Начало
 
 

Как американските медии избраха Тръмп

09.11.2016 /20:44 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

Такова чудо никога не е било - почти всички влиятелни медии в САЩ загърбиха принципа на независимоста и открито взеха страна в тази предизборна кампания. Заложиха на Хилари Клинтън. И сатанизираха Доналд Тръмп. Прегъването на клона обаче даде рязък откат - напук на пропагандата избирателите гласуваха за Тръмп.

Ето как с прекаленото си пристрастие към единия кандидат медиите всъщност подпомогнаха избирането на другия.

Този избор е наказателен за всички сили на статуквото, към които широката публика не само в САЩ, а и навсякъде по света вече категорично причислява и големите медии. Защото е разбрала, че те винаги са свързани и с големи пари, и с големи интереси, и с голямо обслужване, и с голямо лъжене. Затова ги отхвърля вкупом с цялата порочна система.

Съвсем отделен въпрос е, че произведеният точно от тази система милиардер Тръмп не е и не може да бъде никакъв „антисистемник” или „алтернатива” на статуквото. Шоуменските му номера са само за развлечение на зрителите, докато дойде моментът за сериозната част в Овалния кабинет. А лицето, седнало зад голямото бюро там, няма никакво значение за силите, които ще му диктуват реалната политика - Уолстрийт и военнопромишления комплекс.

Тези сили предпочитаха удобната за тях във всяко отношение Хилари. Но и Тръмп е от техния отбор. Той сам го каза още в речта си след оповестяване на резултатите - кампанията свърши, време е страстите да стихнат и да обединим нацията. И Хилари се включи в същия дух - призова да се даде шанс на победилия я съперник и го нарече „нашия президент”. Черешката на тортата дойде от Уолстрийт - оттам се развя оптимизъм за ненакърнимото величие на Америка и стресираните от предшествалата медийна истерия борси тутакси се успокоиха.

Подобно  театрално развитие обаче никак не отговаря на реалната картина в разделената най-вече от социалното неравенство Америка, която лъсна безпощадно откровено по време на тази кампания. Да не забравяме участието в кампанията и на истинския антисистемен катализатор на промените, от които остро се нуждае американското общество - демократа социалист Бърни Сандърс, елиминиран силово (и пак чрез услужливата към Хилари медийна манипулация) още в етапа на първичните избори в Деморатическата пария.

Бърни не бе допуснат до истинското състезание, но той не е изчезнал, там е, а с него и цялото подкрепило го гражданско движение, което продължава да иска повече пряка демокрация и по-социални правила в общественото разпределение. Това движение не гласува за Тръмп, но не гласува и за Хилари. То отхвърля и двамата. Отхвърля подмяната на демокрацията

Усилията на големите американски медии да неглижират това движение и да го изключат от картината, елементаризирайки избора до клоуна Тръмп и до „подготвената” Хилари, в крайна сметка изключи от играта тях самите - медиите. И произведе наблюдаваната в момента гротеска.

Големите американски медии паднаха в собствената си клопка. Сами повярваха в илюзорната действителност, която се опитваха да създават за отдавна престаналото да им вярва гражданство. Престараха се в откровено пропагандната си мисия, без да си оставят пътечка назад. Всъщност - самоубиха се ритуално.

Защото вече няма как да вкарат изтисканата паста обратно в тубата. Няма как да си приберат назад цялата пламенна жлъч, изляла се срещу плашилото Тръмп, което сами размахваха пред цял свят, за да блесне на негов фон желаната от тях и щедра към тях Хилари. И сега какво? Как да признаят, че са изтървали контрола над сюжета и плашилото вече отива в Белия дом? Опссс, сори, ама той не е чак такъв, да му дадем шанс, както каза Хилари... - кой въобще ще слуша по-нататъшните им лъжи?

След този глобален резил на най-корпоративната медийна империя в света, диагнозата й е безвъзвратно терминална. Американските избори показаха, че лечение за срасналата се с власт и олигархия медийна метастаза няма открито. Няма открито.

 

Сподели в
 

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019/20:41

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019/18:28
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки