Начало
 
 

Фестивалите „Сребърни чучулиги” и „Альоша” включиха и певци от чужбина

18.10.2016 /10:17 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


ВГ „Импресия” от Враца зарази публиката със своята жизнерадост

Тази година в празниците на патриотичната, антифашистката и фронтовата песен участваха изпълнители не само от България, но и от Русия, Молдова, Македония, Беларус, Украйна, Казахстан, Куба

17-ият фестивал на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги” и 14-ият фестивал на фронтовата песен „Альоша” събраха в София над 1000 изпълнители от цялата страна на възраст от 5 до 87 години. За първи път участваха творчески състави и индивидуални изпълнители от Русия, Молдова, Македония, Украйна, Куба, Казахстан.

Организатори на фестивалите са Сдружение  „Български антифашистки съюз“, Фондация „Устойчиво развитие за България“, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение „Русофили”, Софийско сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Представителството на Россотрудничество в България, Руски културно-информационен център и Московският културно-делови център „Дом на Москва в София“ с подкрепата на Парламентарна група „БСП лява България“.

Председател на Общонационалния организационен комитет на фестивалите е  Станка Шопова –  председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“.

Янаки Стоилов, заместник-председател на 43-то Народно събрание, поздрави участниците и организаторите. Поздравителен адрес изпрати Красимир Велчев – председател на Групата за приятелство България – Русия в 43-то НС.

Сред поздравилите фестивалните прояви бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

Наталия Баранщикова – изпълнител, композитор, ръководител на музикални състави от Република Молдова, художествен директор на Международния фестивал на изкуствата „Заедно в 21 век“, взриви публиката със своето изпълнение. Председателят на журито ст.н.с. д-р Михаил Букурещлиев специално поздрави за блестящото изпълнение  децата от Вокална формация "Рапсодия" от Молдова.

Лилия Борисова от Група "Зга" от г. Рязан, Русия, впечатли със своите авторски песни. Малката Тея Мелконянц от Украйна очарова публиката със своето изпълнение на "Катюша". Поздрав от слънчева Куба поднесе Долорес с  легенрадната песен „Гуантанамера”. Гостенките от Македония - група „Державинци”, също направиха силно впечатление.

Представителите на руските съотечественици в България и тази година плениха публиката и журито със своите изпълнения - Вокална група"Пятница 13" и малките "Пятничета" от Ямбол; ВГ "Русская песня" от Сливен и др.  Силни аплодисменти заслужиха българските изпълнители - смесен хор при НЧ "Виделина" Панагюрище, хор "Планинарска песен", децата от Трио "Феникс" ЦПЛР Белово и ВГ "Импресия" от Враца.

Сподели в
 

Чаровната Хилда Казасян с Васил Петров заедно с нейните фантастични музиканти и Плевенска филхармония очароваха града с великолепен концерт.

24.09.2020/17:39

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

Излезе от печат албумът „Почетни граждани на Димитровград” .Изданието на на Историческия музей с помощта на доброволци е финансирано от Виолета Желева - народен представител.

18.09.2020/11:44

На 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания е посветена обширната статия на испанския посланик у нас, публикувана в номер 24 за 2020 г. на изданието на Дипломатическия институт към българското МВнР.

16.09.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки