Начало
 
 

Интернет портал в Силистра показва здравни и транспортни услуги

18.10.2016 /13:01 | Автор : Йордан Георгиев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Предстои още много работа, твърдят организаторите на портала

В библиотеката „Партений Павлович“ в Силистра с участието на библиотечни специалисти и на представители на областната и на местните власти от Силистра, Тутракан и Дулово бе представен уникален проект, пръв по рода си в страната, с очакван голям обществен интерес.

От името на организаторите директорката на библиотеката Даниела Недялкова заяви:

„Библиотечната ни мисия е да предоставяме свободен, равнопоставен и неограничен достъп на гражданите на Силистра и Силистренска област до информационни източници, продукти и услуги. Библиотеката има два Справочно-информационни центъра и е осигурила достъпна архитектурна среда за хора с проблеми в пространственото придвижване“. 

Така бе обоснована идеята за проект на тема „Библиотечен портал за достъп до информация за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово и Тутракан“, финансиран за 6 месеца (до април 2017 г.) по линия на Министерство на културата и на Фондация „Глобални библиотеки – България“. Партньори са Народно читалище „Никола Вапцаров“ в Тутракан, и Народно читалище „Христо Ботев“ в с. Руйно, община Дулово.

Очакват над 1300 потребители

Планираният резултат е повишаване на обществената осведоменост в областта на здравните услуги и на транспорта в регион Силистра чрез създаване на партньорски библиотечен Е-портал.

Екипите, осъществяващи проекта, включват: Даниела Недялкова, Мануела Енчева, Светомира Вачева, Надя Иванова, инж. Мартина Стойкова, Васил Тончев (Силистра); Светлана Петкова и Стефка Капинчева (Тутракан); Садие Мехмет Махмуд и Али Мехмед Антика (Дулово).

Общата сума на проекта: 4656 лв., от които безвъзмездно финансиране 3880 лв. и съфинансиране от 776 лв. (конкурс за малки проекти 2016 „Библиотеката - център на местната общност“), като парите отиват изключително за осъществяване на набелязаните дейности.

В намеренията на екипите е и желанието им да развият проекта и портала с допълнителна информация от най-различни сфери извън целевите – здравеопазване и транспорт (например – клубове, ел. мрежи, В и К, таксиметров транспорт, медии, ветеринарна медицина, обществени организации, различни структури на областно и на общински нива, и др.), както и да включат информация от останалите 4 общини в региона: Алфатар, Главиница, Кайнарджа и Ситово, по възможност и от близки населени места в съседна Румъния.

По предварителни изчисления най-малко 1300 електронни карти ще бъдат разпространени, вкл. с възможност да бъдат теглени по електронен път, за да бъдат евентуално попълвани от набелязаните адресати, информацията от които ще бъде включена на сайта в интернет, където ще бъде и периодично обновявана. С флаери и стикери се предвижда да бъде разпространена информация за новия портал.


 

Сподели в
 

За втора поредна година в Плевен бе чествана годишнината от славната Дойранска епопея. Както и през 2019 г. това стана пред паметника, посветен на героите от Дойран.

27.09.2020/17:32

По повод 160-годишнина от подписването на Пекинския договор, документът, който определя официалната граница между Русия и империята Цин, в с. Игнатиево, Благовещенски район в Русия, най-после откриха първия паметник на дипломата граф Н. П. Игнатиев.

27.09.2020/11:32

Чаровната Хилда Казасян с Васил Петров заедно с нейните фантастични музиканти и Плевенска филхармония очароваха града с великолепен концерт.

24.09.2020/17:39

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки