.

Каквито и анализи да се правят сега за пореден път, едно е сигурно – тероризмът минава през пропагандата. И няма кой да отрече, че социалните мрежи станаха основно средство за вербуване и надъхване на терористите. Неотдавна стана известно, че говорителят на Ислямска държава Абу Мохамед ал Аднани е призовал всички привърженици на групировката по света, особено в Европа и Азия, да атакуват цивилни цели. Според тях цивилните цели „болят“ повече.  Посланието призовава да се използват всички средства и кой каквото има – нож, пушка, камион…

Сега вече се знае и че джихадистки сайт бил описал предварително атентата в Ница. Както съобщи Антена 3, цялата схема била представена в 74 страници. Джихадистите призовали читателите си, ако някой реши да изпълни „сценария”, след това да разкаже как е било. Да не забравяме, че на ден „излитат“  хиляди послания към подготвящите се терористи.

И тук идва ОГРОМНИЯТ въпрос: какво правим ние, журналистите, за да спрем дългата ръка на насилието? Информираме, протестираме, скърбим, гневим се. Бяхме „Шарли Ебдо”, бяхме Брюксел, сега сме Ница. И толкова.

Можем ли да продължаваме да търпим милионни средства да се въртят през сайтове и интернет канали, които разпространяват омразата? Защото във времето на световното комуникационно село, каквото е светът днес, никак не е трудно тези канали на пропаганда на омразата да бъдат блокирани.

От тях, разбира се, се печелят пари. Това не го забравяме. Но тъй като няма сума, която може да плати и един човешки живот, време е да кажем СТОП.

Време е  да принудим държавите в лицето на техните правителства да проявят по-голяма грижа за това. Не трябва да се позволява повече терористите да владеят пропагандните канали, които службите могат и са длъжни да блокират. А не да забравим какво се е случило, докато отново ни удари следващият атентатор. Защото повече не искаме да броим жертвите на атентатите, не искаме да скърбим за загиналите ни близки и да изтръгват сърцата ни снимки като тези от Ница, Сирия, Ирак, Афганистан, Турция, Брюксел…

И защото езикът на омразата не е езикът на Журналиста. А който сее омраза, жъне бури. Това също се доказа тези дни. Нали?

 

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки