Начало
 
 

Започват Дни на руското кино в България

17.10.2016 /16:55 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От 17 до 25 октомври почитателите на руското кино отново ще имат възможност да се докоснат до голямото майсторство на руските творци в седмото изкуство. По този повод в страната ни гостуват известни творци, които се сред участващите в големи филмови продукции като „Батальон“, „Норвежец“, „Битката за Севастопол“ и други.

Радваме се, че и тази година имаме възможност да представим водещи заглавия от руското кино, каза Владимир Ястреба на организираната в РКИЦ пресконференция с руските актьори, продуценти и сценаристи, пристигнали у нас по повод събитието.

Според Владимир Ястреба Дните на руското кино в България са посветени на Годината на руското кино, която тече в Русия по идея на президента Владимир Путин. Организатори на празниците у нас са продуцентската компания „Фест филм“, представителството на Россотрудничество в България и компаниите „България филм Вижън“ и „ВЯСТ ПЛЮС“ ЕООД.

В специално обръщение към почитателите на руското кино директорът на департамент „Кино“ при руското Министерство на културата В. Телнов казва: „Смятам, че тези дни  ще станат истинско ярко и впечатляващо събитие, с достоен принос в укрепването на забележителните традиции в многостранното сътрудничество между България и Русия, в развитието на активния и ползотворен диалог между нашите две култури.“  

„Съвременното руски кино, със своята нова генерация кинематографисти, достойно се изявява  на международния екран, запазвайки професионализма и въздействието на емблематичната руска киношкола“  – казва изпълнителният директор на Националния филмов център Камен Балкански.

Гости за Дните у нас са младите, но вече популярни актьори Валерия Шкирандо, Альона Кучкова, Василий Ракша, както и представителят на продуцентския център „Фест филм“ и сценаристът Иля Авраменко. Макар че не са чак толкова зрели на възраст, актьорите са със солидни творчески биографии, което предизвика интерес сред присъстващите на срещата с тях. Те разказаха как са работили по време на снимките на филмите.

Актрисите Валерия Шкирандо и Альона Кучкова, участвали в култовата лента „Батальон“, споделиха за трудните и незабравими мигове по време на снимките. На въпрос на сайта на СБЖ дали преди това те са имали възможност да се запознаят с историята на своите героини и историческите събития през 1917 г., които засяга лентата, те разказаха, че са успели да видят части от исторически хроники от тази епоха, а така също са преминали и военна подготовка.

Сценаристът на филма Иля Авраменко също допълни техния разказ, споделяйки при какви трудности са снимали филма – в дъжд и кал, а крехките актриси са боравили с тежки оръжия и неколкократно са били излагани на риск. Той е категоричен, че тези изпитания, на които са били подложени актрисите, са помогнали те да влязат в кожата на героините си.

Актьорът Василий Ракша разказа за участието си в комедията „За любовта“, включена също в програмата на Дните на руското кино в България. Според продуцентката Юлия Брагина чрез подбора на филмите за тазгодишното издание на кинофеста неговите организатори са пожелала да покажат пълния формат на новото руско кино. Тя сподели, че през последните години голямото руско кино все повече се налага и е направило голям скок, което показват много награди от международните кинофестивали.

Показването на съвременните руски филми в София и Пловдив ще даде възможност на българските зрители да се запознаят с културата и бита на Русия. Любителите на руското кино в София ще имат възможността да гледат филмите от панорамата в Дома на киното.

 

Снимки Иван Василев  

Сподели в
 

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

Излезе от печат албумът „Почетни граждани на Димитровград” .Изданието на на Историческия музей с помощта на доброволци е финансирано от Виолета Желева - народен представител.

18.09.2020/11:44

На 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания е посветена обширната статия на испанския посланик у нас, публикувана в номер 24 за 2020 г. на изданието на Дипломатическия институт към българското МВнР.

16.09.2020/18:14

Историческият музей в Свиленград утре открива изложба „Благодетелите на Свиленград за наука и книжнина от епохата на Възраждането до средата на ХХ в.“.

16.09.2020/14:17

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки