Начало
 
 

Как американските медии избраха Тръмп

09.11.2016 /20:44 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

Такова чудо никога не е било - почти всички влиятелни медии в САЩ загърбиха принципа на независимоста и открито взеха страна в тази предизборна кампания. Заложиха на Хилари Клинтън. И сатанизираха Доналд Тръмп. Прегъването на клона обаче даде рязък откат - напук на пропагандата избирателите гласуваха за Тръмп.

Ето как с прекаленото си пристрастие към единия кандидат медиите всъщност подпомогнаха избирането на другия.

Този избор е наказателен за всички сили на статуквото, към които широката публика не само в САЩ, а и навсякъде по света вече категорично причислява и големите медии. Защото е разбрала, че те винаги са свързани и с големи пари, и с големи интереси, и с голямо обслужване, и с голямо лъжене. Затова ги отхвърля вкупом с цялата порочна система.

Съвсем отделен въпрос е, че произведеният точно от тази система милиардер Тръмп не е и не може да бъде никакъв „антисистемник” или „алтернатива” на статуквото. Шоуменските му номера са само за развлечение на зрителите, докато дойде моментът за сериозната част в Овалния кабинет. А лицето, седнало зад голямото бюро там, няма никакво значение за силите, които ще му диктуват реалната политика - Уолстрийт и военнопромишления комплекс.

Тези сили предпочитаха удобната за тях във всяко отношение Хилари. Но и Тръмп е от техния отбор. Той сам го каза още в речта си след оповестяване на резултатите - кампанията свърши, време е страстите да стихнат и да обединим нацията. И Хилари се включи в същия дух - призова да се даде шанс на победилия я съперник и го нарече „нашия президент”. Черешката на тортата дойде от Уолстрийт - оттам се развя оптимизъм за ненакърнимото величие на Америка и стресираните от предшествалата медийна истерия борси тутакси се успокоиха.

Подобно  театрално развитие обаче никак не отговаря на реалната картина в разделената най-вече от социалното неравенство Америка, която лъсна безпощадно откровено по време на тази кампания. Да не забравяме участието в кампанията и на истинския антисистемен катализатор на промените, от които остро се нуждае американското общество - демократа социалист Бърни Сандърс, елиминиран силово (и пак чрез услужливата към Хилари медийна манипулация) още в етапа на първичните избори в Деморатическата пария.

Бърни не бе допуснат до истинското състезание, но той не е изчезнал, там е, а с него и цялото подкрепило го гражданско движение, което продължава да иска повече пряка демокрация и по-социални правила в общественото разпределение. Това движение не гласува за Тръмп, но не гласува и за Хилари. То отхвърля и двамата. Отхвърля подмяната на демокрацията

Усилията на големите американски медии да неглижират това движение и да го изключат от картината, елементаризирайки избора до клоуна Тръмп и до „подготвената” Хилари, в крайна сметка изключи от играта тях самите - медиите. И произведе наблюдаваната в момента гротеска.

Големите американски медии паднаха в собствената си клопка. Сами повярваха в илюзорната действителност, която се опитваха да създават за отдавна престаналото да им вярва гражданство. Престараха се в откровено пропагандната си мисия, без да си оставят пътечка назад. Всъщност - самоубиха се ритуално.

Защото вече няма как да вкарат изтисканата паста обратно в тубата. Няма как да си приберат назад цялата пламенна жлъч, изляла се срещу плашилото Тръмп, което сами размахваха пред цял свят, за да блесне на негов фон желаната от тях и щедра към тях Хилари. И сега какво? Как да признаят, че са изтървали контрола над сюжета и плашилото вече отива в Белия дом? Опссс, сори, ама той не е чак такъв, да му дадем шанс, както каза Хилари... - кой въобще ще слуша по-нататъшните им лъжи?

След този глобален резил на най-корпоративната медийна империя в света, диагнозата й е безвъзвратно терминална. Американските избори показаха, че лечение за срасналата се с власт и олигархия медийна метастаза няма открито. Няма открито.

 

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки