Начало
 
 

Заветите на Хербст

22.11.2016 /14:40 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ако има нещо безспорно около личността на Йосиф Хербст, това е моралът, на който той служи през целия си съзнателен живот. И заради който плати високата цена да бъде ликвидиран. 141 години от рождението му е добър повод да си спомним, че той ни завеща да носим високо морала в професията и да не правим никакви компромиси на никаква цена.

Отваряме отново темата за морала в журналистиката (макар и никога да не е слизала от дневен ред, тя често присъства незабележимо...), защото днешната комерсиална надпревара в медиите като че не ни оставя време и сили да мислим за това. Може би някои млади колеги ще кажат: лесно е било преди 80 и повече години, какви са били тогава медиите.

Истина е, че днес медиите са съвършено различни. Но е истина и че по онова време – времето на журналистиката на Йосиф Хербст, конкуренцията за читатели е била жестока. „Зора“, „Заря“, „Утро“ викат вестникарчетата по улиците. Но първите страници и тогава, както и днес, са продавали вестниците. И тъкмо при такива условия е важно да устоиш и да запазиш високо морала си. Това стори Хербст.

Редно е да си припомняме постоянно за саможертвата на Големия български журналист Йосиф Хербст днес, когато над голяма част от медиите тегнат политически, икономически и корпоративни зависимости.

Бегъл поглед върху биографията на Хербс ще ни припомни, че той наред с дописките си за редица български и чуждестранни издания  първо започва работа в редакцията на „Военни известия”, а през 1908 г. вече пише  и в „Български търговски вестник“. Назначен е за директор на печата. Заедно с Александър Балабанов и Александър Гиргинов редактира неофициалния правителствен орган вестник „Време“ (1908 г.).

Участва в Балканската и Междусъюзническата война, където е ранен и награден с медал за храброст.

След Септемврийското въстание Хербст не може да остане безразличен и страстно  разобличава репресиите на режима на Цанков в публикациите си. При убийството на комуниста Вълчо Иванов през нощта на 12 срещу 13 февруари 1925 г. става свидетел на изхвърлянето на трупа му от извършителите. На следващия ден описва видяното във вестниците си. Затова навярно не е чудно, че Йосиф Хербст „безследно изчезва“ по време на априлските събития от 1925 година.

Това е история.

Въпросът е имаме ли сега сили като гилдия да следваме примера на Хербст и неависимо от рисковете да оповестяваме фактита наистина такива, каквито са?

 

Сподели в
 

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019/20:41

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019/18:28
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки